Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Chłodnik brzoskwiniowy z kwiatami jadalnymi
Dodaj do CookBook

Chłodnik brzoskwiniowy z kwiatami jadalnymi

(0)
1 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Jogurt naturalny
3 
Brzoskwinie
0.33  szklanka
Mleko
3  łyżek
Cukier
1 
Laska wanilii
0.25 
Limonka lub cytryna
trochę
Listki mięty czekoladowej lub zwykłej
trochę
Kwiaty jadalne (do dekoracji)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
48.1 g
Wartość energetyczna
261.4 kcal
Tłuszcze
6.1 g
Białko
7.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Latem wybieram zupy szybkie i proste w przygotowaniu i do tego lekkie. Lato to też czas prawdziwego bogactwa owoców i warzyw i żal z tego nie korzystać. Dlatego postanowiłam przygotować chłodnik z brzoskwiniami, odrobiną limonki i prawdziwą wanilią. Zupę dodatkowo udekorowałam listkami mięty i kwiatami jadalnymi (bratka i begonii).

Wszystkie kwiaty jadalne przed wykorzystaniem ich do potraw należy dokładnie umyć. Kwiaty bratków i begonii można zjeść w całości, tak samo nasturcje.

Kwiaty jadalne świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek czy zimnych chłodników, bo długo zachowują piękny wygląd. Nie wszystkie można dodawać do ciepłych potraw. Stanowią też piękną ozdobę wielu dań, ale zanim dodacie je do swoich potraw upewnijcie się, czy są bezpieczne, bo nie wszystkie kwiaty można jeść. Niektóre mogą mieć podobną nazwę i wyglądać bardzo podobnie jak na przykład groszek jadalny i groszek ozdobny, którego kwiaty są trujące. Jeśli macie jakiekolwiek wątpliwości, lepiej wstawić kwiatki do wazonu.

Do grupy kwiatów roślin trujących należą między innymi: kwiaty groszku ozdobnego, konwalii, hortensji, krokusa czy kaczeńca. Nie powinno się też używać kwiatów z kwiaciarni lub nieznanego pochodzenia. Najlepszy jest własny ogródek lub parapet, albo sprawdzone gospodarstwo ekologiczne, w którym możemy kupić kwiaty jadalne aktualne do danej pory roku.

Polecam mój chłodnik brzoskwiniowy z kwiatami jadalnymi na śniadanie. Można podawać go z kromką razowego pieczywa. Zupa ma lekko słodki, brzoskwiniowy smak z delikatną nutką waniliową. Przygotowałam go na bazie jogurtu naturalnego z odrobiną mleka.

Zapraszam też po inne przepisy na zupy z owocami :
Zupa owocowa z kaszą jaglaną
Zupa owocowa z makaronem
Chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    5 min
    Brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy jogurt i dokładnie miksujemy blenderem na gładką masę.
  • Krok 2

    30 min
    Do rondelka wlewamy mleko. Dosypujemy cukier. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i łyżeczką wyskrobujemy ziarenka. Dodajemy je do rondelka razem z całą laską wanilii. Zagotowujemy mieszając i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • Krok 3

    30 min
    Po wystudzeniu wlewamy do zmiksowanych brzoskwiń . Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Bezpośrednio przed podaniem dodajemy nieco soku z limonki . Każdą porcję zupy dekorujemy kwiatami jadalnymi (u mnie bratki i begonia z ogródka ) i listkami mięty.
Chłodnik brzoskwiniowy z kwiatami jadalnymi

Krok 1 z 4

Brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy jogurt i dokładnie miksujemy blenderem na gładką masę.

Chłodnik brzoskwiniowy z kwiatami jadalnymi

Krok 2 z 4

Do rondelka wlewamy mleko. Dosypujemy cukier. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i łyżeczką wyskrobujemy ziarenka. Dodajemy je do rondelka razem z całą laską wanilii. Zagotowujemy mieszając i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Chłodnik brzoskwiniowy z kwiatami jadalnymi

Krok 3 z 4

Po wystudzeniu wlewamy do zmiksowanych brzoskwiń . Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

Chłodnik brzoskwiniowy z kwiatami jadalnymi

Krok 4 z 4

Bezpośrednio przed podaniem dodajemy nieco soku z limonki . Każdą porcję zupy dekorujemy kwiatami jadalnymi (u mnie bratki i begonia z ogródka ) i listkami mięty.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chłodnik klasyczny

    Chłodnik klasyczny

    17 min Łatwy
  • Chłodnik z botwinki – jak u mamy!

    Chłodnik z botwinki – jak u mamy!

    3 godz 27 min Łatwy
  • Chłodnik z botwinki

    Chłodnik z botwinki

    50 min Łatwy
  • Chłodnik z botwiny i rzodkiewki

    Chłodnik z botwiny i rzodkiewki

    2 godz 19 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu