Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym
Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym
Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym
Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym
Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym
Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym
Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym
Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym
Dodaj do CookBook

Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym

(0)
1 godz 7 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest 1000smakow
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
Zupa pieczarkowa Szlachetne Smaki WINIARY
1  główka
Czosnek
10  dag
Serek topiony śmietankowy
5  gałązek
Świeży tymianek (u mnie cytrynowy)
500  g
Nieduże ziemniaki
5  łyżek
Oliwa lub olej (użyłam słonecznikowy bio)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
30 g
Wartość energetyczna
372.7 kcal
Tłuszcze
26.7 g
Białko
5.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Tradycyjna zupa pieczarkowa z ziemniakami czy może pieczarkowy krem podany z podsmażonymi ziemniakami? Jednego dnia można wybrać pierwszą opcję, a kolejnego drugą. Bo niby dlaczego mielibyśmy rezygnować z którejkolwiek wersji, skoro obie są pyszne?

Tym razem zupa pieczarkowa została przeze mnie przygotowana w wersji wyjątkowo aksamitnego kremu, bo z dodatkiem serka topionego i kremowego pieczonego czosnku. A skoro rozgrzewamy piekarnik, dlaczego przy okazji nie upiec ziemniaków? Wystarczy lekko je podgotować, skropić oliwą lub olejem, posypać garścią listków świeżego tymianku i wstawić w towarzystwie główki czosnku do piekarnika. Proste!

Przygotowanie zupy też nie jest trudne. Jeśli chcecie, aby ominęło Was czyszczenie pieczarek (lub najzwyczajniej w świecie nie macie na to czasu), przygotujcie krem z pieczarek, wykorzystując Zupę pieczarkową WINIARY – pełną pieczarek, które ktoś za Was oczyścił i pokroił? Suszone grzyby są mniejsze od świeżych, ale też bardziej aromatyczne. Przekonacie się o tym, jak tylko otworzycie torebkę z zupą.

Dla uzyskania kremowej konsystencji dodałam do zupy pieczony czosnek i serek topiony. Pieczony czosnek jest niezwykle aromatyczny, a jednocześnie łagodny w smaku. Śmiało wyciskajcie do garnka z zupą zawartość całej główki, bez obaw, że zupa będzie za ostra lub za bardzo czosnkowa. Jak łatwo przygotować pieczony czosnek i dodać go do zupy, przeczytacie w przepisie.

Z podanej ilości składników otrzymacie 4 porcje zupy.

Przygotowanie

67 min
  • Krok 1

    5 min
    Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
  • Krok 2

    10 min
    Ziemniaki obieramy, nie kroimy. Wrzucamy do garnka z lekko osolonym wrzątkiem, gotujemy 5-10 minut. Odcedzamy.
  • Krok 3

    3 min
    Z główki czosnku ścinamy górną część. Skrapiamy czosnek oliwą lub olejem.
  • Krok 4

    5 min
    Ziemniaki kroimy w mniejsze kawałki, przekładamy do miski, skrapiamy oliwą lub olejem, posypujemy listkami świeżego tymianku, delikatnie mieszamy.
  • Krok 5

    30 min
    Przekładamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego. Dokładamy przygotowaną wcześniej główkę czosnku. Wstawiamy naczynie do piekarnika, pieczemy 20-30 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając ziemniaki.
  • Krok 6

    6 min
    Pod koniec pieczenia ziemniaków przygotowujemy zupę pieczarkową według przepisu na opakowaniu. Do wyższego naczynia przelewamy chochlę zupy, dodajemy serek topiony, miksujemy na gładki krem.
  • Krok 7

    5 min
    Do zmiksowanej zupy dodajemy wyciśnięty z główki upieczony czosnek, ponownie miksujemy i dodajemy do garnka z zupą. Energicznie mieszamy (nie miksujemy całości, aby zachować w zupie apetyczne kawałki pieczarek).
  • Krok 8

    3 min
    Zupę podajemy z upieczonymi ziemniakami. Dekorujemy listkami tymianku.
Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym

Krok 1 z 8

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym

Krok 2 z 8

Ziemniaki obieramy, nie kroimy. Wrzucamy do garnka z lekko osolonym wrzątkiem, gotujemy 5-10 minut. Odcedzamy.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym

Krok 3 z 8

Z główki czosnku ścinamy górną część. Skrapiamy czosnek oliwą lub olejem.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym

Krok 4 z 8

Ziemniaki kroimy w mniejsze kawałki, przekładamy do miski, skrapiamy oliwą lub olejem, posypujemy listkami świeżego tymianku, delikatnie mieszamy.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym

Krok 5 z 8

Przekładamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego. Dokładamy przygotowaną wcześniej główkę czosnku. Wstawiamy naczynie do piekarnika, pieczemy 20-30 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając ziemniaki.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym

Krok 6 z 8

Pod koniec pieczenia ziemniaków przygotowujemy zupę pieczarkową według przepisu na opakowaniu. Do wyższego naczynia przelewamy chochlę zupy, dodajemy serek topiony, miksujemy na gładki krem.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym

Krok 7 z 8

Do zmiksowanej zupy dodajemy wyciśnięty z główki upieczony czosnek, ponownie miksujemy i dodajemy do garnka z zupą. Energicznie mieszamy (nie miksujemy całości, aby zachować w zupie apetyczne kawałki pieczarek).

Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym

Krok 8 z 8

Zupę podajemy z upieczonymi ziemniakami. Dekorujemy listkami tymianku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

Katarzyna

Liczyłam na przepis na smaczną zupę że świeżych pieczarek. A przeczytałam przepis, na zupę z torebki z zawartością różnych " ulepszaczy chemicznych". Szkoda
Anonim (niezweryfikowany) 10/20/2022-10:22 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 10/28/2022-01:47 CEST
Katarzyna, na naszej stronie znajdziesz wiele innych przepisów na zupy ze świeżych grzybów. Mamy nadzieję, że wybierzesz z nich coś w sam raz dla siebie. Może sprawdzisz przepisy na flaczki z boczniaków, zupę grzybową ze śmietaną albo zupę borowikową z kaszą gryczaną?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    2 godz Łatwy
  • Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    1 godz 4 min Średni
  • Zupa ze świeżych ogórków z pulpecikami

    Zupa ze świeżych ogórków z pulpecikami

    30 min Łatwy
  • Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem

    Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem

    16 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu