Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi
Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi
Dodaj do CookBook

Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

(0)
43 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  ml
Bulion drobiowy
2  pęczków
Koperek
6 
Młode ziemniaki (większe)
120  g
Młode marchewki
0.5 
Cebula
1  łyżka
Olej
1  szczypta
Pieprz czerwony
1  szczypta
Kozieradka
4  łyżek
Śmietana do zup 18%
4  plastrów
Pieczywo tostowe
3 
Śledzie w oleju
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
31.4 g
Wartość energetyczna
351.6 kcal
Tłuszcze
19.9 g
Białko
13.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Na straganach i w ogródkach dostępny jest teraz pachnący koperek, który zazwyczaj stanowi jedynie dodatek do potraw. Postanowiłam, że dziś na obiad będzie zupa koperkowa, w której to właśnie koperek będzie głównym składnikiem i od razu pomyślałam, że podam ją z jakimś rybnym dodatkiem, bo koperek i ryba to świetny duet. Zupa koperkowa podana z kanapeczkami śledziowymi sprawia, że danie staje się ciekawsze.

Często niedocenioną i zapomnianą rybą jest nasz śledzik, który jest jedną ze zdrowszych ryb. Warto więc podawać ją jak najczęściej, choćby w formie takich mini kanapeczek na chrupiących tostach. Śledzie w oleju trzeba nieco odsączyć, ale można też namoczyć je w mleku – będą miały bardziej delikatny smak. Jeśli jednak nie możecie przekonać się do tej ryby, to można przygotować takie kanapeczki z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym. Są rewelacyjne w smaku.

(Z podanych składników przygotujecie 4 porcje zupy.)

Przygotowanie

43 min
  • Krok 1

    5 min
    Z chleba tostowego wycinamy dowolny kształt. Ja wykorzystałam okrągłe foremki do ciasteczek. Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu smażymy chleb aż się przyrumieni.
  • Krok 2

    2 min
    Rybę odsączamy z oleju w ręczniku papierowym i kroimy na kawałki. Układamy na pieczywie i dekorujemy koperkiem i czerwonym pieprzem.
  • Krok 3

    5 min
    Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy na złoty kolor na 1 łyżce oleju.
  • Krok 4

    5 min
    Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Umyte i obrane ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa dodajemy do bulionu razem z cebulką.
  • Krok 5

    15 min
    Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Doprawiamy do smaku pieprzem i kozieradką (ewentualnie solimy).
  • Krok 6

    5 min
    Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie zabielamy śmietanką. Najlepiej odlać nieco zupy do osobnej miseczki i dodać do niej śmietankę ciągle mieszając i dopiero tak przygotowaną śmietanę dodajemy do reszty zupy.
  • Krok 7

    5 min
    Pod koniec gotowania dodajemy drobno posiekany koperek.
  • Krok 8

    1 min
    Podajemy z kanapeczkami śledziowymi.
Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

Krok 1 z 8

Z chleba tostowego wycinamy dowolny kształt. Ja wykorzystałam okrągłe foremki do ciasteczek. Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu smażymy chleb aż się przyrumieni.

Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

Krok 2 z 8

Rybę odsączamy z oleju w ręczniku papierowym i kroimy na kawałki. Układamy na pieczywie i dekorujemy koperkiem i czerwonym pieprzem.

Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

Krok 3 z 8

Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy na złoty kolor na 1 łyżce oleju.

Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

Krok 4 z 8

Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Umyte i obrane ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa dodajemy do bulionu razem z cebulką.

Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

Krok 5 z 8

Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Doprawiamy do smaku pieprzem i kozieradką (ewentualnie solimy).

Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

Krok 6 z 8

Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie zabielamy śmietanką. Najlepiej odlać nieco zupy do osobnej miseczki i dodać do niej śmietankę ciągle mieszając i dopiero tak przygotowaną śmietanę dodajemy do reszty zupy.

Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

Krok 7 z 8

Pod koniec gotowania dodajemy drobno posiekany koperek.

Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

Krok 8 z 8

Podajemy z kanapeczkami śledziowymi.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 3 min Łatwy
  • Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    1 godz 24 min Trudny
  • Zupa Tikka Masala

    Zupa Tikka Masala

    33 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    1 godz 24 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu