Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa z młodych strączków groszku cukrowego

(1)
43min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Młode strączki groszku cukrowego lub groszku mangetout (waga już po obraniu z włókien i obcięciu końcówek)
1 
Młoda cebula
1  łyżka
Masło
4  łyżek
Bulion warzywny
1  l
Woda
1  kubek
Mały kubeczek jogurtu naturalnego
1  łyżka
Posiekany szczypiorek
1  opakowanie
Twaróg półtłusty w kostce
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny ziarnisty
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.77 g
Węglowodany
13.42 g
Tłuszcze
6.86 g
Wartość energetyczna
167.94 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dziś miałam ochotę trochę poeksperymentować w kuchni, a wynikiem moich doświadczeń była zupa z młodych strączków groszku cukrowego. Nigdy wcześniej takiej zupy nie gotowałam, choć od lat jestem w posiadaniu przepisu na nią. Prawdziwą misją było odnalezienie go na strychu.

Kolejnym wyzwaniem okazało się zdobycie bardzo młodych strączków groszku cukrowego. Musiałam przejść wiele straganów na jednym z moich ulubionych placów targowych, zanim natrafiłam na groszek, którego strączki były jeszcze bardzo młode i miękkie. Kiedy groszek jest już wyrośnięty, jego łupinki nie nadają się już do jedzenia. Idealny na tę zupę jest groszek Mangetout, jego strączki są miękkie, a groszek już dojrzały, gdy ziarenka dopiero co zaczynają się zawiązywać. Do zupy potrzeba 30 dkg strączków, ale ja kupiłam dużo więcej, tak na wszelki wypadek, gdyby okazało się przy obieraniu z włókien i obcinaniu końcówek, że jednak niektóre strączki są zbyt wyrośnięte.

Zupa z groszku cukrowego okazała się pysznym pomysłem! :)

Przygotowanie

43 min
  • Krok 1

    4 min
    Strączki myję, obcinam końcówki i obieram z włókien.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę drobno siekam i duszę na maśle w dużym rondlu około 5 minut.
  • Krok 3

    20 min
    Podlewam cebulę bulionem warzywnym, dodaję strączki, gotuję do miękkości (u mnie było to około 20 minut).
  • Krok 4

    3 min
    Przecieram zupę przez sito.
  • Krok 6

    8 min
    Przelewam zupę z powrotem do rondla, dodaję jogurt, mieszam i podgrzewam nie doprowadzając do wrzenia.
  • Krok 6

    3 min
    Doprawiam pieprzem i solą. Podaję z pokrojonym w kostkę twarogiem i świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Zupa z młodych strączków groszku cukrowego

Krok 1 z 6

Strączki myję, obcinam końcówki i obieram z włókien.

Zupa z młodych strączków groszku cukrowego

Krok 2 z 6

Cebulę drobno siekam i duszę na maśle w dużym rondlu około 5 minut.

Zupa z młodych strączków groszku cukrowego

Krok 3 z 6

Podlewam cebulę bulionem warzywnym, dodaję strączki, gotuję do miękkości (u mnie było to około 20 minut).

Zupa z młodych strączków groszku cukrowego

Krok 4 z 6

Przecieram zupę przez sito.

Zupa z młodych strączków groszku cukrowego

Krok 6 z 6

Przelewam zupę z powrotem do rondla, dodaję jogurt, mieszam i podgrzewam nie doprowadzając do wrzenia.

Zupa z młodych strączków groszku cukrowego

Krok 6 z 6

Doprawiam pieprzem i solą. Podaję z pokrojonym w kostkę twarogiem i świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami

    13 min Łatwy
  • Zupa krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi

    40 min Łatwy
  • Ziołowa zupa z jajkiem przepiórczym

    35 min Łatwy
  • Przecierana zupa z kalarepy

    28 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu