Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Domowe warzywa z patelni z mięsem
90 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
90 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
48.2g / 50%
Węglowodany
26.4g / 27%
Tłuszcze
9.1g / 22%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Domowe warzywa z patelni z mięsem

+

Domowe warzywa z patelni z mięsem

Wróć

Domowe warzywa z patelni z mięsem

(0)
51min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest szpileczkaa

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Pierś Z Kurczaka
2 
Cebula
1 
Papryka czerwona
200  g
Pieczarki
1 
Brokuł
0.5 
Por (biała część)
3 
Marchewka
1  łyżka
Przyprawa do kurczaka
trochę
Zioła prowansalskie
trochę
Oliwa z oliwek
trochę
Pietruszka
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
48.21 g
Węglowodany
26.45 g
Tłuszcze
9.1 g
Wartość energetyczna
376.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Warzyw na patelnię nie musisz kupować w mrożonkach. Z powodzeniem przygotujesz je ze świeżych jarzyn i dóbr natury, które akurat masz w kuchni, np. z brokułów, marchewki, cebuli, pora czy papryki. Domowe warzywa z patelni idealnie skomponują się z podsmażonym na patelni filetem pokrojonym w kostkę. W jaki sposób przygotować taki szybki, niedrogi obiad? Poniżej znajdziesz dokładny opis kolejnych czynności.

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Wymieszaj dobrze jej kawałeczki z przyprawą do kurczaka, a następnie wrzuć na patelnię – na dobrze rozgrzaną oliwę. Smaż do zarumienienia. Następnie zdejmij mięso z patelni. Teraz obierz i pokrój na plasterki pieczarki. Podobnie obierz cebulę i posiekaj w półplastry. Podsmaż te dwa składniki na tłuszczu, który pozostał na patelni. Zeszklona i podsmażona cebula będzie świetnie nadawać smak. W międzyczasie przygotuj resztę warzyw. Brokuł podziel na niewielkie różyczki. Pora oraz marchewkę posiekaj w plastry, natomiast paprykę – w paski. Pamiętaj o usunięciu gniazd nasiennych z papryki. Przelej też wrzątkiem pora. Brokuł niech zostanie podgotowany przez ok. 4 minuty w osolonym wrzątku. Po jego wyciągnięciu i odcedzeniu ugotuj w tej samej wodzie marchewkę (3 minuty). Wstępnie podgotowane warzywa połącz na patelni z cebulą i pieczarkami. Dopraw całość za pomocą ulubionych ziół – np. oregano czy prowansalskich. Możesz również dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki i podsmażaj przez ok. 10 minut. Wreszcie dodaj do całości już przygotowane mięso. Użyta wcześniej przyprawa do kurczaka dodatkowo wydobędzie smak z potrawy i świetnie połączy się z resztą. To wszystko! Gotową mieszankę przełóż na talerze.

Proponowana receptura jest znakomita dla osób początkujących w kuchni. Potrawa jest bowiem niezwykle prosta do przyrządzenia, a w dodatku jej zrobienie nie jest czasochłonne. Świetnie nadaje się więc jako obiad pomiędzy zajęciami na studiach albo szybka kolacja po powrocie z pracy. Możesz tu dodatkowo wykorzystać składniki z lodówki – te, które akurat tam masz. Brokuł da się np. zastąpić kalafiorem, a czerwoną paprykę – tą zieloną bądź żółtą. W ten sposób zapobiegniesz marnowaniu jarzyn, z którymi nie wiesz, co zrobić. Domowe warzywa z patelni z mięsem podawaj z ziemniakami, frytkami lub ryżem. Pasuje do nich właściwie każdy dodatek, nawet kromki chleba. Kurczak z warzywami może być także doprawiany w różny sposób – według indywidualnych upodobań. Wierzymy, że ten przepis wyląduje na liście Twoich ulubionych receptur na szybkie dania.

Przygotowanie

51 min
  • Krok 1

    10 min
    Filety z kurczaka kroimy w grubą kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i obsmażamy na rozgrzanej oliwie.
  • Krok 2

    10 min
    Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, cebulę obieramy i kroimy w pół plasterki.
  • Krok 3

    1 min
    Kurczaka ściągamy z patelni, a na pozostały tłuszcz wrzucamy cebulę i pieczarki i podsmażamy.
  • Krok 4

    10 min
    Brokuła dzielimy na różyczki, marchewkę i pora kroimy na plasterki, paprykę na paski. Pora kładziemy na sitku i przelewamy wrzątkiem.
  • Krok 5

    5 min
    Brokuła gotujemy 3-4 minuty we wrzącej osolonej wodzie, wyciągamy łyżką cedzakową i wrzucamy do wody na 3 minuty marchewkę.
  • Krok 6

    10 min
    Do podsmażonych pieczarek dodajemy resztę warzyw, przyprawiamy ziołami i pietruszką, mieszamy i podsmażamy ok. 5-10 minut.
  • Krok 7

    5 min
    Na koniec dodajemy kurczaka. Możemy użyć innych warzyw, które aktualnie mamy i zmienić przyprawy na swoje ulubione.
Domowe warzywa z patelni z mięsem

Krok 1 z 7

Filety z kurczaka kroimy w grubą kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i obsmażamy na rozgrzanej oliwie.

Domowe warzywa z patelni z mięsem

Krok 2 z 7

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, cebulę obieramy i kroimy w pół plasterki.

Domowe warzywa z patelni z mięsem

Krok 3 z 7

Kurczaka ściągamy z patelni, a na pozostały tłuszcz wrzucamy cebulę i pieczarki i podsmażamy.

Domowe warzywa z patelni z mięsem

Krok 4 z 7

Brokuła dzielimy na różyczki, marchewkę i pora kroimy na plasterki, paprykę na paski. Pora kładziemy na sitku i przelewamy wrzątkiem.

Domowe warzywa z patelni z mięsem

Krok 5 z 7

Brokuła gotujemy 3-4 minuty we wrzącej osolonej wodzie, wyciągamy łyżką cedzakową i wrzucamy do wody na 3 minuty marchewkę.

Domowe warzywa z patelni z mięsem

Krok 6 z 7

Do podsmażonych pieczarek dodajemy resztę warzyw, przyprawiamy ziołami i pietruszką, mieszamy i podsmażamy ok. 5-10 minut.

Domowe warzywa z patelni z mięsem

Krok 7 z 7

Na koniec dodajemy kurczaka. Możemy użyć innych warzyw, które aktualnie mamy i zmienić przyprawy na swoje ulubione.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Drugie danie
  • Grzyby
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kurczak w sosie z białego wina z pieczarkami

    Kurczak w sosie z białego wina z pieczarkami

    35 min Łatwy
  • Kurczak parzony z warzywami

    Kurczak parzony z warzywami

    35 min Łatwy
  • Zupa z boczniakami

    Zupa z boczniakami

    50 min Łatwy
  • Forszmak z kurczaka

    Forszmak z kurczaka

    1 godz 8 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu