Zupa z młodych strączków groszku cukrowego
43min
Średni
300
g
Młode strączki groszku cukrowego lub groszku mangetout (waga już po obraniu z włókien i obcięciu końcówek)
1
Młoda cebula
1
łyżka
Masło
4
łyżek
1
l
Woda
1
kubek
Mały kubeczek jogurtu naturalnego
1
łyżka
Posiekany szczypiorek
1
opakowanie
Twaróg półtłusty w kostce
1
szczypta
Sól morska
1
szczypta
Pieprz czarny ziarnisty
.
Wartości odżywcze
Białko
11.77 g
Węglowodany
13.42 g
Tłuszcze
6.86 g
Wartość energetyczna
167.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
43 min
Krok 1
4 min
Strączki myję, obcinam końcówki i obieram z włókien.
Krok 2
5 min
Cebulę drobno siekam i duszę na maśle w dużym rondlu około 5 minut.
Krok 3
20 min
Podlewam cebulę bulionem warzywnym, dodaję strączki, gotuję do miękkości (u mnie było to około 20 minut).
Krok 4
3 min
Przecieram zupę przez sito.
Krok 6
8 min
Przelewam zupę z powrotem do rondla, dodaję jogurt, mieszam i podgrzewam nie doprowadzając do wrzenia.
Krok 6
3 min
Doprawiam pieprzem i solą. Podaję z pokrojonym w kostkę twarogiem i świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Dziś miałam ochotę trochę poeksperymentować w kuchni, a wynikiem moich doświadczeń była zupa z młodych strączków groszku cukrowego. Nigdy wcześniej takiej zupy nie gotowałam, choć od lat jestem w posiadaniu przepisu na nią. Prawdziwą misją było odnalezienie go na strychu.
Kolejnym wyzwaniem okazało się zdobycie bardzo młodych strączków groszku cukrowego. Musiałam przejść wiele straganów na jednym z moich ulubionych placów targowych, zanim natrafiłam na groszek, którego strączki były jeszcze bardzo młode i miękkie. Kiedy groszek jest już wyrośnięty, jego łupinki nie nadają się już do jedzenia. Idealny na tę zupę jest groszek Mangetout, jego strączki są miękkie, a groszek już dojrzały, gdy ziarenka dopiero co zaczynają się zawiązywać. Do zupy potrzeba 30 dkg strączków, ale ja kupiłam dużo więcej, tak na wszelki wypadek, gdyby okazało się przy obieraniu z włókien i obcinaniu końcówek, że jednak niektóre strączki są zbyt wyrośnięte.
Zupa z groszku cukrowego okazała się pysznym pomysłem! :)
Kolejnym wyzwaniem okazało się zdobycie bardzo młodych strączków groszku cukrowego. Musiałam przejść wiele straganów na jednym z moich ulubionych placów targowych, zanim natrafiłam na groszek, którego strączki były jeszcze bardzo młode i miękkie. Kiedy groszek jest już wyrośnięty, jego łupinki nie nadają się już do jedzenia. Idealny na tę zupę jest groszek Mangetout, jego strączki są miękkie, a groszek już dojrzały, gdy ziarenka dopiero co zaczynają się zawiązywać. Do zupy potrzeba 30 dkg strączków, ale ja kupiłam dużo więcej, tak na wszelki wypadek, gdyby okazało się przy obieraniu z włókien i obcinaniu końcówek, że jednak niektóre strączki są zbyt wyrośnięte.
Zupa z groszku cukrowego okazała się pysznym pomysłem! :)
Komentarze 0