Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Comber z dzika z sosem śmietanowo-pieprzowym
Dodaj do CookBook

Comber z dzika z sosem śmietanowo-pieprzowym

(0)
38 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Susanne
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
650  g
Comber z dzika
100  g
Boczek
1  łyżka
Olej
1  opakowanie
Sos Śmietanowy z Zielonym Pieprzem WINIARY
200  ml
Woda
50  ml
Śmietana 30%
1  łyżka
Sok z dzikiej róży
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
2.1 g
Wartość energetyczna
398.5 kcal
Tłuszcze
25.8 g
Białko
37.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Szukasz niebanalnego przepisu na specjalne okazje? Świetnie się składa, bo mamy dla Ciebie pomysł na comber z dzika w kremowym, śmietanowo-pieprzowym sosie. Taka potrawa z pewnością zachwyci Twoich bliskich i z ciekawością spróbują tak niecodziennego dania.


Comber z dzika na wyjątkowe okazje

Przygotowanie dziczyzny może wydawać się skomplikowane, ale to tylko pozory. Czasami warto wprowadzić do swojego menu nowe produkty i przygotować z nich prawdziwie restauracyjne danie. Takim pomysłem jest comber z dzika z dodatkiem kilku składników, które tylko podkreślą leśny smak i charakter posiłku. Najtrudniejszym krokiem może okazać się zakup samego mięsa, bo dziczyzna nie jest najchętniej wybieranym mięsem, choć na polskich stołach pojawiała się już wiele lat temu. Dziś raczej uznawana jest za przysmak niż element codziennej diety.


Comber z dzika - przepis

Zacznijmy od tego - comber z dzika - co to jest? To bardzo delikatne mięso, które świetnie nadaje się do wielu potraw. Można je smażyć, piec, dusić lub grillować. My dziś mamy dla Ciebie przepis na pieczony comber z dzika, który wystarczy doprawić solą i pieprzem, a następnie owinąć plastrami boczku, podsmażyć, a potem dopiec w piekarniku przez ok. 20 minut. Pieczeń z dzika podajemy z sosem śmietanowym z zielonym pieprzem WINIARY. Dodatkiem do tego dania mogą być ugotowane ziemniaki lub kasza oraz surówka lub buraczki na ciepło. Smacznego!

Przygotowanie

38 min
  • Krok 1

    1 min
    Rozgrzej piekarnik do 180°C z grzałką góra/dół (lub do 150°C z termoobiegiem).
  • Krok 2

    3 min
    Comber z dzika umyj, osusz i obficie dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 3

    5 min
    Rozłóż folię spożywczą. Plastry boczku ułóż obok siebie na folii. Na wierzchu ułóż comber z dzika i za pomocą folii owiń mięso plastrami boczku.
  • Krok 4

    25 min
    W brytfannie lub na dużej patelni rozgrzej olej. Podsmaż comber z dzika z obu stron na złoty kolor. Następnie włóż mięso do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 20 minut.
  • Krok 5

    4 min
    W rondelku wymieszaj Sos Śmietanowy z zielonym pieprzem WINIARY z wodą (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), doprowadź do wrzenia i gotuj przez 1 minutę na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodaj śmietanę, sok z dzikiej róży i zagotuj. Wyjmij comber z dzika z piekarnika i pokrój w plastry. Podawaj z sosem oraz np. z ryżem i zieloną sałatą z sosem winegret.
Comber z dzika z sosem śmietanowo-pieprzowym

Krok 1 z 5

Rozgrzej piekarnik do 180°C z grzałką góra/dół (lub do 150°C z termoobiegiem).

Comber z dzika z sosem śmietanowo-pieprzowym

Krok 2 z 5

Comber z dzika umyj, osusz i obficie dopraw solą i pieprzem.

Comber z dzika z sosem śmietanowo-pieprzowym

Krok 3 z 5

Rozłóż folię spożywczą. Plastry boczku ułóż obok siebie na folii. Na wierzchu ułóż comber z dzika i za pomocą folii owiń mięso plastrami boczku.

Comber z dzika z sosem śmietanowo-pieprzowym

Krok 4 z 5

W brytfannie lub na dużej patelni rozgrzej olej. Podsmaż comber z dzika z obu stron na złoty kolor. Następnie włóż mięso do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 20 minut.

Comber z dzika z sosem śmietanowo-pieprzowym

Krok 5 z 5

W rondelku wymieszaj Sos Śmietanowy z zielonym pieprzem WINIARY z wodą (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), doprowadź do wrzenia i gotuj przez 1 minutę na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodaj śmietanę, sok z dzikiej róży i zagotuj. Wyjmij comber z dzika z piekarnika i pokrój w plastry. Podawaj z sosem oraz np. z ryżem i zieloną sałatą z sosem winegret.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Przyjazny dla Keto
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Comber z jelenia z sosem piernikowym

    Comber z jelenia z sosem piernikowym

    1 godz 25 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu