Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Biała rzepa w moim domu latami, ze względu na swój okrągły kształt, była brana za białą rzodkiew :) . Rzeczywiście wygląda na wyrośniętą rzodkiewkę, jednak biała rzodkiew jest gruba i podłużna, przez co przypomina raczej sporą pietruszkę. Biała rzepa, łagodniejsza w smaku od rzodkiewki, świetnie nadaje się na surówki i oczywiście zupy. Kremowa zupa z białej rzepki ma aksamitną konsystencję, którą uwielbiam. Podałam ją z grzankami przygotowanymi z kilku kromek czerstwego żytniego pieczywa wymieszanego z oliwą i bazylią, a potem podsmażonego na patelni. Uwielbiam grzanki w momencie, gdy już nasiąkają aromatyczną zupą, ale jeszcze są chrupiące. A Wy?
Przygotowanie
43 min
Krok 1
5 min
Rzepkę dokładnie myję, odcinam i wyrzucam końce, ścieram na tarce o grubych oczkach.
Krok 2
3 min
Ziemniaki kroję na talarki, por w półtalarki.
Krok 3
12 min
Warzywa wrzucam do głębszego rondla na średnio rozgrzaną oliwę, zmniejszam moc płyty i podduszam około 10 minut pod przykryciem.
Zestawiam garnek z płyty, miksuję zupę z rzepki blenderem na gładką masę, doprawiam solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
Krok 6
z
6
Zupę z rzepki podaję z grzankami, ze świeżymi ziołami i płatkami suszonych pomidorów z czosnkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
2
J
Julia
To jest rzepa, a nie rzodkiew. I nie "kule" tylko korzeń. A rzodkiew to inne warzywo, którego korzeń jest podłużny.
Winiary
Expert
Julio, dziękujemy za słuszny komentarz i przepraszamy za błąd. Przekazujemy odpowiedź bezpośrednio od autorki przepisu, Agaty (Zakochanej w Zupach):
Rzeczywiście to biała rzepa, na którą w moim domu zwykło mawiać się… biała rzodkiew. Po rodzinnej naradzie żaden z domowników nie ma już w tym temacie wątpliwości :) Dziękuję za czujność, poprawki w przepisie już wprowadzone. Pozdrawiam :)
J
Julia
To nie jest rzodkiew, tylko rzepa. Rzodkiew jest podłużna. Mają inny smak, a przede wszystkim wartości odżywcze.
Komentarze 2