Chili con carne z ciecierzycą
716min
Łatwy
2
Papryka czerwona
4 łyżek
Oliwa z oliwek
2
Cebula
3 ząbków
Czosnek
450 g
Pomidory z puszki całe
1 puszka
Czerwona fasola konserwowa
50 g
Ciecierzyca
2
Liść laurowy
2
Goździki
500 g
Makaron Kokardki
1 trochę
Oregano
1 trochę
Kumin
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Chili
.
Wartości odżywcze
Białko
18.47 g
Węglowodany
84.04 g
Tłuszcze
13.07 g
Wartość energetyczna
514.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
716 min
Krok 1
600 min
Ciecierzycę namoczyć na całą noc.
Krok 2
90 min
Ciecierzycę wypłukać i gotować w wodzie z dodatkiem liści laurowych i goździków. Pod koniec gotowania posolić. Ugotować na półtwardo.
Krok 3
5 min
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zrumienić na niej cebulę pokrojoną w piórka. Następnie wcisnąć obrane ząbki czosnku. Dodać po ok. pół łyżeczki oregano, kminu rzymskiego i szczyptę ostrej papryki. Całość delikatnie przyrumienić.
Krok 4
12 min
Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w większą kostkę. Dusić przez ok. 10 minut.
Krok 5
4 min
Natępnie Pomysł Winiary wymieszać z pomidorami w puszce i sosem oraz 500ml wody i wlać na patelnię. Na koniec dodać fasolkę, opcjonalnie kukurydzę, ciecierzycę.
Krok 6
5 min
Dusić przez około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem kokardki (farfalle).
Przygotuj bardzo łatwe Chili con carne z ciecierzycą. Jest to danie, którego podstawę tworzą warzywa, dzięki czemu polecany również dla wegetarian. Danie podane z makaronem farfalle będzie niezwykle pożywnym pomysłem na obiad. Spróbuj koniecznie Chili con carne z ciecierzycą.
Komentarze 0