Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi
43min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
13.69 g
Węglowodany
30.61 g
Tłuszcze
19.98 g
Wartość energetyczna
351.97 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
43 min
Krok 1
5 min
Z chleba tostowego wycinamy dowolny kształt. Ja wykorzystałam okrągłe foremki do ciasteczek. Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu smażymy chleb aż się przyrumieni.
Krok 2
2 min
Rybę odsączamy z oleju w ręczniku papierowym i kroimy na kawałki. Układamy na pieczywie i dekorujemy koperkiem i czerwonym pieprzem.
Krok 3
5 min
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy na złoty kolor na 1 łyżce oleju.
Krok 4
5 min
Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Umyte i obrane ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa dodajemy do bulionu razem z cebulką.
Krok 5
15 min
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Doprawiamy do smaku pieprzem i kozieradką (ewentualnie solimy).
Krok 6
5 min
Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie zabielamy śmietanką. Najlepiej odlać nieco zupy do osobnej miseczki i dodać do niej śmietankę ciągle mieszając i dopiero tak przygotowaną śmietanę dodajemy do reszty zupy.
Krok 7
5 min
Pod koniec gotowania dodajemy drobno posiekany koperek.
Krok 8
1 min
Podajemy z kanapeczkami śledziowymi.
Na straganach i w ogródkach dostępny jest teraz pachnący koperek, który zazwyczaj stanowi jedynie dodatek do potraw. Postanowiłam, że dziś na obiad będzie zupa koperkowa, w której to właśnie koperek będzie głównym składnikiem i od razu pomyślałam, że podam ją z jakimś rybnym dodatkiem, bo koperek i ryba to świetny duet. Zupa koperkowa podana z kanapeczkami śledziowymi sprawia, że danie staje się ciekawsze.
Często niedocenioną i zapomnianą rybą jest nasz śledzik, który jest jedną ze zdrowszych ryb. Warto więc podawać ją jak najczęściej, choćby w formie takich mini kanapeczek na chrupiących tostach. Śledzie w oleju trzeba nieco odsączyć, ale można też namoczyć je w mleku – będą miały bardziej delikatny smak. Jeśli jednak nie możecie przekonać się do tej ryby, to można przygotować takie kanapeczki z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym. Są rewelacyjne w smaku.
(Z podanych składników przygotujecie 4 porcje zupy.)
Często niedocenioną i zapomnianą rybą jest nasz śledzik, który jest jedną ze zdrowszych ryb. Warto więc podawać ją jak najczęściej, choćby w formie takich mini kanapeczek na chrupiących tostach. Śledzie w oleju trzeba nieco odsączyć, ale można też namoczyć je w mleku – będą miały bardziej delikatny smak. Jeśli jednak nie możecie przekonać się do tej ryby, to można przygotować takie kanapeczki z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym. Są rewelacyjne w smaku.
(Z podanych składników przygotujecie 4 porcje zupy.)
Komentarze 0