Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Domowe pity z bobem i jajkiem

0
120 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 szklanka
Woda
25 g
Wyciąg z ekstraktu drożdżowego
1 łyżeczka
Sól
2 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
500 g
Bób konserwowy
4 
Pomidory
8 
Jajko
2 
Cebula
1 trochę
Pietruszka
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Sos czosnkowy WINIARY

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
8.32 g
Wartość energetyczna
309.4 kcal
Białko
17 g
Węglowodany
44.65 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

120 min
Krok 1
15 min
Drożdże rozetrzyj ze szczyptą cukru i 1/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Odstaw na ok.10 min.
Krok 2
100 min
Mąkę wymieszaj z solą, pozostałą gorącą wodą, oliwą i spienionym zaczynem. Wyrób elastyczne ciasto, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Krok 3
10 min
Kiedy ciasto podwoi objętość, wyłóż na stolnicę i podziel na 8 części. Z każdej uformuj placek o grubości 1 cm i średnicy około 12 cm.
Krok 4
15 min
Wyłóż na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia i odstaw na 15 min, aby lekko podrosły.
Krok 5
15 min
W między czasie rozgrzej piekarnik do 220*C i do gorącego wstaw blachę z plackami. Piecz, aż wyrosną i się przyrumienią. Gorące pity wyłóż na bawełnianą ściereczkę.
Krok 6
15 min
Bób wrzuć do gotującej się, osolonej wody i gotuj ok 10 min,aż będzie miękki. Po odcedzeniu wyłóż na chwilę do zimnej wody i obierz z łupinek.
Krok 7
10 min
Na patelni rozpuść niewielką ilość masła i usmaż jajka. Żeby zachowały kształt można usmażyć je w pierścieniach, a widelcem przekuć żółtka. Pomidora i cebule pokrój w plasterki, oprósz przyprawami.
Krok 8
10 min
Przestudzone pity natnij do połowy i w pustą przestrzeń wlej sos ziołowy, włóż jajko, plasterki pomidora, cebuli, ziarna ugotowanego bobu, trochę pietruszki i polej sosem.
Krok 9
5 min
Pity przełóż na patelnię i pod pokrywką na małym ogniu podgrzej delikatnie z obu stron. Możesz to zrobić w piekarniku lub mikrofalówce.
Domowe pity z bobem i jajkiem

Krok 1 z 9

Drożdże rozetrzyj ze szczyptą cukru i 1/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Odstaw na ok.10 min.

Domowe pity z bobem i jajkiem

Krok 2 z 9

Mąkę wymieszaj z solą, pozostałą gorącą wodą, oliwą i spienionym zaczynem. Wyrób elastyczne ciasto, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

Domowe pity z bobem i jajkiem

Krok 3 z 9

Kiedy ciasto podwoi objętość, wyłóż na stolnicę i podziel na 8 części. Z każdej uformuj placek o grubości 1 cm i średnicy około 12 cm.

Domowe pity z bobem i jajkiem

Krok 4 z 9

Wyłóż na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia i odstaw na 15 min, aby lekko podrosły.

Domowe pity z bobem i jajkiem

Krok 5 z 9

W między czasie rozgrzej piekarnik do 220*C i do gorącego wstaw blachę z plackami. Piecz, aż wyrosną i się przyrumienią. Gorące pity wyłóż na bawełnianą ściereczkę.

Domowe pity z bobem i jajkiem

Krok 6 z 9

Bób wrzuć do gotującej się, osolonej wody i gotuj ok 10 min,aż będzie miękki. Po odcedzeniu wyłóż na chwilę do zimnej wody i obierz z łupinek.

Domowe pity z bobem i jajkiem

Krok 7 z 9

Na patelni rozpuść niewielką ilość masła i usmaż jajka. Żeby zachowały kształt można usmażyć je w pierścieniach, a widelcem przekuć żółtka. Pomidora i cebule pokrój w plasterki, oprósz przyprawami.

Domowe pity z bobem i jajkiem

Krok 8 z 9

Przestudzone pity natnij do połowy i w pustą przestrzeń wlej sos ziołowy, włóż jajko, plasterki pomidora, cebuli, ziarna ugotowanego bobu, trochę pietruszki i polej sosem.

Domowe pity z bobem i jajkiem

Krok 9 z 9

Pity przełóż na patelnię i pod pokrywką na małym ogniu podgrzej delikatnie z obu stron. Możesz to zrobić w piekarniku lub mikrofalówce.

Drożdżowe pity, które w trakcie pieczenia szybko rosną, a środek robi się pusty. Po rozcięciu można napełnić je ulubionymi dodatkami, u mnie jest to m.in sadzone jajko i bób. Nie może też zabraknąć sosu – polecam zimne sosy Winiary, np. Sos ziołowy WINIARY, są smaczne i mają dobry skład.


Zwycięski przepis miesiąca Sylwii Drożdż https://kuchniamniam.wordpress.com
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika