Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pikantna zupa tajska z tofu

0
2 godz 2 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Marchewka
1 
Por (biała część)
250  g
Zielona fasola szparagowa płaska
3 
Szalotki
5  liści
Kafir
1 
Ostra papryczka
0.5  łyżeczka
Zielona pasta curry
1  pęczek
Kolendra
1 
Limonka mała
15 
Krewetki (najlepiej nieobrane, z ogonkami)
150  g
Makaron jajeczny lub ryżowy
200  g
Ser tofu
5  łyżek
Oliwa
5  łyżek
Sos sojowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
24.37 g
Węglowodany
31.67 g
Tłuszcze
22.6 g
Wartość energetyczna
412.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

122 min
Krok 1
4 min
Szalotki obrać, drobno posiekać.
Krok 2
4 min
Papryczkę chili pokroić, usuwając pesteczki.
Krok 3
5 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwię. Zeszklić posiekane szalotki z papryczką chilli.
Krok 4
4 min
Marchewki i pora obrać. Włożyć do garnka.
Krok 5
5 min
Krewetki umyć, obrać, ogonki wrzucić do garnka z warzywami.
Krok 6
50 min
Całość zalać wodą. Gotować na wolnym ogniu.
Krok 7
2 min
W trakcie gotowania dodać liście kafiru.
Krok 8
5 min
W międzyczasie obrać i pokroić na kawałki fasolkę.
Krok 9
3 min
Kolendrę posiekać.
Krok 10
3 min
Bulion przecedzić po ok. 40 minutach.
Krok 11
3 min
Ugotowane marchewki pokroić na kawałki.
Krok 12
15 min
Do gotowego bulionu wrzucić pokrojoną fasolkę. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, następnie dodać krewetki oraz pastę curry.
Krok 13
4 min
Pod koniec gotowania dolać wyciśnięty sok z limonki, kilka łyżek sosu sojowego pokrojone marchewki i posiekaną kolendrę.
Krok 14
12 min
Makaron ugotować. Tofu pokroić w kostkę.
Krok 15
3 min
Zupę podawać z makaronem i pokrojonym serem tofu.
Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 1 z 15

Szalotki obrać, drobno posiekać.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 2 z 15

Papryczkę chili pokroić, usuwając pesteczki.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 3 z 15

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwię. Zeszklić posiekane szalotki z papryczką chilli.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 4 z 15

Marchewki i pora obrać. Włożyć do garnka.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 5 z 15

Krewetki umyć, obrać, ogonki wrzucić do garnka z warzywami.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 6 z 15

Całość zalać wodą. Gotować na wolnym ogniu.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 7 z 15

W trakcie gotowania dodać liście kafiru.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 8 z 15

W międzyczasie obrać i pokroić na kawałki fasolkę.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 9 z 15

Kolendrę posiekać.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 10 z 15

Bulion przecedzić po ok. 40 minutach.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 11 z 15

Ugotowane marchewki pokroić na kawałki.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 12 z 15

Do gotowego bulionu wrzucić pokrojoną fasolkę. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, następnie dodać krewetki oraz pastę curry.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 13 z 15

Pod koniec gotowania dolać wyciśnięty sok z limonki, kilka łyżek sosu sojowego pokrojone marchewki i posiekaną kolendrę.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 14 z 15

Makaron ugotować. Tofu pokroić w kostkę.

Pikantna zupa tajska z tofu

Krok 15 z 15

Zupę podawać z makaronem i pokrojonym serem tofu.

W mroźne dni warto sięgać po zupy mocno rozgrzewające. Dzięki nim zima nie będzie aż taka straszna! Ostre przyprawy pobudzą metabolizm i sprawią, że będziemy mieli więcej energii. Pikantna zupa tajska z tofu okaże się zatem dobrym rozwiązaniem zarówno na obiad, jak i na kolację. Być może niektórzy dadzą się przekonać, aby zjeść ją już o poranku. To doskonały sposób na energiczny start dnia. Po zjedzeniu miski pożywnej zupy, uczucie sytości powinno towarzyszyć nam do wczesnych godzin południowych.

Sekretem aromatycznego bulionu są ogonki krewetek. Dodane w trakcie gotowania znacząco wpłyną na ostateczny smak zupy. Skoro ma być na ostro, nie można zapomnieć o papryczce chilli! Wartość kaloryczną zupy podbijają dodatki: makaron (według uznania i preferencji: jajeczny lub ryżowy) oraz ser tofu.

Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.

To nie jest jedyny przepis, w którym wykorzystujemy krewetki. Poznaj inne nasze propozycje:
Ostra zupa pomidorowa z krewetkami zabielana mleczkiem kokosowym
Sylwestrowa zupa krem z batatów z krewetkami i limonką
Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami
Barszcz biały z mleczkiem kokosowym i krewetkami
Zupa z dyni z krewetkami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika