Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Domowe pity z bobem i jajkiem

0
120min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 szklanka
Woda
25 g
Drożdże
1 łyżeczka
Sól
2 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
500 g
Bób konserwowy
4 
Pomidory
8 
Jajko
2 
Cebula
1 trochę
Pietruszka
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Sos czosnkowy WINIARY

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
17 g
Węglowodany
44.65 g
Tłuszcze
8.32 g
Wartość energetyczna
309.4 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

120 min
Krok 1
15 min
Drożdże rozetrzyj ze szczyptą cukru i 1/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Odstaw na ok.10 min.
Krok 2
100 min
Mąkę wymieszaj z solą, pozostałą gorącą wodą, oliwą i spienionym zaczynem. Wyrób elastyczne ciasto, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Krok 3
10 min
Kiedy ciasto podwoi objętość, wyłóż na stolnicę i podziel na 8 części. Z każdej uformuj placek o grubości 1 cm i średnicy około 12 cm.
Krok 4
15 min
Wyłóż na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia i odstaw na 15 min, aby lekko podrosły.
Krok 5
15 min
W między czasie rozgrzej piekarnik do 220*C i do gorącego wstaw blachę z plackami. Piecz, aż wyrosną i się przyrumienią. Gorące pity wyłóż na bawełnianą ściereczkę.
Krok 6
15 min
Bób wrzuć do gotującej się, osolonej wody i gotuj ok 10 min,aż będzie miękki. Po odcedzeniu wyłóż na chwilę do zimnej wody i obierz z łupinek.
Krok 7
10 min
Na patelni rozpuść niewielką ilość masła i usmaż jajka. Żeby zachowały kształt można usmażyć je w pierścieniach, a widelcem przekuć żółtka. Pomidora i cebule pokrój w plasterki, oprósz przyprawami.
Krok 8
10 min
Przestudzone pity natnij do połowy i w pustą przestrzeń wlej sos ziołowy, włóż jajko, plasterki pomidora, cebuli, ziarna ugotowanego bobu, trochę pietruszki i polej sosem.
Krok 9
5 min
Pity przełóż na patelnię i pod pokrywką na małym ogniu podgrzej delikatnie z obu stron. Możesz to zrobić w piekarniku lub mikrofalówce.
Domowe pity z bobem i jajkiem

Krok 1 z 9

Drożdże rozetrzyj ze szczyptą cukru i 1/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Odstaw na ok.10 min.

Domowe pity z bobem i jajkiem

Krok 2 z 9

Mąkę wymieszaj z solą, pozostałą gorącą wodą, oliwą i spienionym zaczynem. Wyrób elastyczne ciasto, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

Domowe pity z bobem i jajkiem

Krok 3 z 9

Kiedy ciasto podwoi objętość, wyłóż na stolnicę i podziel na 8 części. Z każdej uformuj placek o grubości 1 cm i średnicy około 12 cm.

Domowe pity z bobem i jajkiem

Krok 4 z 9

Wyłóż na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia i odstaw na 15 min, aby lekko podrosły.

Domowe pity z bobem i jajkiem

Krok 5 z 9

W między czasie rozgrzej piekarnik do 220*C i do gorącego wstaw blachę z plackami. Piecz, aż wyrosną i się przyrumienią. Gorące pity wyłóż na bawełnianą ściereczkę.

Domowe pity z bobem i jajkiem

Krok 6 z 9

Bób wrzuć do gotującej się, osolonej wody i gotuj ok 10 min,aż będzie miękki. Po odcedzeniu wyłóż na chwilę do zimnej wody i obierz z łupinek.

Domowe pity z bobem i jajkiem

Krok 7 z 9

Na patelni rozpuść niewielką ilość masła i usmaż jajka. Żeby zachowały kształt można usmażyć je w pierścieniach, a widelcem przekuć żółtka. Pomidora i cebule pokrój w plasterki, oprósz przyprawami.

Domowe pity z bobem i jajkiem

Krok 8 z 9

Przestudzone pity natnij do połowy i w pustą przestrzeń wlej sos ziołowy, włóż jajko, plasterki pomidora, cebuli, ziarna ugotowanego bobu, trochę pietruszki i polej sosem.

Domowe pity z bobem i jajkiem

Krok 9 z 9

Pity przełóż na patelnię i pod pokrywką na małym ogniu podgrzej delikatnie z obu stron. Możesz to zrobić w piekarniku lub mikrofalówce.

Drożdżowe pity, które w trakcie pieczenia szybko rosną, a środek robi się pusty. Po rozcięciu można napełnić je ulubionymi dodatkami, u mnie jest to m.in sadzone jajko i bób. Nie może też zabraknąć sosu – polecam zimne sosy Winiary, np. Sos ziołowy WINIARY, są smaczne i mają dobry skład.


Zwycięski przepis miesiąca Sylwii Drożdż https://kuchniamniam.wordpress.com
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

100 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
100 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
17g / 21%
Węglowodany
44.6g / 55%
Tłuszcze
8.3g / 24%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika