Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chłodnik miętowy z awokado, ogórkiem i pistacjami

0
38min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Ogórek
0.5 
Dojrzałe awokado
40  g
Pistacje
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny ziarnisty
150  g
Jogurt naturalny
10  liści
Listki mięty
1  łyżeczka
Sok z limonki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.77 g
Węglowodany
11.57 g
Tłuszcze
9.63 g
Wartość energetyczna
140.19 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

38 min
Krok 1
6 min
Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na pół i każdą połówkę znów na pół.
Krok 2
2 min
Ścinamy nożem część z pestkami (dają gorzki posmak, więc lepiej się ich pozbyć), przekładamy do naczynia blendera.
Krok 3
2 min
Awokado kroimy na pół, część bez pestki obieramy (część z pestką chowamy do lodówki – z pestką awokado dłużej zachowa świeżość), dodajemy do naczynia blendera.
Krok 4
20 min
Dodajemy listki mięty, jogurt, miksujemy na gładki krem. Odkładamy do lodówki do schłodzenia.
Krok 5
1 min
Przed podaniem doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
Krok 6
5 min
Pistacje obieramy z łupinek, prażymy na suchej patelni.
Krok 7
2 min
Chłodnik podajemy z lodem, listkami mięty, kleksem jogurtu i siekanymi prażonymi pistacjami. Skrapiamy oliwą z oliwek.
Chłodnik miętowy z awokado, ogórkiem i pistacjami

Krok 1 z 7

Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na pół i każdą połówkę znów na pół.

Chłodnik miętowy z awokado, ogórkiem i pistacjami

Krok 2 z 7

Ścinamy nożem część z pestkami (dają gorzki posmak, więc lepiej się ich pozbyć), przekładamy do naczynia blendera.

Chłodnik miętowy z awokado, ogórkiem i pistacjami

Krok 3 z 7

Awokado kroimy na pół, część bez pestki obieramy (część z pestką chowamy do lodówki – z pestką awokado dłużej zachowa świeżość), dodajemy do naczynia blendera.

Chłodnik miętowy z awokado, ogórkiem i pistacjami

Krok 4 z 7

Dodajemy listki mięty, jogurt, miksujemy na gładki krem. Odkładamy do lodówki do schłodzenia.

Chłodnik miętowy z awokado, ogórkiem i pistacjami

Krok 5 z 7

Przed podaniem doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem.

Chłodnik miętowy z awokado, ogórkiem i pistacjami

Krok 6 z 7

Pistacje obieramy z łupinek, prażymy na suchej patelni.

Chłodnik miętowy z awokado, ogórkiem i pistacjami

Krok 7 z 7

Chłodnik podajemy z lodem, listkami mięty, kleksem jogurtu i siekanymi prażonymi pistacjami. Skrapiamy oliwą z oliwek.

Latem nie może w mojej kuchni zabraknąć chłodników. Dzieci zdecydowanie wolą chłodniki owocowe, ale te warzywne też mają swój urok. Dzisiaj przygotowałam chłodnik z miętą, awokado, ogórkiem i pistacjami. Dzięki dodatkowi awokado chłodnik ma niesamowicie aksamitną konsystencję. Jego smak jest ciekawy, łagodny, dlatego dla jego podbicia koniecznie dodałam jeszcze sok z limonki. I tak powstał troszkę egzotyczny, troszkę swojski chłodnik miętowy.

Awokado to najbardziej kaloryczny owoc na świecie, oczywiście nie z powodu charakterystycznych dla owoców cukrów, a tłuszczu i to tak dobroczynnego, jak ten z oliwek. Ale żeby awokado nie zepsuło nam przygotowywanej zupy czy innej potrawy, powinno być dojrzałe. Takie awokado poznajemy po tym, że pod naciskiem jego skórka delikatnie się ugina. Miąższ takiego awokado jest miękki i tłusty. W sklepach najczęściej można jednak kupić niedojrzałe owoce. Aby dojrzały, najlepiej włożyć je do ciemnej szafki i zwyczajnie poczekać.

W lodówce awokado nie dojrzeje. Potrzebuje trochę ciepła, stąd lepsza będzie szafka. Dla przyspieszenia procesu dojrzewania możecie włożyć awokado do papierowej torebki razem z jabłkiem. Wówczas już po 2 dniach awokado powinno być idealne do kulinarnych szaleństw.

Jeśli lubicie chłodniki, polecam także:

chłodnik z cukinii i serka śmietankowego

surowa zupa witariańska z cukiniowym spaghetti

chłodnik litewski z miętą

chłodnik na zsiadłym mleku z ziołami

zupa fit – chłodnik z kiełkami

Zobacz też

Zobacz Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Zobacz Jakie zupy warto przygotować na wakacyjne upały?

Zobacz Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika