Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami
1 godz 19 min
Łatwy
43
g
PL KAL WINIARY Chłodnik czosnkowo - koperkowy
500
ml
Jogurt naturalny
2
łyżek
Masło klarowane
150
g
Krewetki
1
pęczek
Pietruszka
1
pęczek
Koperek
1
Cytryna
300
ml
Wrząca woda
1
szczypta
Sól do smaku
1
szczypta
Pieprz do smaku
0.5
Pikantna papryka peperoni
0.5
Ogórek szklarniowy
.
Wartości odżywcze
Białko
13.26 g
Węglowodany
10.86 g
Tłuszcze
12.14 g
Wartość energetyczna
199.38 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
79 min
Krok 1
2 min
Zawartość opakowania zalewamy 300 ml wrzącej wody. Całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2
7 min
Krewetki oczyszczamy, solimy i skrapiamy sokiem z cytryny.
Krok 3
4 min
Z papryczki usuwamy nasiona i kroimy ją w bardzo drobną kostkę.
Krok 4
5 min
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i wrzucamy krewetki z papryczką. Dusimy pod przykryciem 5 minut.
Krok 5
60 min
Wystudzony chłodnik mieszamy z jogurtem naturalnym i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Krok 6
1 min
Podajemy z krewetkami i obranym oraz pokrojonym w kostkę ogórkiem. Tuż przed podaniem posypujemy natką pietruszki i koperkiem. Można dodatkowo porcję zupy skropić odrobiną soku z cytryny.
Kolejny chłodnik, który zdecydowanie podbił moje serce i podniebienie. Lekki, o konsystencji śmietany z koperkiem, pietruszką, świeżym ogórkiem i krewetkami. Uwielbiam takie połączenia smakowe i choć do tej pory moim faworytem na gorące był chłodnik buraczkowy, ten koperkowo-czosnkowy również trafił na listę!
Kocham też potrawy, które przygotuję w kilka minut. Chłodniki są proste i szybkie w przygotowaniu i dają ogromne możliwości kulinarne. Ten chłodnik powstał z myślą o kolacji. Lekko pikantne krewetki zanurzałam w zupie jak w sosie. Całość smakowała rewelacyjnie, ale jeśli nie lubicie ostrych dań, to możecie pominąć ostrą paprykę lub zastąpić ją słodką.
(z podanych składników można przygotować około 4 porcje zupy)
Lubicie chłodniki? Sprawdźcie nasze przepisy:
Orzeźwiający chłodnik z awokado
Lekki chłodnik z czosnkiem niedźwiedzim i wędzonym łososiem
Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem
Chłodnik brzoskwiniowy z kwiatami jadalnymi
Zobacz też
Zobacz Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką
Zobacz Jakie zupy warto przygotować na wakacyjne upały?
Zobacz Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku
Kocham też potrawy, które przygotuję w kilka minut. Chłodniki są proste i szybkie w przygotowaniu i dają ogromne możliwości kulinarne. Ten chłodnik powstał z myślą o kolacji. Lekko pikantne krewetki zanurzałam w zupie jak w sosie. Całość smakowała rewelacyjnie, ale jeśli nie lubicie ostrych dań, to możecie pominąć ostrą paprykę lub zastąpić ją słodką.
(z podanych składników można przygotować około 4 porcje zupy)
Lubicie chłodniki? Sprawdźcie nasze przepisy:
Orzeźwiający chłodnik z awokado
Lekki chłodnik z czosnkiem niedźwiedzim i wędzonym łososiem
Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem
Chłodnik brzoskwiniowy z kwiatami jadalnymi
Zobacz też
Zobacz Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką
Zobacz Jakie zupy warto przygotować na wakacyjne upały?
Zobacz Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku
Komentarze 0