Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szukasz niebanalnego przepisu na specjalne okazje? Świetnie się składa, bo mamy dla Ciebie pomysł na comber z dzika w kremowym, śmietanowo-pieprzowym sosie. Taka potrawa z pewnością zachwyci Twoich bliskich i z ciekawością spróbują tak niecodziennego dania.
Comber z dzika na wyjątkowe okazje
Przygotowanie dziczyzny może wydawać się skomplikowane, ale to tylko pozory. Czasami warto wprowadzić do swojego menu nowe produkty i przygotować z nich prawdziwie restauracyjne danie. Takim pomysłem jest comber z dzika z dodatkiem kilku składników, które tylko podkreślą leśny smak i charakter posiłku. Najtrudniejszym krokiem może okazać się zakup samego mięsa, bo dziczyzna nie jest najchętniej wybieranym mięsem, choć na polskich stołach pojawiała się już wiele lat temu. Dziś raczej uznawana jest za przysmak niż element codziennej diety.
Comber z dzika - przepis
Zacznijmy od tego - comber z dzika - co to jest? To bardzo delikatne mięso, które świetnie nadaje się do wielu potraw. Można je smażyć, piec, dusić lub grillować. My dziś mamy dla Ciebie przepis na pieczony comber z dzika, który wystarczy doprawić solą i pieprzem, a następnie owinąć plastrami boczku, podsmażyć, a potem dopiec w piekarniku przez ok. 20 minut. Pieczeń z dzika podajemy z sosem śmietanowym z zielonym pieprzem WINIARY. Dodatkiem do tego dania mogą być ugotowane ziemniaki lub kasza oraz surówka lub buraczki na ciepło. Smacznego!
Rozgrzej piekarnik do 180°C z grzałką góra/dół (lub do 150°C z termoobiegiem).
Comber z dzika umyj, osusz i obficie dopraw solą i pieprzem.
Rozłóż folię spożywczą. Plastry boczku ułóż obok siebie na folii. Na wierzchu ułóż comber z dzika i za pomocą folii owiń mięso plastrami boczku.
W brytfannie lub na dużej patelni rozgrzej olej. Podsmaż comber z dzika z obu stron na złoty kolor. Następnie włóż mięso do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 20 minut.
W rondelku wymieszaj Sos Śmietanowy z zielonym pieprzem WINIARY z wodą (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), doprowadź do wrzenia i gotuj przez 1 minutę na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodaj śmietanę, sok z dzikiej róży i zagotuj. Wyjmij comber z dzika z piekarnika i pokrój w plastry. Podawaj z sosem oraz np. z ryżem i zieloną sałatą z sosem winegret.