
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł




Orzeźwiający chłodnik z awokado

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Awokado to genialne źródło wielu witamin i minerałów, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponieważ nie poddajemy go obróbce termicznej, nic a nic nam z tych wszystkich cennych właściwości nie ubędzie. Uwielbiam awokado nie tylko w chłodnikach, ale w domu muszę się starać o to, żeby mali domownicy nie zauważyli jego obecności. Zaś w chłodnikach awokado nie rzuca się w oczy. A swoje robi!
Lubicie chłodniki? Sprawdźcie nasze przepisy:
lekki chłodnik z czosnkiem niedźwiedzim i wędzonym łososiem
chłodnik miętowy z awokado, ogórkiem i pistacjami
chłodnik do picia
chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem
chłodnik z cukinii i serka śmietankowego
chłodnik litewski z miętą
zupa fit – orzeźwiający chłodnik z kiełkami
Zobacz też
Zobacz Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką
Zobacz Jakie zupy warto przygotować na wakacyjne upały?
Zobacz Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku
Przygotowanie
Krok 1
2 minKrok 2
3 minKrok 3
3 minKrok 4
60 minKrok 5
3 minKrok 6
1 min
Krok 1 z 6
Chłodnik zalewam 300 ml wrzątku, dokładnie mieszam, odstawiam do wystygnięcia.

Krok 2 z 6
Awokado obieram ze skórki, usuwam pestkę, kroję w grubą kostkę, dodaję do jogurtu, miksuję blenderem około 30 s.

Krok 3 z 6
Ogórka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.

Krok 4 z 6
Do wystudzonego chłodnika dodaję jogurt z awokado, ogórka, posiekany szczypiorek. Mieszam, odstawiam do lodówki na godzinę.

Krok 5 z 6
Tuż przed podaniem kroję twaróg w kostkę i delikatnie łączę z chodnikiem.

Krok 6 z 6
Chłodnik można udekorować plasterkami awokado, zielonego ogórka lub listkami mięty.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0