Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa pomidorowa to jedna z najczęściej pojawiających się na polskich stołach zup. Można ją przygotować na tysiące różnych sposobów, choć z dzieciństwa pamiętamy zazwyczaj tylko dwa – z ryżem lub makaronem.
Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami to gęsty, pożywny krem, który można blendować do otrzymania aksamitnej konsystencji lub pozostawić w nim apetyczne ziarenka soczewicy. Wszystko zależy od Waszych preferencji.
Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą została przygotowana na bazie aromatycznej Zupy Pomidorowej Nasza Specjalność Winiary, w składzie której znajdziecie pomidory, czosnek i idealną kompozycję przypraw i ziół. Warto po nią sięgać za każdym razem, kiedy nie macie czasu na gotowanie, a chcecie pysznie zjeść. Wówczas możecie pominąć w tym przepisie pieczenie czosnku i pomidorków koktajlowych.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego :)
Przygotowanie
67 min
Krok 1
5 min
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.
Krok 2
3 min
Pomidorki koktajlowe myjemy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można lekko skropić papier oliwą, aby pomidorki nie przywarły).
Krok 3
40 min
Z każdej główki czosnku odcinamy górę. Tak przygotowany czosnek skrapiamy oliwą, dodajemy do pomidorków. Pieczemy ok. 30-40 minut.
Krok 4
10 min
Zawartość opakowania z zupą pomidorową rozprowadzamy w 0,7l zimnej wody, zagotowujemy. Dodajemy przepłukaną na sicie soczewicę, gotujemy na wolnym ogniu 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 5
6 min
Z upieczonych i ostudzonych główek czosnku wyciskamy zawartość ząbków czosnku do wyższego naczynia. Dodajemy chochlę zupy, miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji, dodajemy do garnka z zupą, mieszamy. W razie konieczności doprawiamy zupę solą i pieprzem.
Krok 6
3 min
Zupę podajemy z upieczonymi pomidorkami, dekorujemy kleksem śmietany i listkami bazylii lub posiekaną natką pietruszki.
Krok 1
z
6
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.
Krok 2
z
6
Pomidorki koktajlowe myjemy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można lekko skropić papier oliwą, aby pomidorki nie przywarły).
Krok 3
z
6
Z każdej główki czosnku odcinamy górę. Tak przygotowany czosnek skrapiamy oliwą, dodajemy do pomidorków. Pieczemy ok. 30-40 minut.
Krok 4
z
6
Zawartość opakowania z zupą pomidorową rozprowadzamy w 0,7l zimnej wody, zagotowujemy. Dodajemy przepłukaną na sicie soczewicę, gotujemy na wolnym ogniu 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 5
z
6
Z upieczonych i ostudzonych główek czosnku wyciskamy zawartość ząbków czosnku do wyższego naczynia. Dodajemy chochlę zupy, miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji, dodajemy do garnka z zupą, mieszamy. W razie konieczności doprawiamy zupę solą i pieprzem.
Krok 6
z
6
Zupę podajemy z upieczonymi pomidorkami, dekorujemy kleksem śmietany i listkami bazylii lub posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0