Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pikantna zupa tajska z tofu
Pikantna zupa tajska z tofu
Dodaj do CookBook

Pikantna zupa tajska z tofu

(0)
2 godz 2 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Marchewka
1 
Por (biała część)
250  g
Zielona fasola szparagowa płaska
3 
Szalotki
5  liści
Kafir
1 
Ostra papryczka
0.5  łyżeczka
Zielona pasta curry
1  pęczek
Kolendra
1 
Limonka mała
15 
Krewetki (najlepiej nieobrane, z ogonkami)
150  g
Makaron jajeczny lub ryżowy
200  g
Ser tofu
5  łyżek
Oliwa
5  łyżek
Sos sojowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
31.7 g
Wartość energetyczna
412.2 kcal
Tłuszcze
22.6 g
Białko
24.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

W mroźne dni warto sięgać po zupy mocno rozgrzewające. Dzięki nim zima nie będzie aż taka straszna! Ostre przyprawy pobudzą metabolizm i sprawią, że będziemy mieli więcej energii. Pikantna zupa tajska z tofu okaże się zatem dobrym rozwiązaniem zarówno na obiad, jak i na kolację. Być może niektórzy dadzą się przekonać, aby zjeść ją już o poranku. To doskonały sposób na energiczny start dnia. Po zjedzeniu miski pożywnej zupy, uczucie sytości powinno towarzyszyć nam do wczesnych godzin południowych.

Sekretem aromatycznego bulionu są ogonki krewetek. Dodane w trakcie gotowania znacząco wpłyną na ostateczny smak zupy. Skoro ma być na ostro, nie można zapomnieć o papryczce chilli! Wartość kaloryczną zupy podbijają dodatki: makaron (według uznania i preferencji: jajeczny lub ryżowy) oraz ser tofu.

Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.

To nie jest jedyny przepis, w którym wykorzystujemy krewetki. Poznaj inne nasze propozycje:
Ostra zupa pomidorowa z krewetkami zabielana mleczkiem kokosowym
Sylwestrowa zupa krem z batatów z krewetkami i limonką
Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami
Barszcz biały z mleczkiem kokosowym i krewetkami
Zupa z dyni z krewetkami

Przygotowanie

122 min
  • Krok 1

    4 min
    Szalotki obrać, drobno posiekać.
  • Krok 2

    4 min
    Papryczkę chili pokroić, usuwając pesteczki.
  • Krok 3

    5 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwię. Zeszklić posiekane szalotki z papryczką chilli.
  • Krok 4

    4 min
    Marchewki i pora obrać. Włożyć do garnka.
  • Krok 5

    5 min
    Krewetki umyć, obrać, ogonki wrzucić do garnka z warzywami.
  • Krok 6

    50 min
    Całość zalać wodą. Gotować na wolnym ogniu.
  • Krok 7

    2 min
    W trakcie gotowania dodać liście kafiru.
  • Krok 8

    5 min
    W międzyczasie obrać i pokroić na kawałki fasolkę.
  • Krok 9

    3 min
    Kolendrę posiekać.
  • Krok 10

    3 min
    Bulion przecedzić po ok. 40 minutach.
  • Krok 11

    3 min
    Ugotowane marchewki pokroić na kawałki.
  • Krok 12

    15 min
    Do gotowego bulionu wrzucić pokrojoną fasolkę. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, następnie dodać krewetki oraz pastę curry.
  • Krok 13

    4 min
    Pod koniec gotowania dolać wyciśnięty sok z limonki, kilka łyżek sosu sojowego pokrojone marchewki i posiekaną kolendrę.
  • Krok 14

    12 min
    Makaron ugotować. Tofu pokroić w kostkę.
  • Krok 15

    3 min
    Zupę podawać z makaronem i pokrojonym serem tofu.
Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 1 z 15

Szalotki obrać, drobno posiekać.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 2 z 15

Papryczkę chili pokroić, usuwając pesteczki.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 3 z 15

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwię. Zeszklić posiekane szalotki z papryczką chilli.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 4 z 15

Marchewki i pora obrać. Włożyć do garnka.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 5 z 15

Krewetki umyć, obrać, ogonki wrzucić do garnka z warzywami.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 6 z 15

Całość zalać wodą. Gotować na wolnym ogniu.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 7 z 15

W trakcie gotowania dodać liście kafiru.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 8 z 15

W międzyczasie obrać i pokroić na kawałki fasolkę.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 9 z 15

Kolendrę posiekać.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 10 z 15

Bulion przecedzić po ok. 40 minutach.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 11 z 15

Ugotowane marchewki pokroić na kawałki.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 12 z 15

Do gotowego bulionu wrzucić pokrojoną fasolkę. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, następnie dodać krewetki oraz pastę curry.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 13 z 15

Pod koniec gotowania dolać wyciśnięty sok z limonki, kilka łyżek sosu sojowego pokrojone marchewki i posiekaną kolendrę.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 14 z 15

Makaron ugotować. Tofu pokroić w kostkę.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 15 z 15

Zupę podawać z makaronem i pokrojonym serem tofu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Kuchnia azjatycka
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Dorsz w chrupiącej panierce z pikantną surówką

    Dorsz w chrupiącej panierce z pikantną surówką

    1 godz 25 min Średni
  • Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

    Pikantna zupa z soczewicy z chili, pieczonym czosnkiem i kolendrą

    1 godz 45 min Łatwy
  • Pikantna lasagne

    Pikantna lasagne

    1 godz 20 min Łatwy
  • Tortilla z pikantną wołowiną

    Tortilla z pikantną wołowiną

    44 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu