Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Domowe warzywa z patelni z mięsem
Dodaj do CookBook

Domowe warzywa z patelni z mięsem

(0)
51 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest szpileczkaa
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Pierś Z Kurczaka
2 
Cebula
1 
Papryka czerwona
200  g
Pieczarki
1 
Brokuł
0.5 
Por (biała część)
3 
Marchewka
1  łyżka
Przyprawa do kurczaka
trochę
Zioła prowansalskie
trochę
Oliwa z oliwek
trochę
Pietruszka
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
26.4 g
Wartość energetyczna
376.9 kcal
Tłuszcze
9.1 g
Białko
48.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Warzyw na patelnię nie musisz kupować w mrożonkach. Z powodzeniem przygotujesz je ze świeżych jarzyn i dóbr natury, które akurat masz w kuchni, np. z brokułów, marchewki, cebuli, pora czy papryki. Domowe warzywa z patelni idealnie skomponują się z podsmażonym na patelni filetem pokrojonym w kostkę. W jaki sposób przygotować taki szybki, niedrogi obiad? Poniżej znajdziesz dokładny opis kolejnych czynności.

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Wymieszaj dobrze jej kawałeczki z przyprawą do kurczaka, a następnie wrzuć na patelnię – na dobrze rozgrzaną oliwę. Smaż do zarumienienia. Następnie zdejmij mięso z patelni. Teraz obierz i pokrój na plasterki pieczarki. Podobnie obierz cebulę i posiekaj w półplastry. Podsmaż te dwa składniki na tłuszczu, który pozostał na patelni. Zeszklona i podsmażona cebula będzie świetnie nadawać smak. W międzyczasie przygotuj resztę warzyw. Brokuł podziel na niewielkie różyczki. Pora oraz marchewkę posiekaj w plastry, natomiast paprykę – w paski. Pamiętaj o usunięciu gniazd nasiennych z papryki. Przelej też wrzątkiem pora. Brokuł niech zostanie podgotowany przez ok. 4 minuty w osolonym wrzątku. Po jego wyciągnięciu i odcedzeniu ugotuj w tej samej wodzie marchewkę (3 minuty). Wstępnie podgotowane warzywa połącz na patelni z cebulą i pieczarkami. Dopraw całość za pomocą ulubionych ziół – np. oregano czy prowansalskich. Możesz również dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki i podsmażaj przez ok. 10 minut. Wreszcie dodaj do całości już przygotowane mięso. Użyta wcześniej przyprawa do kurczaka dodatkowo wydobędzie smak z potrawy i świetnie połączy się z resztą. To wszystko! Gotową mieszankę przełóż na talerze.

Proponowana receptura jest znakomita dla osób początkujących w kuchni. Potrawa jest bowiem niezwykle prosta do przyrządzenia, a w dodatku jej zrobienie nie jest czasochłonne. Świetnie nadaje się więc jako obiad pomiędzy zajęciami na studiach albo szybka kolacja po powrocie z pracy. Możesz tu dodatkowo wykorzystać składniki z lodówki – te, które akurat tam masz. Brokuł da się np. zastąpić kalafiorem, a czerwoną paprykę – tą zieloną bądź żółtą. W ten sposób zapobiegniesz marnowaniu jarzyn, z którymi nie wiesz, co zrobić. Domowe warzywa z patelni z mięsem podawaj z ziemniakami, frytkami lub ryżem. Pasuje do nich właściwie każdy dodatek, nawet kromki chleba. Kurczak z warzywami może być także doprawiany w różny sposób – według indywidualnych upodobań. Wierzymy, że ten przepis wyląduje na liście Twoich ulubionych receptur na szybkie dania.

Przygotowanie

51 min
  • Krok 1

    10 min
    Filety z kurczaka kroimy w grubą kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i obsmażamy na rozgrzanej oliwie.
  • Krok 2

    10 min
    Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, cebulę obieramy i kroimy w pół plasterki.
  • Krok 3

    1 min
    Kurczaka ściągamy z patelni, a na pozostały tłuszcz wrzucamy cebulę i pieczarki i podsmażamy.
  • Krok 4

    10 min
    Brokuła dzielimy na różyczki, marchewkę i pora kroimy na plasterki, paprykę na paski. Pora kładziemy na sitku i przelewamy wrzątkiem.
  • Krok 5

    5 min
    Brokuła gotujemy 3-4 minuty we wrzącej osolonej wodzie, wyciągamy łyżką cedzakową i wrzucamy do wody na 3 minuty marchewkę.
  • Krok 6

    10 min
    Do podsmażonych pieczarek dodajemy resztę warzyw, przyprawiamy ziołami i pietruszką, mieszamy i podsmażamy ok. 5-10 minut.
  • Krok 7

    5 min
    Na koniec dodajemy kurczaka. Możemy użyć innych warzyw, które aktualnie mamy i zmienić przyprawy na swoje ulubione.
Domowe warzywa z patelni z mięsem

Krok 1 z 7

Filety z kurczaka kroimy w grubą kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i obsmażamy na rozgrzanej oliwie.

Domowe warzywa z patelni z mięsem

Krok 2 z 7

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, cebulę obieramy i kroimy w pół plasterki.

Domowe warzywa z patelni z mięsem

Krok 3 z 7

Kurczaka ściągamy z patelni, a na pozostały tłuszcz wrzucamy cebulę i pieczarki i podsmażamy.

Domowe warzywa z patelni z mięsem

Krok 4 z 7

Brokuła dzielimy na różyczki, marchewkę i pora kroimy na plasterki, paprykę na paski. Pora kładziemy na sitku i przelewamy wrzątkiem.

Domowe warzywa z patelni z mięsem

Krok 5 z 7

Brokuła gotujemy 3-4 minuty we wrzącej osolonej wodzie, wyciągamy łyżką cedzakową i wrzucamy do wody na 3 minuty marchewkę.

Domowe warzywa z patelni z mięsem

Krok 6 z 7

Do podsmażonych pieczarek dodajemy resztę warzyw, przyprawiamy ziołami i pietruszką, mieszamy i podsmażamy ok. 5-10 minut.

Domowe warzywa z patelni z mięsem

Krok 7 z 7

Na koniec dodajemy kurczaka. Możemy użyć innych warzyw, które aktualnie mamy i zmienić przyprawy na swoje ulubione.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Drugie danie
  • Grzyby
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Z mięsem
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Domowe ogórki małosolne – przepis

    Domowe ogórki małosolne – przepis

    20 min Łatwy
  • Domowe pesto

    Domowe pesto

    30 min Łatwy
  • Domowe paluszki grissini

    Domowe paluszki grissini

    2 godz 8 min Łatwy
  • Domowe pączki z budyniem

    Domowe pączki z budyniem

    2 godz 27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu