Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi
Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

(0)
43min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  ml
Bulion drobiowy
2  pęczków
Koperek
6 
Młode ziemniaki (większe)
120  g
Młode marchewki
0.5 
Cebula
1  łyżka
Olej
1  szczypta
Pieprz czerwony
1  szczypta
Kozieradka
4  łyżek
Śmietana do zup 18%
4  plastrów
Pieczywo tostowe
3 
Śledzie w oleju
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.48 g
Węglowodany
31.4 g
Tłuszcze
19.91 g
Wartość energetyczna
351.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Na straganach i w ogródkach dostępny jest teraz pachnący koperek, który zazwyczaj stanowi jedynie dodatek do potraw. Postanowiłam, że dziś na obiad będzie zupa koperkowa, w której to właśnie koperek będzie głównym składnikiem i od razu pomyślałam, że podam ją z jakimś rybnym dodatkiem, bo koperek i ryba to świetny duet. Zupa koperkowa podana z kanapeczkami śledziowymi sprawia, że danie staje się ciekawsze.

Często niedocenioną i zapomnianą rybą jest nasz śledzik, który jest jedną ze zdrowszych ryb. Warto więc podawać ją jak najczęściej, choćby w formie takich mini kanapeczek na chrupiących tostach. Śledzie w oleju trzeba nieco odsączyć, ale można też namoczyć je w mleku – będą miały bardziej delikatny smak. Jeśli jednak nie możecie przekonać się do tej ryby, to można przygotować takie kanapeczki z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym. Są rewelacyjne w smaku.

(Z podanych składników przygotujecie 4 porcje zupy.)

Przygotowanie

43 min
  • Krok 1

    5 min
    Z chleba tostowego wycinamy dowolny kształt. Ja wykorzystałam okrągłe foremki do ciasteczek. Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu smażymy chleb aż się przyrumieni.
  • Krok 2

    2 min
    Rybę odsączamy z oleju w ręczniku papierowym i kroimy na kawałki. Układamy na pieczywie i dekorujemy koperkiem i czerwonym pieprzem.
  • Krok 3

    5 min
    Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy na złoty kolor na 1 łyżce oleju.
  • Krok 4

    5 min
    Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Umyte i obrane ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa dodajemy do bulionu razem z cebulką.
  • Krok 5

    15 min
    Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Doprawiamy do smaku pieprzem i kozieradką (ewentualnie solimy).
  • Krok 6

    5 min
    Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie zabielamy śmietanką. Najlepiej odlać nieco zupy do osobnej miseczki i dodać do niej śmietankę ciągle mieszając i dopiero tak przygotowaną śmietanę dodajemy do reszty zupy.
  • Krok 7

    5 min
    Pod koniec gotowania dodajemy drobno posiekany koperek.
  • Krok 8

    1 min
    Podajemy z kanapeczkami śledziowymi.
Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

Krok 1 z 8

Z chleba tostowego wycinamy dowolny kształt. Ja wykorzystałam okrągłe foremki do ciasteczek. Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu smażymy chleb aż się przyrumieni.

Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

Krok 2 z 8

Rybę odsączamy z oleju w ręczniku papierowym i kroimy na kawałki. Układamy na pieczywie i dekorujemy koperkiem i czerwonym pieprzem.

Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

Krok 3 z 8

Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy na złoty kolor na 1 łyżce oleju.

Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

Krok 4 z 8

Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Umyte i obrane ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa dodajemy do bulionu razem z cebulką.

Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

Krok 5 z 8

Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Doprawiamy do smaku pieprzem i kozieradką (ewentualnie solimy).

Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

Krok 6 z 8

Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie zabielamy śmietanką. Najlepiej odlać nieco zupy do osobnej miseczki i dodać do niej śmietankę ciągle mieszając i dopiero tak przygotowaną śmietanę dodajemy do reszty zupy.

Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

Krok 7 z 8

Pod koniec gotowania dodajemy drobno posiekany koperek.

Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

Krok 8 z 8

Podajemy z kanapeczkami śledziowymi.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik z suszonymi grzybami

    Krupnik z suszonymi grzybami

    1 godz 12 min Średni
  • Zupa rybna z łososiem i kaparami

    Zupa rybna z łososiem i kaparami

    29 min Średni
  • Zupa grzybowa ze śmietanką i grzybami

    Zupa grzybowa ze śmietanką i grzybami

    1 godz 3 min Średni
  • Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini

    Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini

    55 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu