Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami
Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami
Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami
Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami
Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami
Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami
Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami
Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami
Dodaj do CookBook

Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

(0)
1 godz 3 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
Pasta z Pomysłem na... Zupę pomidorową WINIARY
3 
Marchewka
3 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Biała i jasnozielona część pora
2 
Cebula
1  główka
Czosnek
1 
Papryczka chili (lub pół, jeśli jest bardzo ostra)
5  gałązek
Świeża bazylia
0.5  łyżeczka
Nasiona kolendry
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Papryka Słodka
1  szczypta
Świeżo starta kurkuma
3  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Parmezan do dekoracji zupy (w płatkach lub tarty)
1  opakowanie
Grzanki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
33.4 g
Wartość energetyczna
225.8 kcal
Tłuszcze
8.8 g
Białko
4.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Krem pomidorowy, dobrze przyprawiony i mocno rozgrzewający ma swój niezwykły aromat, który zawdzięcza pieczonym warzywom, wykorzystanym do jej przygotowania. Jeśli chcecie, by zupa nie była zbyt ostra, usuńcie z papryczki chili nasiona, można też dodać tylko połowę papryczki, zamiast całej. Z podanych składników otrzymacie 2 litry kremu pomidorowego, którym najecie się do syta. Smacznego :)

Chili, kolendra, czosnek, papryka, kurkuma, bazylia… Przyprawy i zioła do zupy są bardzo ważne! Dowiedz się więcej o tym, jak je stosować:

  • Bouquet garni – sposób na aromatyczne zupy

  • 5 sposobów na wykorzystanie ziół przy przygotowywaniu zup

  • Trawa żubrowa – aromatyczny dodatek kulinarny

  • Niezłe ziółko, czyli majeranek w żurku i barszczu białym

  • Świeże zioła w kuchni – do jakich zup je wykorzystać?

  • Przyprawa grzybowa – jak przygotować, jakie dania doprawiać?

  • Uprawa ziół w domu

  • Ziołowy niezbędnik, czyli zioła do zup

Przygotowanie

63 min
  • Krok 1

    5 min
    Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C.
  • Krok 2

    5 min
    Marchewki, pietruszki i seler obieramy. Marchewki i pietruszki kroimy na pół. Por kroimy wzdłuż, dokładnie myjemy pomiędzy listkami. Cebulę obieramy z zewnętrznych łupinek, kroimy na połówki. Papryczkę chili kroimy na pół, nie usuwamy pestek (o ile chcemy, aby zupa była ostra). Odcinamy górną część główki czosnku.
  • Krok 3

    1 min
    W miseczce łączymy oliwę ze szczyptą soli, papryką słodką, dodajemy szczyptę świeżo startej kurkumy i pół łyżeczki nasion kolendry.
  • Krok 4

    30 min
    Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą z oliwek z przyprawami. Dodajemy kilka listków bazylii. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. pół godziny (od czasu do czasu możemy skropić warzywa oliwą).
  • Krok 5

    15 min
    Upieczone warzywa (poza papryczką chili i główką czosnku, które odkładamy do przestygnięcia) przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, gotujemy 15 minut.
  • Krok 6

    3 min
    Kiedy papryczka chili i główka czosnku lekko przestygną, z papryczki ściągamy skórkę, a z główki czosnku wyciskamy ząbki. Paprykę i czosnek dodajemy do zupy.
  • Krok 7

    2 min
    Pod koniec gotowania dodajemy do zupy 2 opakowania Pasta z pomysłem na zupę - Pomidorowa Winiary, mieszamy.
  • Krok 8

    1 min
    Zestawiamy zupę z kuchenki, miksujemy blenderem na krem.
  • Krok 9

    1 min
    Krem pomidorowy podajemy z parmezanem i grzankami lub innym ulubionym chrupiącym dodatkiem. Dekorujemy listkami bazylii.
Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

Krok 1 z 9

Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C.

Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

Krok 2 z 9

Marchewki, pietruszki i seler obieramy. Marchewki i pietruszki kroimy na pół. Por kroimy wzdłuż, dokładnie myjemy pomiędzy listkami. Cebulę obieramy z zewnętrznych łupinek, kroimy na połówki. Papryczkę chili kroimy na pół, nie usuwamy pestek (o ile chcemy, aby zupa była ostra). Odcinamy górną część główki czosnku.

Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

Krok 3 z 9

W miseczce łączymy oliwę ze szczyptą soli, papryką słodką, dodajemy szczyptę świeżo startej kurkumy i pół łyżeczki nasion kolendry.

Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

Krok 4 z 9

Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą z oliwek z przyprawami. Dodajemy kilka listków bazylii. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. pół godziny (od czasu do czasu możemy skropić warzywa oliwą).

Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

Krok 5 z 9

Upieczone warzywa (poza papryczką chili i główką czosnku, które odkładamy do przestygnięcia) przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, gotujemy 15 minut.

Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

Krok 6 z 9

Kiedy papryczka chili i główka czosnku lekko przestygną, z papryczki ściągamy skórkę, a z główki czosnku wyciskamy ząbki. Paprykę i czosnek dodajemy do zupy.

Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

Krok 7 z 9

Pod koniec gotowania dodajemy do zupy 2 opakowania Pasta z pomysłem na zupę - Pomidorowa Winiary, mieszamy.

Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

Krok 8 z 9

Zestawiamy zupę z kuchenki, miksujemy blenderem na krem.

Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

Krok 9 z 9

Krem pomidorowy podajemy z parmezanem i grzankami lub innym ulubionym chrupiącym dodatkiem. Dekorujemy listkami bazylii.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Mniejsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    1 godz 4 min Średni
  • Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem

    Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem

    16 min Łatwy
  • Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

    Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

    55 min Łatwy
  • Zupa krem z papryki z pomarańczą

    Zupa krem z papryki z pomarańczą

    34 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu