Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z rzepki białej

(0)
43min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Biała rzepka
2  ząbków
3 
Ziemniaki
0.7  l
Wywar warzywny
1  kawałek
Por (biała część)
2  łyżek
Oliwa z oliwek
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny ziarnisty
1  łyżka
Świeże zioła (u mnie szczypiorek i pietruszka)
1  szklanka
Grzanki ziołowe
trochę
Suszone pomidory z czosnkiem w płatkach

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7 g
Węglowodany
45.55 g
Tłuszcze
14.03 g
Wartość energetyczna
329.96 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

43 min
Krok 1
5 min
Rzepkę dokładnie myję, odcinam i wyrzucam końce, ścieram na tarce o grubych oczkach.
Krok 2
3 min
Ziemniaki kroję na talarki, por w półtalarki.
Krok 3
12 min
Warzywa wrzucam do głębszego rondla na średnio rozgrzaną oliwę, zmniejszam moc płyty i podduszam około 10 minut pod przykryciem.
Krok 4
20 min
Podlewam warzywa bulionem, dodaję 2 obrane ząbki czosnku, gotuję 20 minut.
Krok 5
2 min
Zestawiam garnek z płyty, miksuję zupę z rzepki blenderem na gładką masę, doprawiam solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
Krok 6
1 min
Zupę z rzepki podaję z grzankami, ze świeżymi ziołami i płatkami suszonych pomidorów z czosnkiem.
Zupa z rzepki białej

Krok 1 z 6

Rzepkę dokładnie myję, odcinam i wyrzucam końce, ścieram na tarce o grubych oczkach.

Zupa z rzepki białej

Krok 2 z 6

Ziemniaki kroję na talarki, por w półtalarki.

Zupa z rzepki białej

Krok 3 z 6

Warzywa wrzucam do głębszego rondla na średnio rozgrzaną oliwę, zmniejszam moc płyty i podduszam około 10 minut pod przykryciem.

Zupa z rzepki białej

Krok 4 z 6

Podlewam warzywa bulionem, dodaję 2 obrane ząbki czosnku, gotuję 20 minut.

Zupa z rzepki białej

Krok 5 z 6

Zestawiam garnek z płyty, miksuję zupę z rzepki blenderem na gładką masę, doprawiam solą morską i świeżo mielonym pieprzem.

Zupa z rzepki białej

Krok 6 z 6

Zupę z rzepki podaję z grzankami, ze świeżymi ziołami i płatkami suszonych pomidorów z czosnkiem.

Biała rzepa w moim domu latami, ze względu na swój okrągły kształt, była brana za białą rzodkiew :) . Rzeczywiście wygląda na wyrośniętą rzodkiewkę, jednak biała rzodkiew jest gruba i podłużna, przez co przypomina raczej sporą pietruszkę. Biała rzepa, łagodniejsza w smaku od rzodkiewki, świetnie nadaje się na surówki i oczywiście zupy. Kremowa zupa z białej rzepki ma aksamitną konsystencję, którą uwielbiam. Podałam ją z grzankami przygotowanymi z kilku kromek czerstwego żytniego pieczywa wymieszanego z oliwą i bazylią, a potem podsmażonego na patelni. Uwielbiam grzanki w momencie, gdy już nasiąkają aromatyczną zupą, ale jeszcze są chrupiące. A Wy?
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha