Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kiedy przychodzą lipcowe upały nie tylko nie chce się jeść, ale też najzwyczajniej w świecie nie chce się gotować. A przynajmniej nie za długo, bo stanie w kuchni nad garnkami produkującymi drugie tyle ciepła, które leje się z nieba, nie należy do przyjemności, chociaż dochodzące z nich zapachy mogą rekompensować wszelkie niedogodności.
Niby nie chce się jeść, a postawcie na stole chłodnik ogórkowy z ziemniakami (lub jakikolwiek inny przyjemnie orzeźwiający)! Zaraz nie wiadomo skąd zjawią się wszyscy domownicy i będą „milczkiem żwawo jedli”, dopóki nie pojawią się głosy sprzeciwu, gdy się okaże, że w garnku już pusto, a chętni na chłodnik jeszcze są.
Chłodnik ogórkowy z ziemniakami wymaga oczywiście wcześniejszego ugotowania ziemniaków, ale przecież nikt nie musi nad nimi w kuchni stać. Nich sobie wesoło pyrkają na kuchence, a w tym czasie można się zająć przygotowaniem chłodnika. Bo chłodnik ogórkowy aż się prosi o młode ziemniaczki.I o sporą dawkę świeżych ziół. A jeśli będziecie mieli ochotę, dodajcie do chłodnika także ćwiartki ugotowanego na twardo jajka. Smacznego :)
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje chłodnika.
Zobacz też
Zobacz Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką
Zobacz Jakie zupy warto przygotować na wakacyjne upały?
Zobacz Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku
Ogórki obieramy ze skórki, myjemy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Kefir łączymy z jogurtem, dodajemy ogórki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zioła. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem.
Odstawiamy chłodnik do lodówki na godzinę. Przed podaniem ewentualnie jeszcze doprawiamy solą i pieprzem.
Chłodnik podajemy z ugotowanymi i okraszonymi masłem i świeżym koperkiem ziemniakami.