Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Pikantna zupa tajska z tofu

(0)
2 godz 2 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Marchewka
1 
Por (biała część)
250  g
Zielona fasola szparagowa płaska
3 
Szalotki
5  liści
Kafir
1 
Ostra papryczka
0.5  łyżeczka
Zielona pasta curry
1  pęczek
Kolendra
1 
Limonka mała
15 
Krewetki (najlepiej nieobrane, z ogonkami)
150  g
Makaron jajeczny lub ryżowy
200  g
Ser tofu
5  łyżek
Oliwa
5  łyżek
Sos sojowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
24.37 g
Węglowodany
31.67 g
Tłuszcze
22.6 g
Wartość energetyczna
412.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
W mroźne dni warto sięgać po zupy mocno rozgrzewające. Dzięki nim zima nie będzie aż taka straszna! Ostre przyprawy pobudzą metabolizm i sprawią, że będziemy mieli więcej energii. Pikantna zupa tajska z tofu okaże się zatem dobrym rozwiązaniem zarówno na obiad, jak i na kolację. Być może niektórzy dadzą się przekonać, aby zjeść ją już o poranku. To doskonały sposób na energiczny start dnia. Po zjedzeniu miski pożywnej zupy, uczucie sytości powinno towarzyszyć nam do wczesnych godzin południowych.

Sekretem aromatycznego bulionu są ogonki krewetek. Dodane w trakcie gotowania znacząco wpłyną na ostateczny smak zupy. Skoro ma być na ostro, nie można zapomnieć o papryczce chilli! Wartość kaloryczną zupy podbijają dodatki: makaron (według uznania i preferencji: jajeczny lub ryżowy) oraz ser tofu.

Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.

To nie jest jedyny przepis, w którym wykorzystujemy krewetki. Poznaj inne nasze propozycje:
Ostra zupa pomidorowa z krewetkami zabielana mleczkiem kokosowym
Sylwestrowa zupa krem z batatów z krewetkami i limonką
Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami
Barszcz biały z mleczkiem kokosowym i krewetkami
Zupa z dyni z krewetkami

Przygotowanie

122 min
  • Krok 1

    4 min
    Szalotki obrać, drobno posiekać.
  • Krok 2

    4 min
    Papryczkę chili pokroić, usuwając pesteczki.
  • Krok 3

    5 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwię. Zeszklić posiekane szalotki z papryczką chilli.
  • Krok 4

    4 min
    Marchewki i pora obrać. Włożyć do garnka.
  • Krok 5

    5 min
    Krewetki umyć, obrać, ogonki wrzucić do garnka z warzywami.
  • Krok 6

    50 min
    Całość zalać wodą. Gotować na wolnym ogniu.
  • Krok 7

    2 min
    W trakcie gotowania dodać liście kafiru.
  • Krok 8

    5 min
    W międzyczasie obrać i pokroić na kawałki fasolkę.
  • Krok 9

    3 min
    Kolendrę posiekać.
  • Krok 10

    3 min
    Bulion przecedzić po ok. 40 minutach.
  • Krok 11

    3 min
    Ugotowane marchewki pokroić na kawałki.
  • Krok 12

    15 min
    Do gotowego bulionu wrzucić pokrojoną fasolkę. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, następnie dodać krewetki oraz pastę curry.
  • Krok 13

    4 min
    Pod koniec gotowania dolać wyciśnięty sok z limonki, kilka łyżek sosu sojowego pokrojone marchewki i posiekaną kolendrę.
  • Krok 14

    12 min
    Makaron ugotować. Tofu pokroić w kostkę.
  • Krok 15

    3 min
    Zupę podawać z makaronem i pokrojonym serem tofu.
Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 1 z 15

Szalotki obrać, drobno posiekać.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 2 z 15

Papryczkę chili pokroić, usuwając pesteczki.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 3 z 15

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwię. Zeszklić posiekane szalotki z papryczką chilli.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 4 z 15

Marchewki i pora obrać. Włożyć do garnka.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 5 z 15

Krewetki umyć, obrać, ogonki wrzucić do garnka z warzywami.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 6 z 15

Całość zalać wodą. Gotować na wolnym ogniu.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 7 z 15

W trakcie gotowania dodać liście kafiru.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 8 z 15

W międzyczasie obrać i pokroić na kawałki fasolkę.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 9 z 15

Kolendrę posiekać.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 10 z 15

Bulion przecedzić po ok. 40 minutach.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 11 z 15

Ugotowane marchewki pokroić na kawałki.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 12 z 15

Do gotowego bulionu wrzucić pokrojoną fasolkę. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, następnie dodać krewetki oraz pastę curry.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 13 z 15

Pod koniec gotowania dolać wyciśnięty sok z limonki, kilka łyżek sosu sojowego pokrojone marchewki i posiekaną kolendrę.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 14 z 15

Makaron ugotować. Tofu pokroić w kostkę.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 15 z 15

Zupę podawać z makaronem i pokrojonym serem tofu.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Kuchnia azjatycka
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wegetariańska zupa meksykańska

    1 godz 38 min Łatwy
  • Strogonow drobiowy z papryką

    1 godz 39 min Średni
  • Wegańska zupa krem z marchewki z batatami i czarnuszką

    1 godz 11 min Łatwy
  • Wietnamska zupa krewetkowa

    50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu