Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Comber z dzika z sosem śmietanowo-pieprzowym
25 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
25 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
37.8g / 38%
Węglowodany
2.1g / 3%
Tłuszcze
25.8g / 59%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Comber z dzika z sosem śmietanowo-pieprzowym

+

Comber z dzika z sosem śmietanowo-pieprzowym

Wróć

Comber z dzika z sosem śmietanowo-pieprzowym

(0)
38min
Średni
Autorem przepisu jest Susanne

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
650  g
Comber z dzika
100  g
Boczek
1  łyżka
Olej
1  opakowanie
Sos Śmietanowy z Zielonym Pieprzem WINIARY
200  ml
Woda
50  ml
Śmietana 30%
1  łyżka
Sok z dzikiej róży
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
37.83 g
Węglowodany
2.13 g
Tłuszcze
25.78 g
Wartość energetyczna
398.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Szukasz niebanalnego przepisu na specjalne okazje? Świetnie się składa, bo mamy dla Ciebie pomysł na comber z dzika w kremowym, śmietanowo-pieprzowym sosie. Taka potrawa z pewnością zachwyci Twoich bliskich i z ciekawością spróbują tak niecodziennego dania.


Comber z dzika na wyjątkowe okazje

Przygotowanie dziczyzny może wydawać się skomplikowane, ale to tylko pozory. Czasami warto wprowadzić do swojego menu nowe produkty i przygotować z nich prawdziwie restauracyjne danie. Takim pomysłem jest comber z dzika z dodatkiem kilku składników, które tylko podkreślą leśny smak i charakter posiłku. Najtrudniejszym krokiem może okazać się zakup samego mięsa, bo dziczyzna nie jest najchętniej wybieranym mięsem, choć na polskich stołach pojawiała się już wiele lat temu. Dziś raczej uznawana jest za przysmak niż element codziennej diety.


Comber z dzika - przepis

Zacznijmy od tego - comber z dzika - co to jest? To bardzo delikatne mięso, które świetnie nadaje się do wielu potraw. Można je smażyć, piec, dusić lub grillować. My dziś mamy dla Ciebie przepis na pieczony comber z dzika, który wystarczy doprawić solą i pieprzem, a następnie owinąć plastrami boczku, podsmażyć, a potem dopiec w piekarniku przez ok. 20 minut. Pieczeń z dzika podajemy z sosem śmietanowym z zielonym pieprzem WINIARY. Dodatkiem do tego dania mogą być ugotowane ziemniaki lub kasza oraz surówka lub buraczki na ciepło. Smacznego!

Przygotowanie

38 min
  • Krok 1

    1 min
    Rozgrzej piekarnik do 180°C z grzałką góra/dół (lub do 150°C z termoobiegiem).
  • Krok 2

    3 min
    Comber z dzika umyj, osusz i obficie dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 3

    5 min
    Rozłóż folię spożywczą. Plastry boczku ułóż obok siebie na folii. Na wierzchu ułóż comber z dzika i za pomocą folii owiń mięso plastrami boczku.
  • Krok 4

    25 min
    W brytfannie lub na dużej patelni rozgrzej olej. Podsmaż comber z dzika z obu stron na złoty kolor. Następnie włóż mięso do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 20 minut.
  • Krok 5

    4 min
    W rondelku wymieszaj Sos Śmietanowy z zielonym pieprzem WINIARY z wodą (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), doprowadź do wrzenia i gotuj przez 1 minutę na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodaj śmietanę, sok z dzikiej róży i zagotuj. Wyjmij comber z dzika z piekarnika i pokrój w plastry. Podawaj z sosem oraz np. z ryżem i zieloną sałatą z sosem winegret.
Comber z dzika z sosem śmietanowo-pieprzowym

Krok 1 z 5

Rozgrzej piekarnik do 180°C z grzałką góra/dół (lub do 150°C z termoobiegiem).

Comber z dzika z sosem śmietanowo-pieprzowym

Krok 2 z 5

Comber z dzika umyj, osusz i obficie dopraw solą i pieprzem.

Comber z dzika z sosem śmietanowo-pieprzowym

Krok 3 z 5

Rozłóż folię spożywczą. Plastry boczku ułóż obok siebie na folii. Na wierzchu ułóż comber z dzika i za pomocą folii owiń mięso plastrami boczku.

Comber z dzika z sosem śmietanowo-pieprzowym

Krok 4 z 5

W brytfannie lub na dużej patelni rozgrzej olej. Podsmaż comber z dzika z obu stron na złoty kolor. Następnie włóż mięso do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 20 minut.

Comber z dzika z sosem śmietanowo-pieprzowym

Krok 5 z 5

W rondelku wymieszaj Sos Śmietanowy z zielonym pieprzem WINIARY z wodą (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), doprowadź do wrzenia i gotuj przez 1 minutę na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodaj śmietanę, sok z dzikiej róży i zagotuj. Wyjmij comber z dzika z piekarnika i pokrój w plastry. Podawaj z sosem oraz np. z ryżem i zieloną sałatą z sosem winegret.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad

Polecane przepisy

  • Ciasto sypane z truskawkami

    Ciasto sypane z truskawkami

    1 godz 4 min Łatwy
  • Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    3 godz 30 min Łatwy
  • Sałata masłowa ze śmietaną

    Sałata masłowa ze śmietaną

    10 min Łatwy
  • Zupa ziemniaczana z maślanką i boczkiem

    Zupa ziemniaczana z maślanką i boczkiem

    40 min Łatwy

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu