Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami
Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami
Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami
Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami
Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami
Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami
Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami
Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami
Dodaj do CookBook

Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami

(0)
1 godz 7 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szklanka
Soczewica
1  opakowanie
Zupa pomidorowa Nasza Specjalność WINIARY
2  główek
Czosnek
1  pęczek
Pomidory Koktajlowe
trochę
Oliwa z oliwek
0.25  szklanka
Śmietana kwaśna
trochę
Listki bazylii lub natka zielonej pietruszki
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
23.5 g
Wartość energetyczna
130.4 kcal
Tłuszcze
2.7 g
Białko
7.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa pomidorowa to jedna z najczęściej pojawiających się na polskich stołach zup. Można ją przygotować na tysiące różnych sposobów, choć z dzieciństwa pamiętamy zazwyczaj tylko dwa – z ryżem lub makaronem.

Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami to gęsty, pożywny krem, który można blendować do otrzymania aksamitnej konsystencji lub pozostawić w nim apetyczne ziarenka soczewicy. Wszystko zależy od Waszych preferencji.

Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą została przygotowana na bazie aromatycznej Zupy Pomidorowej Nasza Specjalność Winiary, w składzie której znajdziecie pomidory, czosnek i idealną kompozycję przypraw i ziół. Warto po nią sięgać za każdym razem, kiedy nie macie czasu na gotowanie, a chcecie pysznie zjeść. Wówczas możecie pominąć w tym przepisie pieczenie czosnku i pomidorków koktajlowych.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego :)

Przygotowanie

67 min
  • Krok 1

    5 min
    Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.
  • Krok 2

    3 min
    Pomidorki koktajlowe myjemy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można lekko skropić papier oliwą, aby pomidorki nie przywarły).
  • Krok 3

    40 min
    Z każdej główki czosnku odcinamy górę. Tak przygotowany czosnek skrapiamy oliwą, dodajemy do pomidorków. Pieczemy ok. 30-40 minut.
  • Krok 4

    10 min
    Zawartość opakowania z zupą pomidorową rozprowadzamy w 0,7l zimnej wody, zagotowujemy. Dodajemy przepłukaną na sicie soczewicę, gotujemy na wolnym ogniu 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 5

    6 min
    Z upieczonych i ostudzonych główek czosnku wyciskamy zawartość ząbków czosnku do wyższego naczynia. Dodajemy chochlę zupy, miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji, dodajemy do garnka z zupą, mieszamy. W razie konieczności doprawiamy zupę solą i pieprzem.
  • Krok 6

    3 min
    Zupę podajemy z upieczonymi pomidorkami, dekorujemy kleksem śmietany i listkami bazylii lub posiekaną natką pietruszki.
Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami

Krok 1 z 6

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.

Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami

Krok 2 z 6

Pomidorki koktajlowe myjemy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można lekko skropić papier oliwą, aby pomidorki nie przywarły).

Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami

Krok 3 z 6

Z każdej główki czosnku odcinamy górę. Tak przygotowany czosnek skrapiamy oliwą, dodajemy do pomidorków. Pieczemy ok. 30-40 minut.

Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami

Krok 4 z 6

Zawartość opakowania z zupą pomidorową rozprowadzamy w 0,7l zimnej wody, zagotowujemy. Dodajemy przepłukaną na sicie soczewicę, gotujemy na wolnym ogniu 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami

Krok 5 z 6

Z upieczonych i ostudzonych główek czosnku wyciskamy zawartość ząbków czosnku do wyższego naczynia. Dodajemy chochlę zupy, miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji, dodajemy do garnka z zupą, mieszamy. W razie konieczności doprawiamy zupę solą i pieprzem.

Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami

Krok 6 z 6

Zupę podajemy z upieczonymi pomidorkami, dekorujemy kleksem śmietany i listkami bazylii lub posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    1 godz 24 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa z jarmużu

    Zupa z jarmużu

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu