Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami

(0)
1 godz 17 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  łyżek
Masło klarowane
150  g
Krewetki
1  pęczek
Pietruszka
1  pęczek
Koperek
1 
Cytryna
300  ml
Wrząca woda
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
0.5 
Pikantna papryka peperoni
0.5 
Ogórek szklarniowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.65 g
Węglowodany
4.38 g
Tłuszcze
7.97 g
Wartość energetyczna
118.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kolejny chłodnik, który zdecydowanie podbił moje serce i podniebienie. Lekki, o konsystencji śmietany z koperkiem, pietruszką, świeżym ogórkiem i krewetkami. Uwielbiam takie połączenia smakowe i choć do tej pory moim faworytem na gorące był chłodnik buraczkowy, ten koperkowo-czosnkowy również trafił na listę!

Kocham też potrawy, które przygotuję w kilka minut. Chłodniki są proste i szybkie w przygotowaniu i dają ogromne możliwości kulinarne. Ten chłodnik powstał z myślą o kolacji. Lekko pikantne krewetki zanurzałam w zupie jak w sosie. Całość smakowała rewelacyjnie, ale jeśli nie lubicie ostrych dań, to możecie pominąć ostrą paprykę lub zastąpić ją słodką.

(z podanych składników można przygotować około 4 porcje zupy)

Lubicie chłodniki? Sprawdźcie nasze przepisy:

Orzeźwiający chłodnik z awokado

Lekki chłodnik z czosnkiem niedźwiedzim i wędzonym łososiem

Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem

Chłodnik brzoskwiniowy z kwiatami jadalnymi

Zobacz też

Zobacz Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Zobacz Jakie zupy warto przygotować na wakacyjne upały?

Zobacz Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku
Gotujmy

Przygotowanie

77 min
Krok 1
7 min
Krewetki oczyszczamy, solimy i skrapiamy sokiem z cytryny.
Krok 2
4 min
Z papryczki usuwamy nasiona i kroimy ją w bardzo drobną kostkę.
Krok 3
5 min
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i wrzucamy krewetki z papryczką. Dusimy pod przykryciem 5 minut.
Krok 5
60 min
Wystudzony chłodnik mieszamy z jogurtem naturalnym i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Krok 6
1 min
Podajemy z krewetkami i obranym oraz pokrojonym w kostkę ogórkiem. Tuż przed podaniem posypujemy natką pietruszki i koperkiem. Można dodatkowo porcję zupy skropić odrobiną soku z cytryny.
Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami

Krok 1 z 5

Krewetki oczyszczamy, solimy i skrapiamy sokiem z cytryny.

Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami

Krok 2 z 5

Z papryczki usuwamy nasiona i kroimy ją w bardzo drobną kostkę.

Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami

Krok 3 z 5

Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i wrzucamy krewetki z papryczką. Dusimy pod przykryciem 5 minut.

Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami

Krok 5 z 5

Wystudzony chłodnik mieszamy z jogurtem naturalnym i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Chłodnik czosnkowo-koperkowy z krewetkami

Krok 6 z 5

Podajemy z krewetkami i obranym oraz pokrojonym w kostkę ogórkiem. Tuż przed podaniem posypujemy natką pietruszki i koperkiem. Można dodatkowo porcję zupy skropić odrobiną soku z cytryny.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika