Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tradycyjna zupa pieczarkowa z ziemniakami czy może pieczarkowy krem podany z podsmażonymi ziemniakami? Jednego dnia można wybrać pierwszą opcję, a kolejnego drugą. Bo niby dlaczego mielibyśmy rezygnować z którejkolwiek wersji, skoro obie są pyszne?
Tym razem zupa pieczarkowa została przeze mnie przygotowana w wersji wyjątkowo aksamitnego kremu, bo z dodatkiem serka topionego i kremowego pieczonego czosnku. A skoro rozgrzewamy piekarnik, dlaczego przy okazji nie upiec ziemniaków? Wystarczy lekko je podgotować, skropić oliwą lub olejem, posypać garścią listków świeżego tymianku i wstawić w towarzystwie główki czosnku do piekarnika. Proste!
Przygotowanie zupy też nie jest trudne. Jeśli chcecie, aby ominęło Was czyszczenie pieczarek (lub najzwyczajniej w świecie nie macie na to czasu), przygotujcie krem z pieczarek, wykorzystując Zupę pieczarkową WINIARY – pełną pieczarek, które ktoś za Was oczyścił i pokroił? Suszone grzyby są mniejsze od świeżych, ale też bardziej aromatyczne. Przekonacie się o tym, jak tylko otworzycie torebkę z zupą.
Dla uzyskania kremowej konsystencji dodałam do zupy pieczony czosnek i serek topiony. Pieczony czosnek jest niezwykle aromatyczny, a jednocześnie łagodny w smaku. Śmiało wyciskajcie do garnka z zupą zawartość całej główki, bez obaw, że zupa będzie za ostra lub za bardzo czosnkowa. Jak łatwo przygotować pieczony czosnek i dodać go do zupy, przeczytacie w przepisie.
Z podanej ilości składników otrzymacie 4 porcje zupy.
Przygotowanie
67 min
Krok 1
5 min
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
Krok 2
10 min
Ziemniaki obieramy, nie kroimy. Wrzucamy do garnka z lekko osolonym wrzątkiem, gotujemy 5-10 minut. Odcedzamy.
Krok 3
3 min
Z główki czosnku ścinamy górną część. Skrapiamy czosnek oliwą lub olejem.
Krok 4
5 min
Ziemniaki kroimy w mniejsze kawałki, przekładamy do miski, skrapiamy oliwą lub olejem, posypujemy listkami świeżego tymianku, delikatnie mieszamy.
Krok 5
30 min
Przekładamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego. Dokładamy przygotowaną wcześniej główkę czosnku. Wstawiamy naczynie do piekarnika, pieczemy 20-30 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając ziemniaki.
Krok 6
6 min
Pod koniec pieczenia ziemniaków przygotowujemy zupę pieczarkową według przepisu na opakowaniu. Do wyższego naczynia przelewamy chochlę zupy, dodajemy serek topiony, miksujemy na gładki krem.
Krok 7
5 min
Do zmiksowanej zupy dodajemy wyciśnięty z główki upieczony czosnek, ponownie miksujemy i dodajemy do garnka z zupą. Energicznie mieszamy (nie miksujemy całości, aby zachować w zupie apetyczne kawałki pieczarek).
Krok 8
3 min
Zupę podajemy z upieczonymi ziemniakami. Dekorujemy listkami tymianku.
Krok 1
z
8
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
Krok 2
z
8
Ziemniaki obieramy, nie kroimy. Wrzucamy do garnka z lekko osolonym wrzątkiem, gotujemy 5-10 minut. Odcedzamy.
Krok 3
z
8
Z główki czosnku ścinamy górną część. Skrapiamy czosnek oliwą lub olejem.
Krok 4
z
8
Ziemniaki kroimy w mniejsze kawałki, przekładamy do miski, skrapiamy oliwą lub olejem, posypujemy listkami świeżego tymianku, delikatnie mieszamy.
Krok 5
z
8
Przekładamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego. Dokładamy przygotowaną wcześniej główkę czosnku. Wstawiamy naczynie do piekarnika, pieczemy 20-30 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając ziemniaki.
Krok 6
z
8
Pod koniec pieczenia ziemniaków przygotowujemy zupę pieczarkową według przepisu na opakowaniu. Do wyższego naczynia przelewamy chochlę zupy, dodajemy serek topiony, miksujemy na gładki krem.
Krok 7
z
8
Do zmiksowanej zupy dodajemy wyciśnięty z główki upieczony czosnek, ponownie miksujemy i dodajemy do garnka z zupą. Energicznie mieszamy (nie miksujemy całości, aby zachować w zupie apetyczne kawałki pieczarek).
Krok 8
z
8
Zupę podajemy z upieczonymi ziemniakami. Dekorujemy listkami tymianku.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
K
Katarzyna
Liczyłam na przepis na smaczną zupę że świeżych pieczarek. A przeczytałam przepis, na zupę z torebki z zawartością różnych " ulepszaczy chemicznych". Szkoda
Winiary
Expert
Katarzyna, na naszej stronie znajdziesz wiele innych przepisów na zupy ze świeżych grzybów. Mamy nadzieję, że wybierzesz z nich coś w sam raz dla siebie. Może sprawdzisz przepisy na flaczki z boczniaków, zupę grzybową ze śmietaną albo zupę borowikową z kaszą gryczaną?
Komentarze 1