Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa aztecka z awokado i tortillą
Dodaj do CookBook

Zupa aztecka z awokado i tortillą

(0)
30 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest edytakkk
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Duże, dojrzałe pomidory bez skórki i bez pestek
2  łyżek
Olej kukurydziany
2  szklanek
Woda
2  pęczków
Natka pietruszki
2 
Papryka Pasilla suszona
30  g
Pokrojona w paski tortilla kukurydziana - do dekoracji
1 
Awokado - do dekoracji
1  kostka
Rosół Drobiowy WINIARY
200  ml
Śmietana 18%
2  łyżek
Koncentrat pomidorowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
17.1 g
Wartość energetyczna
291.5 kcal
Tłuszcze
24.3 g
Białko
5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa aztecka to danie, które w Polsce, a także w innych krajach Europy nie jest popularne. Jednak już po samej nazwie można się domyślić, w jakim kraju jest ono przygotowywane regularnie. Okazuje się, że zupa aztecka pochodzi z Meksyku, aczkolwiek z tą, starożytną cywilizacją nie ma ona zbyt wiele wspólnego. Jest to danie tradycyjne, które wyróżnia się wyjątkowo intensywnym smakiem, a także przyjemnym aromatem. Jak przystało na potrawy kuchni meksykańskiej, nie brakuje tu również odrobiny pikantności. Dużym plusem zupy azteckiej jest to, że jest to danie jednogarnkowe i składa się wyłącznie z kilku, prostych składników. Faktem jest, że zaskoczeniem może być papryczka pasilla, której faktycznie nie dostaniemy w polskim sklepie. Jednak można ją bez problemu zamówić online i jest to bardzo istotne, gdyż w dużej mierze warunkuje ona głęboki intensywny smak zupy azteckiej.

Zupa aztecka - oryginalny i sprawdzony pomysł na obiad


Zupa aztecka jest potrawą mało znaną. Można nawet powiedzieć, że niewiele osób o niej właściwie słyszało. Jednocześnie to właśnie sprawia, że będzie ona jednym z lepszych pomysłów na obiad, którym zaskoczymy naszych gości. Wbrew pozorom, jej przygotowanie nie jest takie trudne. Wystarczy kilka prostych składników, a także wspomniana wcześniej papryczka. Wszystko gotuje się razem, w jednym garnku, bez najmniejszych problemów. Całość powinna zająć nie więcej niż około 30 minut. Dzięki tej zupie, uda się nam wprowadzić odrobinę świeżości i kreatywności do naszej kuchni. W prosty sposób podbijemy kubki smakowe naszych gości i zadbamy o to, że poproszą oni o dokładkę. Wobec tego, ugotujmy nieco większą porcję zupy azteckiej. Z pewnością szybko zniknie ona z garnka. Jeśli nie, to zawsze możemy wykorzystać ją na drugi dzień i zabrać ze sobą do pracy. Nie straci ona swojego smaku ani także aromatu.

Zupa aztecka - z czym powinno się ją podawać?


W najbardziej tradycyjnej i klasycznej wersji, zupa aztecka podawana jest z chrupiącymi kawałeczkami tortilli oraz plasterkami awokado, które są w niej zanurzone. Jednocześnie, jeśli chodzi o kwestię dekoracji, a także innych dodatków, to mamy tu dość dużą dowolność. Jeśli chcemy, możemy posypać jeszcze gorącą zupę startym serem oraz z łyżką śmietany na wierzchu. Możemy także dodać jej nieco więcej kolorytu i posypać ją szczypiorkiem lub listkami bazylii. Tak naprawdę, do zupy zamiast pasków tortilli można zaserwować także klasyczne grzanki. Wybierzmy więc te dodatki, które się najlepiej u nas sprawdzają.

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    5 min
    Podsmaż pomidory na odrobinie oleju. Dodaj wodę, koncentrat pomidorowy, kostkę Winiary, pietruszkę i chilli pasilla.
  • Krok 2

    15 min
    Kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu przez 15 minut. Zdejmij z ognia.
  • Krok 3

    5 min
    Gorącą zupę podawaj z paskami tortilli, awokado i śmietaną.
  • Krok 4

    5 min
    Aby wydobyć jeszcze głębszy smak papryczek, możesz wcześniej, tuż przed dorzuceniem ich do reszty składników, podsmażyć je z odrobiną cebuli i czosnku.
Zupa aztecka z awokado i tortillą

Krok 1 z 4

Podsmaż pomidory na odrobinie oleju. Dodaj wodę, koncentrat pomidorowy, kostkę Winiary, pietruszkę i chilli pasilla.

Zupa aztecka z awokado i tortillą

Krok 2 z 4

Kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu przez 15 minut. Zdejmij z ognia.

Zupa aztecka z awokado i tortillą

Krok 3 z 4

Gorącą zupę podawaj z paskami tortilli, awokado i śmietaną.

Zupa aztecka z awokado i tortillą

Krok 4 z 4

Aby wydobyć jeszcze głębszy smak papryczek, możesz wcześniej, tuż przed dorzuceniem ich do reszty składników, podsmażyć je z odrobiną cebuli i czosnku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Kuchnia meksykańska
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Rodzinny posiłek
  • Uroczystość
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    32 min Łatwy
  • Zupa marchewkowa z serem feta

    Zupa marchewkowa z serem feta

    21 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu