Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Składniki
4
porcje
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
ingredient_quantity
recipe ingredient
300g
Młode strączki groszku cukrowego lub groszku mangetout (waga już po obraniu z włókien i obcięciu końcówek)
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dziś miałam ochotę trochę poeksperymentować w kuchni, a wynikiem moich doświadczeń była zupa z młodych strączków groszku cukrowego. Nigdy wcześniej takiej zupy nie gotowałam, choć od lat jestem w posiadaniu przepisu na nią. Prawdziwą misją było odnalezienie go na strychu.
Kolejnym wyzwaniem okazało się zdobycie bardzo młodych strączków groszku cukrowego. Musiałam przejść wiele straganów na jednym z moich ulubionych placów targowych, zanim natrafiłam na groszek, którego strączki były jeszcze bardzo młode i miękkie. Kiedy groszek jest już wyrośnięty, jego łupinki nie nadają się już do jedzenia. Idealny na tę zupę jest groszek Mangetout, jego strączki są miękkie, a groszek już dojrzały, gdy ziarenka dopiero co zaczynają się zawiązywać. Do zupy potrzeba 30 dkg strączków, ale ja kupiłam dużo więcej, tak na wszelki wypadek, gdyby okazało się przy obieraniu z włókien i obcinaniu końcówek, że jednak niektóre strączki są zbyt wyrośnięte.
Zupa z groszku cukrowego okazała się pysznym pomysłem! :)
Przygotowanie
43 min
Krok 1
4 min
Strączki myję, obcinam końcówki i obieram z włókien.
Krok 2
5 min
Cebulę drobno siekam i duszę na maśle w dużym rondlu około 5 minut.
Krok 3
20 min
Podlewam cebulę bulionem warzywnym, dodaję strączki, gotuję do miękkości (u mnie było to około 20 minut).
Krok 4
3 min
Przecieram zupę przez sito.
Krok 6
8 min
Przelewam zupę z powrotem do rondla, dodaję jogurt, mieszam i podgrzewam nie doprowadzając do wrzenia.
Krok 6
3 min
Doprawiam pieprzem i solą. Podaję z pokrojonym w kostkę twarogiem i świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Krok 1
z
6
Strączki myję, obcinam końcówki i obieram z włókien.
Krok 2
z
6
Cebulę drobno siekam i duszę na maśle w dużym rondlu około 5 minut.
Krok 3
z
6
Podlewam cebulę bulionem warzywnym, dodaję strączki, gotuję do miękkości (u mnie było to około 20 minut).
Krok 4
z
6
Przecieram zupę przez sito.
Krok 6
z
6
Przelewam zupę z powrotem do rondla, dodaję jogurt, mieszam i podgrzewam nie doprowadzając do wrzenia.
Krok 6
z
6
Doprawiam pieprzem i solą. Podaję z pokrojonym w kostkę twarogiem i świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0