Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Trawa żubrowa – aromatyczny dodatek kulinarny ZWZ WINIARY

Trawa żubrowa – aromatyczny dodatek kulinarny

Jakiś czas temu udało mi się kupić kilka ciekawych i jak dla mnie zupełnie nowych i nieznanych mi wcześniej produktów kulinarnych, w tym właśnie trawę żubrową.

Trawa żubrowa przypomina zapach świeżego siana. Skusiłam się i posmakowałam ją. W pierwszym momencie smak trawy był zwyczajny, niczym się nie wyróżniał, ale po chwili poczułam charakterystyczny posmak trawy żubrowej.

Właścicielka ogrodnictwa, w którym ją kupowałam zasugerowała mi, że najlepsza jest trawa żubrowa ususzona, więc pęczek swojej trawy związałam i powiesiłam w zadaszonym, przewiewnym miejscu. Trawa żubrowa wygląda zupełnie niepozornie. Łudząco przypomina mi zwykłą trawę. Aromat suszonej trawy żubrowej rozchodzi się po moim mieszkaniu ☺️ Ususzona trawa pachnie zdecydowanie intensywniej.

WINIARY ZwZ

Trawa żubrowa  naturalnie występuje w północno-wschodniej Polsce. Osiąga wysokość do 60 cm. Zbiory zaczynają się już w czerwcu. Pod określeniem trawy żubrowej kryją się dwa gatunki traw: turówka wonna i leśna.

Dzięki zawartości kumaryny, trawa ta wyróżnia się charakterystycznym aromatem, który jest bardziej intensywny po wysuszeniu. Głównym zastosowaniem trawy żubrowej jest aromatyzowanie wódek, ale jak się okazuje smakosze cenią ją sobie jako dodatek do ryb, czy mięs, zwłaszcza do dziczyzny. Trawę żubrową można też wykorzystać do przygotowania marynaty do mięs.

Dowiedziałam się, że świetnie sprawdza się też podczas grillowania. Odrobina trawy żubrowej dodana do węgla drzewnego sprawi, że potrawy wyjdą bardzo smaczne i aromatyczne. Podobnie w przypadku pieczenia. Można przygotować szybkie paszteciki do zupy z ciasta francuskiego przewiązane  świeżą trawą żubrową. Trawa podczas pieczenia zacznie uwalniać swój aromat.

WINIARY ZwZ

Z pewnością postaram się  wykorzystać ją do zupy. Jestem bardzo ciekawa jak sprawdzi się w takim połączeniu.

Moja trawa znajdzie też zastosowanie jako aromatyczny dodatek do oleju rzepakowego. Co jakiś czas przygotowuję zapas domowego oleju z ziołami i czosnkiem, ale chciałabym też w taki sam sposób wykorzystać trawę żubrową. Myślę, że tak przygotowany olej roślinny będzie rewelacyjnym dodatkiem do zupy grzybowej.

WINIARY ZwZ

 

Polecane artykuły

Jak przechowywać przyprawy?
Jak przechowywać przyprawy?
Pomysły na zupy na rosole. Nie tylko pomidorowa!
Pomysły na zupy na rosole. Nie tylko pomidorowa!
Jakie przyprawy zawsze warto mieć pod ręką?
Jakie przyprawy zawsze warto mieć pod ręką?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu