Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chłodnik z cukinii i serka śmietankowego

14
1 godz 40 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Cukinia młoda średniej wielkości
3  łyżek
900  ml
Woda
1 
Cebula
2  łyżek
Masło
150  g
Serek śmietankowy
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
trochę
Grzanki czosnkowe
trochę
Świeża mięta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.16 g
Węglowodany
6.96 g
Tłuszcze
19.49 g
Wartość energetyczna
215.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

100 min
Krok 1
20 min
Cebulę podduszam na maśle.
Krok 2
20 min
Cukinię myję (nie obieram, zupa będzie miała bardziej intensywny kolor), odrobinę ścieram na tarce i odkładam na bok. Resztę kroję przekładam do garnka z bulionem, gotuję 10 minut.
Krok 3
10 min
Dodaję podduszoną cebulę, miksuję, studzę, dodaję 150 g serka śmietankowego, ponownie miksuję na mniejszych obrotach, doprawiam solą i pieprzem.
Krok 4
45 min
Odstawiam do wystygnięcia, a przestudzoną zupę lekko schładzam w lodówce.
Krok 5
5 min
Chłodnik z cukinii i sera podaję udekorowany surową startą cukinią. Dla bardziej zdecydowanego smaku można dodać do chłodnika grzanki czosnkowe. Zupa pysznie smakuje także ze świeżą miętą.
Chłodnik z cukinii i serka śmietankowego

Krok 1 z 5

Cebulę podduszam na maśle.

Chłodnik z cukinii i serka śmietankowego

Krok 2 z 5

Składniki: Woda, Bulion drobiowy

Cukinię myję (nie obieram, zupa będzie miała bardziej intensywny kolor), odrobinę ścieram na tarce i odkładam na bok. Resztę kroję przekładam do garnka z bulionem, gotuję 10 minut.

Chłodnik z cukinii i serka śmietankowego

Krok 3 z 5

Dodaję podduszoną cebulę, miksuję, studzę, dodaję 150 g serka śmietankowego, ponownie miksuję na mniejszych obrotach, doprawiam solą i pieprzem.

Chłodnik z cukinii i serka śmietankowego

Krok 4 z 5

Odstawiam do wystygnięcia, a przestudzoną zupę lekko schładzam w lodówce.

Chłodnik z cukinii i serka śmietankowego

Krok 5 z 5

Chłodnik z cukinii i sera podaję udekorowany surową startą cukinią. Dla bardziej zdecydowanego smaku można dodać do chłodnika grzanki czosnkowe. Zupa pysznie smakuje także ze świeżą miętą.

Kiedy jedna moja sąsiadka niesie drugiej cukinie z własnego ogródka, od razu wiadomo, że obdarowana zrobi z nich leczo. Ze mną sprawa nie jest tak oczywista. Prawdopodobnie cukinie trafią do zupy, ale jakiej? Zup z cukinii, jak i zup z cukinią można zrobić naprawdę wiele. Dziś zrobiłam prosty chłodnik z cukinii i serka śmietankowego.

Chłodnik z cukinii i serka śmietankowego ma bardzo delikatny smak, który wręcz mnie urzekł. Możemy go podawać z wyrazistymi czosnkowymi grzankami lub niebieskim serem pleśniowym. Ale ja wolałam jak najdłużej delektować się łagodnością chłodnika z cukinii. Ewentualnie dodałabym do niego świeżą miętę, która doskonale pasuje do cukinii, co już nie raz sprawdziłam, przygotowując pyszny krem cukiniowy z miętą i słonecznikiem.

Wszystkim, którzy ponad kremowe zupy z cukinii wolą kawał(ek) dobrej cukinii, polecam zupę z cukinii z gnocchi i
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika