Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Chłodnik brzoskwiniowy z kwiatami jadalnymi

Chłodnik brzoskwiniowy z kwiatami jadalnymi

(0)
1 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Jogurt naturalny
3 
Brzoskwinie
0.33  szklanka
Mleko
3  łyżek
Cukier
1 
Laska wanilii
0.25 
Limonka lub cytryna
trochę
Listki mięty czekoladowej lub zwykłej
trochę
Kwiaty jadalne (do dekoracji)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.75 g
Węglowodany
48.09 g
Tłuszcze
6.06 g
Wartość energetyczna
261.4 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Latem wybieram zupy szybkie i proste w przygotowaniu i do tego lekkie. Lato to też czas prawdziwego bogactwa owoców i warzyw i żal z tego nie korzystać. Dlatego postanowiłam przygotować chłodnik z brzoskwiniami, odrobiną limonki i prawdziwą wanilią. Zupę dodatkowo udekorowałam listkami mięty i kwiatami jadalnymi (bratka i begonii).

Wszystkie kwiaty jadalne przed wykorzystaniem ich do potraw należy dokładnie umyć. Kwiaty bratków i begonii można zjeść w całości, tak samo nasturcje.

Kwiaty jadalne świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek czy zimnych chłodników, bo długo zachowują piękny wygląd. Nie wszystkie można dodawać do ciepłych potraw. Stanowią też piękną ozdobę wielu dań, ale zanim dodacie je do swoich potraw upewnijcie się, czy są bezpieczne, bo nie wszystkie kwiaty można jeść. Niektóre mogą mieć podobną nazwę i wyglądać bardzo podobnie jak na przykład groszek jadalny i groszek ozdobny, którego kwiaty są trujące. Jeśli macie jakiekolwiek wątpliwości, lepiej wstawić kwiatki do wazonu.

Do grupy kwiatów roślin trujących należą między innymi: kwiaty groszku ozdobnego, konwalii, hortensji, krokusa czy kaczeńca. Nie powinno się też używać kwiatów z kwiaciarni lub nieznanego pochodzenia. Najlepszy jest własny ogródek lub parapet, albo sprawdzone gospodarstwo ekologiczne, w którym możemy kupić kwiaty jadalne aktualne do danej pory roku.

Polecam mój chłodnik brzoskwiniowy z kwiatami jadalnymi na śniadanie. Można podawać go z kromką razowego pieczywa. Zupa ma lekko słodki, brzoskwiniowy smak z delikatną nutką waniliową. Przygotowałam go na bazie jogurtu naturalnego z odrobiną mleka.

Zapraszam też po inne przepisy na zupy z owocami :
Zupa owocowa z kaszą jaglaną
Zupa owocowa z makaronem
Chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    5 min
    Brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy jogurt i dokładnie miksujemy blenderem na gładką masę.
  • Krok 2

    30 min
    Do rondelka wlewamy mleko. Dosypujemy cukier. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i łyżeczką wyskrobujemy ziarenka. Dodajemy je do rondelka razem z całą laską wanilii. Zagotowujemy mieszając i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • Krok 3

    30 min
    Po wystudzeniu wlewamy do zmiksowanych brzoskwiń . Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Bezpośrednio przed podaniem dodajemy nieco soku z limonki . Każdą porcję zupy dekorujemy kwiatami jadalnymi (u mnie bratki i begonia z ogródka ) i listkami mięty.
Chłodnik brzoskwiniowy z kwiatami jadalnymi

Krok 1 z 4

Brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy jogurt i dokładnie miksujemy blenderem na gładką masę.

Chłodnik brzoskwiniowy z kwiatami jadalnymi

Krok 2 z 4

Do rondelka wlewamy mleko. Dosypujemy cukier. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i łyżeczką wyskrobujemy ziarenka. Dodajemy je do rondelka razem z całą laską wanilii. Zagotowujemy mieszając i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Chłodnik brzoskwiniowy z kwiatami jadalnymi

Krok 3 z 4

Po wystudzeniu wlewamy do zmiksowanych brzoskwiń . Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

Chłodnik brzoskwiniowy z kwiatami jadalnymi

Krok 4 z 4

Bezpośrednio przed podaniem dodajemy nieco soku z limonki . Każdą porcję zupy dekorujemy kwiatami jadalnymi (u mnie bratki i begonia z ogródka ) i listkami mięty.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa owocowa z płatkami kukurydzianymi

    Zupa owocowa z płatkami kukurydzianymi

    1 godz 26 min Łatwy
  • Gazpacho z granitą miętową

    Gazpacho z granitą miętową

    1 godz 57 min Średni
  • Zupa miętowa na zimno z ogórkiem i limonką

    Zupa miętowa na zimno z ogórkiem i limonką

    1 godz 40 min Łatwy
  • Krem z pieczonej papryki i pomidorów

    Krem z pieczonej papryki i pomidorów

    1 godz 26 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu