
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł






Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Kocham też potrawy, które przygotuję w kilka minut. Chłodniki są proste i szybkie w przygotowaniu i dają ogromne możliwości kulinarne. Ten chłodnik powstał z myślą o kolacji. Lekko pikantne krewetki zanurzałam w zupie jak w sosie. Całość smakowała rewelacyjnie, ale jeśli nie lubicie ostrych dań, to możecie pominąć ostrą paprykę lub zastąpić ją słodką.
(z podanych składników można przygotować około 4 porcje zupy)
Lubicie chłodniki? Sprawdźcie nasze przepisy:
Orzeźwiający chłodnik z awokado
Lekki chłodnik z czosnkiem niedźwiedzim i wędzonym łososiem
Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem
Chłodnik brzoskwiniowy z kwiatami jadalnymi
Zobacz też
Zobacz Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką
Zobacz Jakie zupy warto przygotować na wakacyjne upały?
Zobacz Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku
Przygotowanie
Krok 1
7 minKrok 2
4 minKrok 3
5 minKrok 5
60 minKrok 6
1 min
Krok 1 z 5
Krewetki oczyszczamy, solimy i skrapiamy sokiem z cytryny.

Krok 2 z 5
Z papryczki usuwamy nasiona i kroimy ją w bardzo drobną kostkę.

Krok 3 z 5
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i wrzucamy krewetki z papryczką. Dusimy pod przykryciem 5 minut.

Krok 5 z 5
Wystudzony chłodnik mieszamy z jogurtem naturalnym i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Krok 6 z 5
Podajemy z krewetkami i obranym oraz pokrojonym w kostkę ogórkiem. Tuż przed podaniem posypujemy natką pietruszki i koperkiem. Można dodatkowo porcję zupy skropić odrobiną soku z cytryny.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0