Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami
1 godz 38 min
Średni
40
dag
Mięso mielone cielęco-wieprzowe
1
Jajko
0.5
Bułka namoczona w mleku
0.5
Cebula młoda
3
łyżek
Bułka tarta
1
szczypta
Sól morska
1
szczypta
Pieprz czarny
trochę
Olej
1
pęczek
Koperek
4
Ziemniaki
trochę
Pietruszka
0.25
Seler
1
Marchewka
1
kawałek
Por
2
łyżek
Masło
2
kostek
2
łyżek
Gęsta śmietana
0.5
szklanka
Ulubiony makaron
.
Wartości odżywcze
Białko
26.44 g
Węglowodany
34.12 g
Tłuszcze
28.2 g
Wartość energetyczna
497.25 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
98 min
Krok 1 - Klopsiki do zupy
10 min
Piekarnik nagrzewam do 200 st. C.
Krok 2
15 min
Cebulę drobno siekam, przesmażam na rozgrzanym oleju do momentu, aż cebula się lekko zrumieni. Mięso przekładam do plastikowej miski, dodaję jajko, bułkę namoczoną w mleku i odciśniętą, cebulkę, bułkę tartą, doprawiam solą i pieprzem, mieszam.
Krok 3
20 min
Wilgotnymi rękami formuję małe klopsiki, układam je na blaszce do pieczenia wysmarowanej olejem, piekę około 15 minut. W tym czasie przygotowuję zupę koperkową.
Krok 4 - Zupa koperkowa
30 min
W garnku zagotowuję 1 l wody. Dodaję bulion, mieszam, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę i seler. Gotuję 20 minut.
Krok 5
15 min
W tym czasie por kroję w półtalarki, marchewkę skrobaczką do jarzyn w cienkie plasterki. Duszę na maśle kilka minut, dodaję do garnka z gotującą się zupą.
Krok 6
5 min
Na 5 minut przed końcem gotowania dodaję do zupy makaron i drobno posiekany koperek. Po zestawieniu zupy z płyty dodaję zahartowaną śmietanę, mieszam.
Krok 7
3 min
Zupę koperkową podaję z gorącymi klopsikami.
Świeży koperek dostępny jest przez cały rok, ale tylko latem ma niezwykły aromat i właśnie wtedy zupa koperkowa smakuje najlepiej. To właśnie w świeżym koperku, wzrastającym w promieniach gorącego słońca, tkwi sekret zupy koperkowej. Na początku wakacji Jola gotowała zupę koperkową z łososiem. Rzeczywiście połączenie aromatycznego koperku z łososiem jest idealne, ale koperek świetnie komponuje się także z klopsikami mięsnymi. Śmietanowo-koperkowy sos to mój ulubiony dodatek do takich klopsików. Dlatego dzisiaj do zupy bardzo koperkowej przygotowałam właśnie pyszne klopsiki.
Zupa koperkowa jest bardzo prosta w przygotowaniu i zajmuje niewiele czasu. Przygotowanie klopsików też nie musi być czasochłonne, zwłaszcza kiedy sprzedawca zmieli Wam mięso lub kupicie już mielone. Moje klopsiki przygotowałam z mięsa cielęcego i wieprzowego, w proporcjach pół na pół. Jeśli wolicie drób, polecam pulpeciki indycze, na które przepis znajdziecie tutaj.
Polecam także: zupa koperkowa z cytrynową nutą, podawana z kluskami kładzionymi
zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi
Zupa koperkowa jest bardzo prosta w przygotowaniu i zajmuje niewiele czasu. Przygotowanie klopsików też nie musi być czasochłonne, zwłaszcza kiedy sprzedawca zmieli Wam mięso lub kupicie już mielone. Moje klopsiki przygotowałam z mięsa cielęcego i wieprzowego, w proporcjach pół na pół. Jeśli wolicie drób, polecam pulpeciki indycze, na które przepis znajdziecie tutaj.
Polecam także: zupa koperkowa z cytrynową nutą, podawana z kluskami kładzionymi
zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi
Komentarze 0