Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami

(0)
1 godz 7 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szklanka
Soczewica
1  opakowanie
Zupa pomidorowa Nasza Specjalność WINIARY
2  główek
Czosnek
1  pęczek
Pomidory Koktajlowe
trochę
Oliwa z oliwek
0.25  szklanka
Śmietana kwaśna
trochę
Listki bazylii lub natka zielonej pietruszki
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.52 g
Węglowodany
23.46 g
Tłuszcze
2.71 g
Wartość energetyczna
130.45 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa pomidorowa to jedna z najczęściej pojawiających się na polskich stołach zup. Można ją przygotować na tysiące różnych sposobów, choć z dzieciństwa pamiętamy zazwyczaj tylko dwa – z ryżem lub makaronem.

Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami to gęsty, pożywny krem, który można blendować do otrzymania aksamitnej konsystencji lub pozostawić w nim apetyczne ziarenka soczewicy. Wszystko zależy od Waszych preferencji.

Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą została przygotowana na bazie aromatycznej Zupy Pomidorowej Nasza Specjalność Winiary, w składzie której znajdziecie pomidory, czosnek i idealną kompozycję przypraw i ziół. Warto po nią sięgać za każdym razem, kiedy nie macie czasu na gotowanie, a chcecie pysznie zjeść. Wówczas możecie pominąć w tym przepisie pieczenie czosnku i pomidorków koktajlowych.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego :)

Przygotowanie

67 min
  • Krok 1

    5 min
    Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.
  • Krok 2

    3 min
    Pomidorki koktajlowe myjemy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można lekko skropić papier oliwą, aby pomidorki nie przywarły).
  • Krok 3

    40 min
    Z każdej główki czosnku odcinamy górę. Tak przygotowany czosnek skrapiamy oliwą, dodajemy do pomidorków. Pieczemy ok. 30-40 minut.
  • Krok 4

    10 min
    Zawartość opakowania z zupą pomidorową rozprowadzamy w 0,7l zimnej wody, zagotowujemy. Dodajemy przepłukaną na sicie soczewicę, gotujemy na wolnym ogniu 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 5

    6 min
    Z upieczonych i ostudzonych główek czosnku wyciskamy zawartość ząbków czosnku do wyższego naczynia. Dodajemy chochlę zupy, miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji, dodajemy do garnka z zupą, mieszamy. W razie konieczności doprawiamy zupę solą i pieprzem.
  • Krok 6

    3 min
    Zupę podajemy z upieczonymi pomidorkami, dekorujemy kleksem śmietany i listkami bazylii lub posiekaną natką pietruszki.
Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami

Krok 1 z 6

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.

Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami

Krok 2 z 6

Pomidorki koktajlowe myjemy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można lekko skropić papier oliwą, aby pomidorki nie przywarły).

Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami

Krok 3 z 6

Z każdej główki czosnku odcinamy górę. Tak przygotowany czosnek skrapiamy oliwą, dodajemy do pomidorków. Pieczemy ok. 30-40 minut.

Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami

Krok 4 z 6

Zawartość opakowania z zupą pomidorową rozprowadzamy w 0,7l zimnej wody, zagotowujemy. Dodajemy przepłukaną na sicie soczewicę, gotujemy na wolnym ogniu 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami

Krok 5 z 6

Z upieczonych i ostudzonych główek czosnku wyciskamy zawartość ząbków czosnku do wyższego naczynia. Dodajemy chochlę zupy, miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji, dodajemy do garnka z zupą, mieszamy. W razie konieczności doprawiamy zupę solą i pieprzem.

Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami

Krok 6 z 6

Zupę podajemy z upieczonymi pomidorkami, dekorujemy kleksem śmietany i listkami bazylii lub posiekaną natką pietruszki.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z soczewicy z mlekiem kokosowym

    56 min Średni
  • Kremowa zupa grochowa bez mięsa z pieczonym ziemniakiem

    1 godz 20 min Łatwy
  • Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

    1 godz 3 min Łatwy
  • Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem

    53 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu