Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Meksykański pudding ryżowy (arroz con leche)
Dodaj do CookBook

Meksykański pudding ryżowy (arroz con leche)

(0)
53 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4.5  szklanek
Woda
1  puszka
Mleko skondensowane
1  laska
Cynamon
1  szklanka
Ryż namoczony w gorącej wodzie przez 20 minut i odsączony
0.5  szklanka
Rodzynki
1  łyżka
Mielony cynamon
360  g
Mleko w proszku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
80.8 g
Wartość energetyczna
501.3 kcal
Tłuszcze
7.8 g
Białko
28.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kuchnia meksykańska większości z nas nie kojarzy się z deserami. Raczej na myśl przychodzi nam smakowita tortilla, nachos lub tacos. Zwykle myśląc o daniach z kraju Azteków, oczyma wyobraźni widzimy ogromne ilości papryczki chilli, mięso wołowe, a także limonkę. Jednak arroz con leche to kultowy, meksykański pudding ryżowy, który orzeźwi nas w upalne dni. Historia tego dania jest niezwykle długa, a jeszcze dłużą listę tworzą różnorodne jego wersje. Pudding ryżowy głównie serwowany jest z dodatkiem czekolady lub cynamony, choć w niektórych restauracjach można także znaleźć wersje z papryczką chilli. Jest to nie tylko fenomenalny pomysł na deser, ale także na szybkie śniadanie, które będzie można przygotować w kilka minut.

Pudding ryżowy z Meksyku - zaskocz dzieci i gości


Meksykański pudding ryżowy nie jest wymagającym daniem. Przepis zakłada tylko kilka składników, a także odrobinę uwagi. Głównym produktem jest oczywiście ryż, który powinniśmy ugotować z laską cynamonu, a także mleko skondensowane oraz mleko w proszku, które nadaje całemu deserowi słodkiego posmaku. Sposób przygotowania w dużej mierze nie różni się od wykonania typowego, kleiku ryżowego. W około 20 minut powinniśmy zaserwować gościom - starszym i młodszym - fenomenalny deser, który podbije ich kubki smakowe. Taki pudding ryżowy możemy przygotować także na specjalne okazje i np. zaskoczyć członków rodziny podczas uroczystego obiadu. Z uwagi na słodki smak, pokochają go także dzieci i z pewnością poproszą o dokładkę. Pudding ryżowy może się także świetnie sprawdzić w formie szybkiego śniadania lub przekąski, którą zabierzemy ze sobą do pracy lub na uczelnię.

Z jakimi dodatkami można przygotowywać pudding ryżowy?


Wspomniane już zostało, że pudding ryżowy doczekał się wielu odsłon. Najbardziej klasyczną wersją jest ta z cynamonem i rodzynkami. Opcjonalnie można także dodać inne bakalie i zmielone orzechy. Jednocześnie ciekawą propozycją jest także pudding ryżowy z dodatkiem gorzkiej czekolady, która świetnie przełamuje słodki smak mleka skondensowanego. Jeśli zaś chcemy przygotować typowo letnią wersję ryżowego puddingu, to dodajmy od niego startą skórkę pomarańczy oraz cytryny, a jego wierzch udekorujmy listkami świeżej mięty. Pamiętajmy także o tym, że pudding ryżowy będzie zachwycał, jeśli zostanie podany w atrakcyjnej formie. Możemy posypać go wiórkami kokosowymi, czekoladowymi, a nawet cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.

Przygotowanie

53 min
  • Krok 1

    8 min
    Podgrzej wodę z laską cynamonu i gdy się zagotuje, dodaj ryż.
  • Krok 2

    15 min
    Gotuj przez 15 minut lub do momentu, aż ryż będzie miękki.
  • Krok 3

    5 min
    Wlej mleko skondensowane, wsyp mleko w proszku i rodzynki.
  • Krok 4

    20 min
    Wymieszaj i kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez 20 do 25 minut, aż lekko zgęstnieje.
  • Krok 5

    5 min
    Podawaj na ciepło lub na zimno i posyp mielonym cynamonem.
Meksykański pudding ryżowy (arroz con leche)

Krok 1 z 5

Podgrzej wodę z laską cynamonu i gdy się zagotuje, dodaj ryż.

Meksykański pudding ryżowy (arroz con leche)

Krok 2 z 5

Gotuj przez 15 minut lub do momentu, aż ryż będzie miękki.

Meksykański pudding ryżowy (arroz con leche)

Krok 3 z 5

Wlej mleko skondensowane, wsyp mleko w proszku i rodzynki.

Meksykański pudding ryżowy (arroz con leche)

Krok 4 z 5

Wymieszaj i kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez 20 do 25 minut, aż lekko zgęstnieje.

Meksykański pudding ryżowy (arroz con leche)

Krok 5 z 5

Podawaj na ciepło lub na zimno i posyp mielonym cynamonem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Deser
  • Kuchnia meksykańska
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Najlepszy deser
  • Pescetarian
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Wegetariańskie
  • Wiosna
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Meksykańskie burrito - jak zrobić?

    Meksykańskie burrito - jak zrobić?

    53 min Łatwy
  • Meksykańskie fajitas z kurczaka na imprezę

    Meksykańskie fajitas z kurczaka na imprezę

    26 min Łatwy
  • Podudzia z kurczaka marynowane w maślance i salsie meksykańskiej

    Podudzia z kurczaka marynowane w maślance i salsie meksykańskiej

    1 godz 56 min Łatwy
  • Meksykańskie ceviche z tuńczyka

    Meksykańskie ceviche z tuńczyka

    16 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu