Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kolejny chłodnik, który zdecydowanie podbił moje serce i podniebienie. Lekki, o konsystencji śmietany z koperkiem, pietruszką, świeżym ogórkiem i krewetkami. Uwielbiam takie połączenia smakowe i choć do tej pory moim faworytem na gorące był chłodnik buraczkowy, ten koperkowo-czosnkowy również trafił na listę!
Kocham też potrawy, które przygotuję w kilka minut. Chłodniki są proste i szybkie w przygotowaniu i dają ogromne możliwości kulinarne. Ten chłodnik powstał z myślą o kolacji. Lekko pikantne krewetki zanurzałam w zupie jak w sosie. Całość smakowała rewelacyjnie, ale jeśli nie lubicie ostrych dań, to możecie pominąć ostrą paprykę lub zastąpić ją słodką.
(z podanych składników można przygotować około 4 porcje zupy)
Krewetki oczyszczamy, solimy i skrapiamy sokiem z cytryny.
Krok 2
4 min
Z papryczki usuwamy nasiona i kroimy ją w bardzo drobną kostkę.
Krok 3
5 min
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i wrzucamy krewetki z papryczką. Dusimy pod przykryciem 5 minut.
Krok 5
60 min
Wystudzony chłodnik mieszamy z jogurtem naturalnym i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Krok 6
1 min
Podajemy z krewetkami i obranym oraz pokrojonym w kostkę ogórkiem. Tuż przed podaniem posypujemy natką pietruszki i koperkiem. Można dodatkowo porcję zupy skropić odrobiną soku z cytryny.
Krok 1
z
5
Krewetki oczyszczamy, solimy i skrapiamy sokiem z cytryny.
Krok 2
z
5
Z papryczki usuwamy nasiona i kroimy ją w bardzo drobną kostkę.
Krok 3
z
5
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i wrzucamy krewetki z papryczką. Dusimy pod przykryciem 5 minut.
Krok 5
z
5
Wystudzony chłodnik mieszamy z jogurtem naturalnym i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Krok 6
z
5
Podajemy z krewetkami i obranym oraz pokrojonym w kostkę ogórkiem. Tuż przed podaniem posypujemy natką pietruszki i koperkiem. Można dodatkowo porcję zupy skropić odrobiną soku z cytryny.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0