Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Co zrobić, kiedy domownicy domagają się zupy, a my nie chcemy siedzieć w kuchni i jeszcze bardziej podnosić temperatury, gdy za oknem skwar? Nic prostszego, wystarczy zrobić orzeźwiający chłodnik z awokado. Chłodniki latem niosą upragnione orzeźwienie. Ale na Dolnym Śląsku już późną wiosną dni bywają tak upalne, aż trudno uwierzyć, że to jeszcze nie wakacje. Na dworze do południa jest jeszcze cicho, ale zaraz po szkole zjawią się wszystkie małe i duże głodomorki. Ja w dzieciństwie jadałam głównie chłodniki owocowe. Ale moje dzieci z apatytem zasiadają do chłodników z ogórkiem, szczypiorkiem, botwinką. Pewnie dlatego, że w ogóle lubią warzywa. A może przede wszystkim dlatego, że potrafię je tak pysznie przyrządzić 🙂
Awokado to genialne źródło wielu witamin i minerałów, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponieważ nie poddajemy go obróbce termicznej, nic a nic nam z tych wszystkich cennych właściwości nie ubędzie. Uwielbiam awokado nie tylko w chłodnikach, ale w domu muszę się starać o to, żeby mali domownicy nie zauważyli jego obecności. Zaś w chłodnikach awokado nie rzuca się w oczy. A swoje robi!
Chłodnik zalewam 300 ml wrzątku, dokładnie mieszam, odstawiam do wystygnięcia.
Krok 2
3 min
Awokado obieram ze skórki, usuwam pestkę, kroję w grubą kostkę, dodaję do jogurtu, miksuję blenderem około 30 s.
Krok 3
3 min
Ogórka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.
Krok 4
60 min
Do wystudzonego chłodnika dodaję jogurt z awokado, ogórka, posiekany szczypiorek. Mieszam, odstawiam do lodówki na godzinę.
Krok 5
3 min
Tuż przed podaniem kroję twaróg w kostkę i delikatnie łączę z chodnikiem.
Krok 6
1 min
Chłodnik można udekorować plasterkami awokado, zielonego ogórka lub listkami mięty.
Krok 1
z
6
Chłodnik zalewam 300 ml wrzątku, dokładnie mieszam, odstawiam do wystygnięcia.
Krok 2
z
6
Awokado obieram ze skórki, usuwam pestkę, kroję w grubą kostkę, dodaję do jogurtu, miksuję blenderem około 30 s.
Krok 3
z
6
Ogórka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.
Krok 4
z
6
Do wystudzonego chłodnika dodaję jogurt z awokado, ogórka, posiekany szczypiorek. Mieszam, odstawiam do lodówki na godzinę.
Krok 5
z
6
Tuż przed podaniem kroję twaróg w kostkę i delikatnie łączę z chodnikiem.
Krok 6
z
6
Chłodnik można udekorować plasterkami awokado, zielonego ogórka lub listkami mięty.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0