Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Comber z jelenia z sosem piernikowym
Dodaj do CookBook

Comber z jelenia z sosem piernikowym

(0)
1 godz 25 min
Trudny
Kup składniki
Autorem przepisu jest defas
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kg
Comber z jelenia z kością
30  g
Roztopione masło
2  łyżeczek
Przyprawa drobiowa ZIARENKA SMAKU WINIARY
2  gałązek
Rozmaryn świeży
250  ml
Mleko
250  ml
Woda
2  opakowań
Sos pieczeniowy delikatny WINIARY
25  g
Czekolada gorzka
20  g
Żurawina suszona
1  łyżeczka
Przyprawa do piernika
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
13.1 g
Wartość energetyczna
776.3 kcal
Tłuszcze
20.9 g
Białko
119.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Chcesz rozpieszczać swoją rodzinę i przyjaciół wyjątkowym jedzeniem? Jeśli tak, nie przegap przepisu na delikatny comber z jelenia z kremowym sosem piernikowym. Ten niebanalny przepis idealnie sprawdzi się na specjalne okazje, np. jako danie główne w czasie rodzinnych uroczystości.


Comber z jelenia w Twoim menu

Comber z jelenia to prawdziwy przysmak doceniany przez fanów dziczyzny. To delikatne, soczyste mięso bogate w składniki mineralne. Jest niskokaloryczne, lekkostrawne i pełne białka. Ze względu na jego właściwości i korzystny wpływ na nasz organizm, warto aby od czasu do czasu kawałek dziczyzny pojawił się na naszych stołach.


Comber z jelenia – przepis

Dziczyzna nie wymaga zbyt wielu przypraw, bo sama w sobie jest bardzo smaczna. Przyrządzona we właściwy sposób potrafi zachwycić nawet najbardziej wymagających smakoszy. W naszym przepisie, oprócz mięsa z jelenia, wykorzystamy też przyprawę do piernika, suszoną żurawinę i gorzką czekoladę, które podkreślą dziki i niebanalny charakter całego dania. Życzymy smacznego!

Przygotowanie

85 min
  • Krok 1

    1 min
    Rozgrzej piekarnik do 180°C z grzałką góra/dół (150°C z termoobiegiem).
  • Krok 2

    5 min
    Umyj comber z jelenia, osusz, posmaruj masłem i obficie dopraw mieszanką Ziarenka Smaku WINIARY.
  • Krok 3

    65 min
    Rozmaryn umyj, oderwij listki i drobno je posiekaj. Posyp nim comber z dziczyzny. Ułóż mięso na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku przez ok. 1 godzinę. Jeśli masz termometr do mięsa, włóż go wzdłuż grzbietu, blisko kości i ustaw temperaturę na 75°C.
  • Krok 4

    9 min
    W rondelku podgrzej mleko i wodę. Dodaj sosy pieczeniowe delikatne WINIARY i zagotuj. Ciemną czekoladę niezbyt drobno posiekaj, połącz z sosem, dodaj żurawinę i przyprawę do piernika. Całość gotuj na średnim ogniu przez ok. 5 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Wyjmij comber z dziczyzny z piekarnika, oddziel mięso od kości i pokrój w plastry. Podawaj z sosem piernikowym. Pieczeń dobrze smakuje z dodatkiem knedli ziemniaczanych i makowych oraz karmelizowanej brukselki.
Comber z jelenia z sosem piernikowym

Krok 1 z 5

Rozgrzej piekarnik do 180°C z grzałką góra/dół (150°C z termoobiegiem).

Comber z jelenia z sosem piernikowym

Krok 2 z 5

Umyj comber z jelenia, osusz, posmaruj masłem i obficie dopraw mieszanką Ziarenka Smaku WINIARY.

Comber z jelenia z sosem piernikowym

Krok 3 z 5

Rozmaryn umyj, oderwij listki i drobno je posiekaj. Posyp nim comber z dziczyzny. Ułóż mięso na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku przez ok. 1 godzinę. Jeśli masz termometr do mięsa, włóż go wzdłuż grzbietu, blisko kości i ustaw temperaturę na 75°C.

Comber z jelenia z sosem piernikowym

Krok 4 z 5

W rondelku podgrzej mleko i wodę. Dodaj sosy pieczeniowe delikatne WINIARY i zagotuj. Ciemną czekoladę niezbyt drobno posiekaj, połącz z sosem, dodaj żurawinę i przyprawę do piernika. Całość gotuj na średnim ogniu przez ok. 5 minut.

Comber z jelenia z sosem piernikowym

Krok 5 z 5

Wyjmij comber z dziczyzny z piekarnika, oddziel mięso od kości i pokrój w plastry. Podawaj z sosem piernikowym. Pieczeń dobrze smakuje z dodatkiem knedli ziemniaczanych i makowych oraz karmelizowanej brukselki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Przyjazny dla Keto
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Comber z dzika z sosem śmietanowo-pieprzowym

    Comber z dzika z sosem śmietanowo-pieprzowym

    38 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu