Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Co zrobić, kiedy domownicy domagają się zupy, a my nie chcemy siedzieć w kuchni i jeszcze bardziej podnosić temperatury, gdy za oknem skwar? Nic prostszego, wystarczy zrobić orzeźwiający chłodnik z awokado. Chłodniki latem niosą upragnione orzeźwienie. Ale na Dolnym Śląsku już późną wiosną dni bywają tak upalne, aż trudno uwierzyć, że to jeszcze nie wakacje. Na dworze do południa jest jeszcze cicho, ale zaraz po szkole zjawią się wszystkie małe i duże głodomorki. Ja w dzieciństwie jadałam głównie chłodniki owocowe. Ale moje dzieci z apatytem zasiadają do chłodników z ogórkiem, szczypiorkiem, botwinką. Pewnie dlatego, że w ogóle lubią warzywa. A może przede wszystkim dlatego, że potrafię je tak pysznie przyrządzić 🙂
Awokado to genialne źródło wielu witamin i minerałów, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponieważ nie poddajemy go obróbce termicznej, nic a nic nam z tych wszystkich cennych właściwości nie ubędzie. Uwielbiam awokado nie tylko w chłodnikach, ale w domu muszę się starać o to, żeby mali domownicy nie zauważyli jego obecności. Zaś w chłodnikach awokado nie rzuca się w oczy. A swoje robi!
Lubicie chłodniki? Sprawdźcie nasze przepisy:
lekki chłodnik z czosnkiem niedźwiedzim i wędzonym łososiem
chłodnik miętowy z awokado, ogórkiem i pistacjami
chłodnik do picia
chłodnik jogurtowy ze szpinakiem, rukolą i jajkiem
chłodnik z cukinii i serka śmietankowego
chłodnik litewski z miętą
zupa fit – orzeźwiający chłodnik z kiełkami
Zobacz też
Zobacz Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką
Zobacz Jakie zupy warto przygotować na wakacyjne upały?
Zobacz Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku