Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym
Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym
Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym
Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym
Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym
Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym
Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym
Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym

Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym

(0)
1 godz 7 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
Zupa pieczarkowa Szlachetne Smaki WINIARY
1  główka
Czosnek
10  dag
Serek topiony śmietankowy
5  gałązek
Świeży tymianek (u mnie cytrynowy)
500  g
Nieduże ziemniaki
5  łyżek
Oliwa lub olej (użyłam słonecznikowy bio)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.77 g
Węglowodany
29.95 g
Tłuszcze
26.72 g
Wartość energetyczna
372.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Tradycyjna zupa pieczarkowa z ziemniakami czy może pieczarkowy krem podany z podsmażonymi ziemniakami? Jednego dnia można wybrać pierwszą opcję, a kolejnego drugą. Bo niby dlaczego mielibyśmy rezygnować z którejkolwiek wersji, skoro obie są pyszne?

Tym razem zupa pieczarkowa została przeze mnie przygotowana w wersji wyjątkowo aksamitnego kremu, bo z dodatkiem serka topionego i kremowego pieczonego czosnku. A skoro rozgrzewamy piekarnik, dlaczego przy okazji nie upiec ziemniaków? Wystarczy lekko je podgotować, skropić oliwą lub olejem, posypać garścią listków świeżego tymianku i wstawić w towarzystwie główki czosnku do piekarnika. Proste!

Przygotowanie zupy też nie jest trudne. Jeśli chcecie, aby ominęło Was czyszczenie pieczarek (lub najzwyczajniej w świecie nie macie na to czasu), przygotujcie krem z pieczarek, wykorzystując Zupę pieczarkową WINIARY – pełną pieczarek, które ktoś za Was oczyścił i pokroił? Suszone grzyby są mniejsze od świeżych, ale też bardziej aromatyczne. Przekonacie się o tym, jak tylko otworzycie torebkę z zupą.

Dla uzyskania kremowej konsystencji dodałam do zupy pieczony czosnek i serek topiony. Pieczony czosnek jest niezwykle aromatyczny, a jednocześnie łagodny w smaku. Śmiało wyciskajcie do garnka z zupą zawartość całej główki, bez obaw, że zupa będzie za ostra lub za bardzo czosnkowa. Jak łatwo przygotować pieczony czosnek i dodać go do zupy, przeczytacie w przepisie.

Z podanej ilości składników otrzymacie 4 porcje zupy.

Przygotowanie

67 min
  • Krok 1

    5 min
    Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
  • Krok 2

    10 min
    Ziemniaki obieramy, nie kroimy. Wrzucamy do garnka z lekko osolonym wrzątkiem, gotujemy 5-10 minut. Odcedzamy.
  • Krok 3

    3 min
    Z główki czosnku ścinamy górną część. Skrapiamy czosnek oliwą lub olejem.
  • Krok 4

    5 min
    Ziemniaki kroimy w mniejsze kawałki, przekładamy do miski, skrapiamy oliwą lub olejem, posypujemy listkami świeżego tymianku, delikatnie mieszamy.
  • Krok 5

    30 min
    Przekładamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego. Dokładamy przygotowaną wcześniej główkę czosnku. Wstawiamy naczynie do piekarnika, pieczemy 20-30 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając ziemniaki.
  • Krok 6

    6 min
    Pod koniec pieczenia ziemniaków przygotowujemy zupę pieczarkową według przepisu na opakowaniu. Do wyższego naczynia przelewamy chochlę zupy, dodajemy serek topiony, miksujemy na gładki krem.
  • Krok 7

    5 min
    Do zmiksowanej zupy dodajemy wyciśnięty z główki upieczony czosnek, ponownie miksujemy i dodajemy do garnka z zupą. Energicznie mieszamy (nie miksujemy całości, aby zachować w zupie apetyczne kawałki pieczarek).
  • Krok 8

    3 min
    Zupę podajemy z upieczonymi ziemniakami. Dekorujemy listkami tymianku.
Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym

Krok 1 z 8

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym

Krok 2 z 8

Ziemniaki obieramy, nie kroimy. Wrzucamy do garnka z lekko osolonym wrzątkiem, gotujemy 5-10 minut. Odcedzamy.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym

Krok 3 z 8

Z główki czosnku ścinamy górną część. Skrapiamy czosnek oliwą lub olejem.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym

Krok 4 z 8

Ziemniaki kroimy w mniejsze kawałki, przekładamy do miski, skrapiamy oliwą lub olejem, posypujemy listkami świeżego tymianku, delikatnie mieszamy.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym

Krok 5 z 8

Przekładamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego. Dokładamy przygotowaną wcześniej główkę czosnku. Wstawiamy naczynie do piekarnika, pieczemy 20-30 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając ziemniaki.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym

Krok 6 z 8

Pod koniec pieczenia ziemniaków przygotowujemy zupę pieczarkową według przepisu na opakowaniu. Do wyższego naczynia przelewamy chochlę zupy, dodajemy serek topiony, miksujemy na gładki krem.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym

Krok 7 z 8

Do zmiksowanej zupy dodajemy wyciśnięty z główki upieczony czosnek, ponownie miksujemy i dodajemy do garnka z zupą. Energicznie mieszamy (nie miksujemy całości, aby zachować w zupie apetyczne kawałki pieczarek).

Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym

Krok 8 z 8

Zupę podajemy z upieczonymi ziemniakami. Dekorujemy listkami tymianku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
K Katarzyna

Liczyłam na przepis na smaczną zupę że świeżych pieczarek. A przeczytałam przepis, na zupę z torebki z zawartością różnych " ulepszaczy chemicznych". Szkoda

Winiary
Expert

Katarzyna, na naszej stronie znajdziesz wiele innych przepisów na zupy ze świeżych grzybów. Mamy nadzieję, że wybierzesz z nich coś w sam raz dla siebie. Może sprawdzisz przepisy na flaczki z boczniaków, zupę grzybową ze śmietaną albo zupę borowikową z kaszą gryczaną?

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krem z selera z serkiem topionym i orzechami włoskimi

    Krem z selera z serkiem topionym i orzechami włoskimi

    49 min Średni
  • Kremowa zupa grochowa bez mięsa z pieczonym ziemniakiem

    Kremowa zupa grochowa bez mięsa z pieczonym ziemniakiem

    1 godz 20 min Łatwy
  • Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami

    Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami

    1 godz 7 min Łatwy
  • Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

    Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

    1 godz 3 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu