Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dziś miałam ochotę trochę poeksperymentować w kuchni, a wynikiem moich doświadczeń była zupa z młodych strączków groszku cukrowego. Nigdy wcześniej takiej zupy nie gotowałam, choć od lat jestem w posiadaniu przepisu na nią. Prawdziwą misją było odnalezienie go na strychu.
Kolejnym wyzwaniem okazało się zdobycie bardzo młodych strączków groszku cukrowego. Musiałam przejść wiele straganów na jednym z moich ulubionych placów targowych, zanim natrafiłam na groszek, którego strączki były jeszcze bardzo młode i miękkie. Kiedy groszek jest już wyrośnięty, jego łupinki nie nadają się już do jedzenia. Idealny na tę zupę jest groszek Mangetout, jego strączki są miękkie, a groszek już dojrzały, gdy ziarenka dopiero co zaczynają się zawiązywać. Do zupy potrzeba 30 dkg strączków, ale ja kupiłam dużo więcej, tak na wszelki wypadek, gdyby okazało się przy obieraniu z włókien i obcinaniu końcówek, że jednak niektóre strączki są zbyt wyrośnięte.
Zupa z groszku cukrowego okazała się pysznym pomysłem! :)
Przygotowanie
43 min
Krok 1
4 min
Strączki myję, obcinam końcówki i obieram z włókien.
Krok 2
5 min
Cebulę drobno siekam i duszę na maśle w dużym rondlu około 5 minut.
Krok 3
20 min
Podlewam cebulę bulionem warzywnym, dodaję strączki, gotuję do miękkości (u mnie było to około 20 minut).
Krok 4
3 min
Przecieram zupę przez sito.
Krok 6
8 min
Przelewam zupę z powrotem do rondla, dodaję jogurt, mieszam i podgrzewam nie doprowadzając do wrzenia.
Krok 6
3 min
Doprawiam pieprzem i solą. Podaję z pokrojonym w kostkę twarogiem i świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Krok 1
z
6
Strączki myję, obcinam końcówki i obieram z włókien.
Krok 2
z
6
Cebulę drobno siekam i duszę na maśle w dużym rondlu około 5 minut.
Krok 3
z
6
Podlewam cebulę bulionem warzywnym, dodaję strączki, gotuję do miękkości (u mnie było to około 20 minut).
Krok 4
z
6
Przecieram zupę przez sito.
Krok 6
z
6
Przelewam zupę z powrotem do rondla, dodaję jogurt, mieszam i podgrzewam nie doprowadzając do wrzenia.
Krok 6
z
6
Doprawiam pieprzem i solą. Podaję z pokrojonym w kostkę twarogiem i świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0