Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Risotto z cukinią
Dodaj do CookBook

Risotto z cukinią

(0)
23 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest dagita
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżek
Masło
1 
Średnia cebula
1200  g
Cukinia
180  g
Jogurt naturalny
1  łyżka
Natka pietruszki
1  kostka
WINIARY Bulion warzywny
3  szklanek
Wrzątek
1  szklanka
Ryż do risotto
2  łyżek
Parmezan tarty
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
35.2 g
Wartość energetyczna
225.6 kcal
Tłuszcze
7 g
Białko
6.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Risotto z cukinią łączy w sobie prostotę przygotowania, niewielką ilość składników i maksimum smaku. To pyszne danie, które ma swoich fanów na całym świecie. Znajdziesz je w wielu włoskich restauracjach, ale z powodzeniem możesz je też przygotować we własnym domu. Jeśli chcesz zrobić risotto przepis już na Ciebie czeka.


Risotto z cukinią - smak włoskiej kuchni

Risotto to prawdziwa uczta dla podniebienia, którą docenią miłośnicy włoskiej kuchni i wszyscy, którzy lubią dobre jedzenie. Przygotowanie risotto z cukinią może wydawać się wymagające, ale nie jest trudne, jeśli masz odpowiedni przepis, składniki i nieco wolnego czasu.


Bazą tego dania jest wolno gotowany w wywarze warzywnym ryż Arborio i delikatna w smaku cukinia. Ryż gotuj tak długo, aż wchłonie większość płynu, ale nie będzie zbyt miękki. Kremowy sos zrobisz z jogurtu naturalnego (jeśli chcesz, możesz zamienić go na śmietankę), podsmażonej cebulki i natki pietruszki. Gotowe risotto powinno być kremowe i aromatyczne. Dla podkręcenia smaku, tuż przed podaniem możesz posypać całość tartym parmezanem lub innym ulubionym serem. Smacznego!

Przygotowanie

23 min
  • Krok 1

    5 min
    Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła, podsmaż posiekaną cebulę i startą cukinię. Dodaj jogurt i pietruszkę. Dobrze wymieszaj.
  • Krok 2

    1 min
    Bulion warzywny WINIARY rozpuść we wrzącej wodzie.
  • Krok 3

    15 min
    Na drugiej patelni rozpuść resztę masła i podsmaż ryż. Stopniowo wlewaj gorący bulion, cały czas mieszając, aż ryż będzie ugotowany al dente.
  • Krok 4

    2 min
    Zdejmij z ognia, dodaj podsmażoną cukinię, dobrze wymieszaj. Danie podawaj posypane tartym parmezanem.
Risotto z cukinią

Krok 1 z 4

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła, podsmaż posiekaną cebulę i startą cukinię. Dodaj jogurt i pietruszkę. Dobrze wymieszaj.

Risotto z cukinią

Krok 2 z 4

Bulion warzywny WINIARY rozpuść we wrzącej wodzie.

Risotto z cukinią

Krok 3 z 4

Na drugiej patelni rozpuść resztę masła i podsmaż ryż. Stopniowo wlewaj gorący bulion, cały czas mieszając, aż ryż będzie ugotowany al dente.

Risotto z cukinią

Krok 4 z 4

Zdejmij z ognia, dodaj podsmażoną cukinię, dobrze wymieszaj. Danie podawaj posypane tartym parmezanem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia włoska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Klasyczne risotto z kurczakiem i warzywami

    Klasyczne risotto z kurczakiem i warzywami

    30 min Łatwy
  • Risotto z kurczakiem

    Risotto z kurczakiem

    42 min Łatwy
  • Risotto z zielonym groszkiem

    Risotto z zielonym groszkiem

    50 min Łatwy
  • Risotto z kukurydzą, groszkiem i kurczakiem

    Risotto z kukurydzą, groszkiem i kurczakiem

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu