Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Rumsztyk
Dodaj do CookBook

Rumsztyk

(1)
24 min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Polędwica wołowa lub krzyżowa wołowa lub rostbef
1 
Jajko
1  łyżka
Bulion drobiowy lub wołowy WINIARY
1  łyżka
Bułka tarta
2 
Cebula
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Olej do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
5.3 g
Wartość energetyczna
206.6 kcal
Tłuszcze
9.8 g
Białko
24.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Rumsztyk to nic innego jak soczysty kotlet z mielonego lub siekanego mięsa, podawany najczęściej z podsmażoną cebulką, ziemniakami i surówką lub buraczkami. To danie jest znane w polskiej kuchni – największa popularnością cieszyło się w czasach PRL-u. Dziś powoli odchodzi w zapomnienie, ale my z przyjemnością odświeżymy ten przepis. To pomysł na danie, które na stałe może zagościć w Twoim menu. Sprawdź, jak je zrobić.


Rumsztyk - alternatywa dla kotletów mielonych

Chcesz szybko przygotować domowy obiad dla swoich bliskich? Rumsztyk to jedno z tych dań, które nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne. Wystarczy zaledwie kilka składników i niecałe pól godziny w kuchni. Zaczynamy od przygotowania – zmiel je lub posiekaj, a następnie dopraw i wyrób masę. Później uformuj z masy mięsnej kotlety. Na rozgrzanym oleju usmaż cebulkę, aż ta będzie miękka. Teraz czas na usmażenie kotletów po ok. 3-5 minut z każdej strony. Rumsztyk podawaj z rumianą cebulką, ugotowanymi ziemniakami, ulubioną surówką lub sałatką. Możesz też urozmaicić to danie sosami. Smacznego!

Przygotowanie

24 min
  • Krok 1

    10 min
    Mięso zmiel na grubych oczkach lub posiekaj nożem na drobne kawałki. Przełóż do miski. Dodaj jajko, bulion WINIARY, bułkę tartą oraz dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Z mięsa uformuj 4 okrągłe i lekko spłaszczone kotlety. Kotlety dodatkowo możesz oprószyć mąką pszenną przed smażeniem.
  • Krok 2

    3 min
    Cebule pokrój w piórka, a następnie usmaż na patelni z odrobiną oleju. Smaż, aż cebula zmięknie i będzie rumiana.
  • Krok 3

    10 min
    Kotlety smaż na średnio rozgrzanej patelni po ok. 3-5 min z każdej strony, aż kotlety będą pięknie rumiane.
  • Krok 4

    1 min
    Kotlety serwuj ze smażoną cebulą i ulubionymi dodatkami.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Źródło białka
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu