Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
65 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
65 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
27.8g / 8%
Węglowodany
102.7g / 33%
Tłuszcze
82g / 58%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Domowe nacho grande we wrapie

(1)
30min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Robert Harna

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Placki tortilla do zawijania
150  g
Ser cheddar lub dowolny inny ser żółty
1  puszka
Fasola z puszki lub, alternatywnie, ugotowana ciecierzyca lub soczewica
1 
Czerwona cebula
1  płaska łyżeczka
Kumin lub ulubiona mieszanka przypraw Tex Mex
trochę
Sól do smaku
trochę
Pieprz do smaku
4 
Tortilla kukurydziana lub pszenna
trochę
Olej do smażenia
1 
Awokado lub zielony ogórek
1 
Pomidor lub pomidorki cherry
0.5 
Czerwona cebula
trochę
Natka pietruszki, kolendra, bazylia lub szczypiorek
1  łyżka
Sok z cytryny lub z limonki
2  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Sól do smaku
trochę
Pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
27.8 g
Węglowodany
102.71 g
Tłuszcze
81.98 g
Wartość energetyczna
1256.02 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Masz ochotę na meksykańską ucztę? Przygotuj po miseczce chilli con carne na rozgrzewkę, a na drugie danie koniecznie konkret - domowe nacho grande we wrapie.
W środku znajduje się podsmażona fasola przyprawiona aromatycznym kuminem, odświeżająca sałatka z awokado i pomidora oraz chrupiące nachos, które umilą jedzenie tego dania. Całość zwieńczy dodatek Sosu jalapeno WINIARY.
Domowe nacho grande we wrapie na obiad jest gwarancją, że do kolacji nie będziesz już głodny. Pożywna fasola i awokado zapewnią Ci niezbędną dawkę energii.
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
10 min
Całą cebulę pokrój w kostkę i usmaż na patelni z oliwą. Kiedy będzie miękka i rumiana, dodaj fasolę z puszki i smaż, aż fasola zacznie pękać. Dopraw mielonym kuminem, solą oraz pieprzem. Smaż całość jeszcze 3 min.
Krok 2
5 min
Przygotuj nachosy: suche kukurydziane placki tortilla pokrój na trójkąty. Na patelni rozgrzej tłuszcz i do gorącego wrzucaj nachosy. Smaż ok. 30 sekund z każdej strony, aż będą rumiane i chrupiące. Odsącz na ręczniku papierowym. Jeszcze gorące dopraw solą oraz papryką w proszku.
Krok 3
5 min
Przygotuj sałatkę: awokado i pomidora pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka. Natkę pietruszki posiekaj. Wszystko wymieszaj w misce. Dopraw oliwą, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
Krok 4
10 min
Na placku do zawijania ułóż smażoną fasolę. Dodaj nachosy oraz sałatkę. Całość polej sosem Jalapeno Winiary oraz posyp startym serem. Zawiń w ciasną roladkę zamkniętą z jednej strony.
Domowe nacho grande we wrapie

Krok 1 z 4

Całą cebulę pokrój w kostkę i usmaż na patelni z oliwą. Kiedy będzie miękka i rumiana, dodaj fasolę z puszki i smaż, aż fasola zacznie pękać. Dopraw mielonym kuminem, solą oraz pieprzem. Smaż całość jeszcze 3 min.

Domowe nacho grande we wrapie

Krok 2 z 4

Przygotuj nachosy: suche kukurydziane placki tortilla pokrój na trójkąty. Na patelni rozgrzej tłuszcz i do gorącego wrzucaj nachosy. Smaż ok. 30 sekund z każdej strony, aż będą rumiane i chrupiące. Odsącz na ręczniku papierowym. Jeszcze gorące dopraw solą oraz papryką w proszku.

Domowe nacho grande we wrapie

Krok 3 z 4

Składniki: Awokado lub zielony ogórek, Pomidor lub pomidorki cherry, Czerwona cebula, Natka pietruszki, kolendra, bazylia lub szczypiorek, Sok z cytryny lub z limonki, Oliwa z oliwek, Sól do smaku, Pieprz do smaku

Przygotuj sałatkę: awokado i pomidora pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka. Natkę pietruszki posiekaj. Wszystko wymieszaj w misce. Dopraw oliwą, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.

Domowe nacho grande we wrapie

Krok 4 z 4

Na placku do zawijania ułóż smażoną fasolę. Dodaj nachosy oraz sałatkę. Całość polej sosem Jalapeno Winiary oraz posyp startym serem. Zawiń w ciasną roladkę zamkniętą z jednej strony.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika