Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

0
43min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  ml
Bulion drobiowy
2  pęczków
Koperek
6 
Młode ziemniaki (większe)
2 
Młode marchewki
0.5 
Cebula
1  łyżka
Olej
1  szczypta
Pieprz czerwony
1  szczypta
Kozieradka
4  łyżek
Śmietana do zup 18%
4  plastrów
Pieczywo tostowe
3 
Śledzie w oleju

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.69 g
Węglowodany
30.61 g
Tłuszcze
19.98 g
Wartość energetyczna
351.97 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

43 min
Krok 1
5 min
Z chleba tostowego wycinamy dowolny kształt. Ja wykorzystałam okrągłe foremki do ciasteczek. Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu smażymy chleb aż się przyrumieni.
Krok 2
2 min
Rybę odsączamy z oleju w ręczniku papierowym i kroimy na kawałki. Układamy na pieczywie i dekorujemy koperkiem i czerwonym pieprzem.
Krok 3
5 min
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy na złoty kolor na 1 łyżce oleju.
Krok 4
5 min
Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Umyte i obrane ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa dodajemy do bulionu razem z cebulką.
Krok 5
15 min
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Doprawiamy do smaku pieprzem i kozieradką (ewentualnie solimy).
Krok 6
5 min
Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie zabielamy śmietanką. Najlepiej odlać nieco zupy do osobnej miseczki i dodać do niej śmietankę ciągle mieszając i dopiero tak przygotowaną śmietanę dodajemy do reszty zupy.
Krok 7
5 min
Pod koniec gotowania dodajemy drobno posiekany koperek.
Krok 8
1 min
Podajemy z kanapeczkami śledziowymi.
Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

Krok 1 z 8

Z chleba tostowego wycinamy dowolny kształt. Ja wykorzystałam okrągłe foremki do ciasteczek. Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu smażymy chleb aż się przyrumieni.

Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

Krok 2 z 8

Rybę odsączamy z oleju w ręczniku papierowym i kroimy na kawałki. Układamy na pieczywie i dekorujemy koperkiem i czerwonym pieprzem.

Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

Krok 3 z 8

Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy na złoty kolor na 1 łyżce oleju.

Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

Krok 4 z 8

Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Umyte i obrane ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa dodajemy do bulionu razem z cebulką.

Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

Krok 5 z 8

Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Doprawiamy do smaku pieprzem i kozieradką (ewentualnie solimy).

Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

Krok 6 z 8

Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie zabielamy śmietanką. Najlepiej odlać nieco zupy do osobnej miseczki i dodać do niej śmietankę ciągle mieszając i dopiero tak przygotowaną śmietanę dodajemy do reszty zupy.

Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

Krok 7 z 8

Pod koniec gotowania dodajemy drobno posiekany koperek.

Zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi

Krok 8 z 8

Podajemy z kanapeczkami śledziowymi.

Na straganach i w ogródkach dostępny jest teraz pachnący koperek, który zazwyczaj stanowi jedynie dodatek do potraw. Postanowiłam, że dziś na obiad będzie zupa koperkowa, w której to właśnie koperek będzie głównym składnikiem i od razu pomyślałam, że podam ją z jakimś rybnym dodatkiem, bo koperek i ryba to świetny duet. Zupa koperkowa podana z kanapeczkami śledziowymi sprawia, że danie staje się ciekawsze.

Często niedocenioną i zapomnianą rybą jest nasz śledzik, który jest jedną ze zdrowszych ryb. Warto więc podawać ją jak najczęściej, choćby w formie takich mini kanapeczek na chrupiących tostach. Śledzie w oleju trzeba nieco odsączyć, ale można też namoczyć je w mleku – będą miały bardziej delikatny smak. Jeśli jednak nie możecie przekonać się do tej ryby, to można przygotować takie kanapeczki z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym. Są rewelacyjne w smaku.

(Z podanych składników przygotujecie 4 porcje zupy.)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika