Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami

0
1 godz 38 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

40  dag
Mięso mielone cielęco-wieprzowe
1 
Jajko
0.5 
Bułka namoczona w mleku
0.5 
Cebula młoda
3  łyżek
Bułka tarta
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
trochę
Olej
1  pęczek
Koperek
4 
Ziemniaki
trochę
Pietruszka
0.25 
Seler
1 
Marchewka
1  kawałek
Por
2  łyżek
Masło
2  łyżek
Gęsta śmietana
0.5  szklanka
Ulubiony makaron

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
26.44 g
Węglowodany
34.12 g
Tłuszcze
28.2 g
Wartość energetyczna
497.25 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

98 min
Krok 1 - Klopsiki do zupy
10 min
Piekarnik nagrzewam do 200 st. C.
Krok 2
15 min
Cebulę drobno siekam, przesmażam na rozgrzanym oleju do momentu, aż cebula się lekko zrumieni. Mięso przekładam do plastikowej miski, dodaję jajko, bułkę namoczoną w mleku i odciśniętą, cebulkę, bułkę tartą, doprawiam solą i pieprzem, mieszam.
Krok 3
20 min
Wilgotnymi rękami formuję małe klopsiki, układam je na blaszce do pieczenia wysmarowanej olejem, piekę około 15 minut. W tym czasie przygotowuję zupę koperkową.
Krok 4 - Zupa koperkowa
30 min
W garnku zagotowuję 1 l wody. Dodaję bulion, mieszam, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę i seler. Gotuję 20 minut.
Krok 5
15 min
W tym czasie por kroję w półtalarki, marchewkę skrobaczką do jarzyn w cienkie plasterki. Duszę na maśle kilka minut, dodaję do garnka z gotującą się zupą.
Krok 6
5 min
Na 5 minut przed końcem gotowania dodaję do zupy makaron i drobno posiekany koperek. Po zestawieniu zupy z płyty dodaję zahartowaną śmietanę, mieszam.
Krok 7
3 min
Zupę koperkową podaję z gorącymi klopsikami.
Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami

Krok 1 - Klopsiki do zupy z 7

Piekarnik nagrzewam do 200 st. C.

Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami

Krok 2 z 7

Cebulę drobno siekam, przesmażam na rozgrzanym oleju do momentu, aż cebula się lekko zrumieni. Mięso przekładam do plastikowej miski, dodaję jajko, bułkę namoczoną w mleku i odciśniętą, cebulkę, bułkę tartą, doprawiam solą i pieprzem, mieszam.

Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami

Krok 3 z 7

Wilgotnymi rękami formuję małe klopsiki, układam je na blaszce do pieczenia wysmarowanej olejem, piekę około 15 minut. W tym czasie przygotowuję zupę koperkową.

Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami

Krok 4 - Zupa koperkowa z 7

W garnku zagotowuję 1 l wody. Dodaję bulion, mieszam, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę i seler. Gotuję 20 minut.

Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami

Krok 5 z 7

W tym czasie por kroję w półtalarki, marchewkę skrobaczką do jarzyn w cienkie plasterki. Duszę na maśle kilka minut, dodaję do garnka z gotującą się zupą.

Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami

Krok 6 z 7

Na 5 minut przed końcem gotowania dodaję do zupy makaron i drobno posiekany koperek. Po zestawieniu zupy z płyty dodaję zahartowaną śmietanę, mieszam.

Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami

Krok 7 z 7

Zupę koperkową podaję z gorącymi klopsikami.

Świeży koperek dostępny jest przez cały rok, ale tylko latem ma niezwykły aromat i właśnie wtedy zupa koperkowa smakuje najlepiej. To właśnie w świeżym koperku, wzrastającym w promieniach gorącego słońca, tkwi sekret zupy koperkowej. Na początku wakacji Jola gotowała zupę koperkową z łososiem. Rzeczywiście połączenie aromatycznego koperku z łososiem jest idealne, ale koperek świetnie komponuje się także z klopsikami mięsnymi. Śmietanowo-koperkowy sos to mój ulubiony dodatek do takich klopsików. Dlatego dzisiaj do zupy bardzo koperkowej przygotowałam właśnie pyszne klopsiki.

Zupa koperkowa jest bardzo prosta w przygotowaniu i zajmuje niewiele czasu. Przygotowanie klopsików też nie musi być czasochłonne, zwłaszcza kiedy sprzedawca zmieli Wam mięso lub kupicie już mielone. Moje klopsiki przygotowałam z mięsa cielęcego i wieprzowego, w proporcjach pół na pół. Jeśli wolicie drób, polecam pulpeciki indycze, na które przepis znajdziecie tutaj.

Polecam także: zupa koperkowa z cytrynową nutą, podawana z kluskami kładzionymi
zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi zupa koperkowa z kanapeczkami śledziowymi
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika