Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami
Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami
Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami
Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami
Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami
Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami
Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami
Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

(0)
1 godz 3 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
Pasta z Pomysłem na... Zupę pomidorową WINIARY
3 
Marchewka
3 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Biała i jasnozielona część pora
2 
Cebula
1  główka
Czosnek
1 
Papryczka chili (lub pół, jeśli jest bardzo ostra)
5  gałązek
Świeża bazylia
0.5  łyżeczka
Nasiona kolendry
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Papryka Słodka
1  szczypta
Świeżo starta kurkuma
3  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Parmezan do dekoracji zupy (w płatkach lub tarty)
1  opakowanie
Grzanki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.58 g
Węglowodany
33.45 g
Tłuszcze
8.84 g
Wartość energetyczna
225.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Krem pomidorowy, dobrze przyprawiony i mocno rozgrzewający ma swój niezwykły aromat, który zawdzięcza pieczonym warzywom, wykorzystanym do jej przygotowania. Jeśli chcecie, by zupa nie była zbyt ostra, usuńcie z papryczki chili nasiona, można też dodać tylko połowę papryczki, zamiast całej. Z podanych składników otrzymacie 2 litry kremu pomidorowego, którym najecie się do syta. Smacznego :)

Chili, kolendra, czosnek, papryka, kurkuma, bazylia… Przyprawy i zioła do zupy są bardzo ważne! Dowiedz się więcej o tym, jak je stosować:

  • Bouquet garni – sposób na aromatyczne zupy
  • 5 sposobów na wykorzystanie ziół przy przygotowywaniu zup
  • Trawa żubrowa – aromatyczny dodatek kulinarny
  • Niezłe ziółko, czyli majeranek w żurku i barszczu białym
  • Świeże zioła w kuchni – do jakich zup je wykorzystać?
  • Przyprawa grzybowa – jak przygotować, jakie dania doprawiać?
  • Uprawa ziół w domu
  • Ziołowy niezbędnik, czyli zioła do zup

Przygotowanie

63 min
  • Krok 1

    5 min
    Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C.
  • Krok 2

    5 min
    Marchewki, pietruszki i seler obieramy. Marchewki i pietruszki kroimy na pół. Por kroimy wzdłuż, dokładnie myjemy pomiędzy listkami. Cebulę obieramy z zewnętrznych łupinek, kroimy na połówki. Papryczkę chili kroimy na pół, nie usuwamy pestek (o ile chcemy, aby zupa była ostra). Odcinamy górną część główki czosnku.
  • Krok 3

    1 min
    W miseczce łączymy oliwę ze szczyptą soli, papryką słodką, dodajemy szczyptę świeżo startej kurkumy i pół łyżeczki nasion kolendry.
  • Krok 4

    30 min
    Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą z oliwek z przyprawami. Dodajemy kilka listków bazylii. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. pół godziny (od czasu do czasu możemy skropić warzywa oliwą).
  • Krok 5

    15 min
    Upieczone warzywa (poza papryczką chili i główką czosnku, które odkładamy do przestygnięcia) przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, gotujemy 15 minut.
  • Krok 6

    3 min
    Kiedy papryczka chili i główka czosnku lekko przestygną, z papryczki ściągamy skórkę, a z główki czosnku wyciskamy ząbki. Paprykę i czosnek dodajemy do zupy.
  • Krok 7

    2 min
    Pod koniec gotowania dodajemy do zupy 2 opakowania Pasta z pomysłem na zupę - Pomidorowa Winiary, mieszamy.
  • Krok 8

    1 min
    Zestawiamy zupę z kuchenki, miksujemy blenderem na krem.
  • Krok 9

    1 min
    Krem pomidorowy podajemy z parmezanem i grzankami lub innym ulubionym chrupiącym dodatkiem. Dekorujemy listkami bazylii.
Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

Krok 1 z 9

Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C.

Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

Krok 2 z 9

Marchewki, pietruszki i seler obieramy. Marchewki i pietruszki kroimy na pół. Por kroimy wzdłuż, dokładnie myjemy pomiędzy listkami. Cebulę obieramy z zewnętrznych łupinek, kroimy na połówki. Papryczkę chili kroimy na pół, nie usuwamy pestek (o ile chcemy, aby zupa była ostra). Odcinamy górną część główki czosnku.

Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

Krok 3 z 9

W miseczce łączymy oliwę ze szczyptą soli, papryką słodką, dodajemy szczyptę świeżo startej kurkumy i pół łyżeczki nasion kolendry.

Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

Krok 4 z 9

Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą z oliwek z przyprawami. Dodajemy kilka listków bazylii. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. pół godziny (od czasu do czasu możemy skropić warzywa oliwą).

Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

Krok 5 z 9

Upieczone warzywa (poza papryczką chili i główką czosnku, które odkładamy do przestygnięcia) przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, gotujemy 15 minut.

Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

Krok 6 z 9

Kiedy papryczka chili i główka czosnku lekko przestygną, z papryczki ściągamy skórkę, a z główki czosnku wyciskamy ząbki. Paprykę i czosnek dodajemy do zupy.

Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

Krok 7 z 9

Pod koniec gotowania dodajemy do zupy 2 opakowania Pasta z pomysłem na zupę - Pomidorowa Winiary, mieszamy.

Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

Krok 8 z 9

Zestawiamy zupę z kuchenki, miksujemy blenderem na krem.

Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

Krok 9 z 9

Krem pomidorowy podajemy z parmezanem i grzankami lub innym ulubionym chrupiącym dodatkiem. Dekorujemy listkami bazylii.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Mniejsze danie
  • Przystawka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

    Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem i mascarpone

    1 godz 53 min
  • Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami

    Zupa pomidorowa bez mięsa z soczewicą, pieczonym czosnkiem i pomidorkami

    1 godz 7 min Łatwy
  • Zupa z dyni pieczonej z pigwą

    Zupa z dyni pieczonej z pigwą

    1 godz 31 min Średni
  • Kremowa zupa grochowa bez mięsa z pieczonym ziemniakiem

    Kremowa zupa grochowa bez mięsa z pieczonym ziemniakiem

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu