
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Chłodnik brzoskwiniowy z kwiatami jadalnymi

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Wszystkie kwiaty jadalne przed wykorzystaniem ich do potraw należy dokładnie umyć. Kwiaty bratków i begonii można zjeść w całości, tak samo nasturcje.
Kwiaty jadalne świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek czy zimnych chłodników, bo długo zachowują piękny wygląd. Nie wszystkie można dodawać do ciepłych potraw. Stanowią też piękną ozdobę wielu dań, ale zanim dodacie je do swoich potraw upewnijcie się, czy są bezpieczne, bo nie wszystkie kwiaty można jeść. Niektóre mogą mieć podobną nazwę i wyglądać bardzo podobnie jak na przykład groszek jadalny i groszek ozdobny, którego kwiaty są trujące. Jeśli macie jakiekolwiek wątpliwości, lepiej wstawić kwiatki do wazonu.
Do grupy kwiatów roślin trujących należą między innymi: kwiaty groszku ozdobnego, konwalii, hortensji, krokusa czy kaczeńca. Nie powinno się też używać kwiatów z kwiaciarni lub nieznanego pochodzenia. Najlepszy jest własny ogródek lub parapet, albo sprawdzone gospodarstwo ekologiczne, w którym możemy kupić kwiaty jadalne aktualne do danej pory roku.
Polecam mój chłodnik brzoskwiniowy z kwiatami jadalnymi na śniadanie. Można podawać go z kromką razowego pieczywa. Zupa ma lekko słodki, brzoskwiniowy smak z delikatną nutką waniliową. Przygotowałam go na bazie jogurtu naturalnego z odrobiną mleka.
Zapraszam też po inne przepisy na zupy z owocami :
Zupa owocowa z kaszą jaglaną
Zupa owocowa z makaronem
Chłodnik z rabarbaru i truskawek z lodami śmietankowymi
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
30 minKrok 3
30 minKrok 4
5 min
Krok 1 z 4
Brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy jogurt i dokładnie miksujemy blenderem na gładką masę.

Krok 2 z 4
Do rondelka wlewamy mleko. Dosypujemy cukier. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i łyżeczką wyskrobujemy ziarenka. Dodajemy je do rondelka razem z całą laską wanilii. Zagotowujemy mieszając i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Krok 3 z 4
Po wystudzeniu wlewamy do zmiksowanych brzoskwiń . Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

Krok 4 z 4
Bezpośrednio przed podaniem dodajemy nieco soku z limonki . Każdą porcję zupy dekorujemy kwiatami jadalnymi (u mnie bratki i begonia z ogródka ) i listkami mięty.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0