Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wiosenna zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa

(0)
29min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  l
Woda
480  g
Duże ziemniaki
1 
Duży pęczek rzodkiewek (lub kawałki białej rzepki, jeśli nie masz rzodkiewek)
1  szczypta
Pieprz do smaku
1  szczypta
Kozieradka do smaku
1  pęczek
Koperek
3  łyżek
Serek śmietankowy
120  ml
Śmietana
2  kostek
Bulion warzywny WINIARY
1  pęczek
Świeże listki mięty
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.85 g
Węglowodany
36.27 g
Tłuszcze
15.51 g
Wartość energetyczna
322.4 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Co roku po długiej zimie tęsknię za kolorowymi straganami uginającymi się od świeżych warzyw i owoców. Na razie cieszę oczy i podniebienie nowalijkami, szczypiorem wyhodowanym na kuchennym parapecie i kiełkami, które uwielbiam. Na ryneczku są już dostępne nasze krajowe rzodkiewki i kupuję je prawie codziennie. Czasem nie zdążę dodać ich nawet do kanapek czy twarożku, bo mąż i synek zjadają je w całości zaraz po umyciu. Nie mogłam się jednak oprzeć pokusie i wykorzystałam też rzodkiewkę jako składnik zupy.

Zazwyczaj dodawałam ją do zup serwowanych na zimno, ale pogoda na razie nas nie rozpieszcza i na orzeźwiające chłodniki muszę jeszcze nieco poczekać. Rzodkiewkę ugotowałam więc w bulionie. Nabrała delikatnego koloru i w smaku też stała się bardziej łagodna. Rzodkiewkę zazwyczaj łączę z twarogiem lub serkiem śmietankowym i stąd pomysł dodania serka do zupy, choć taką metodę zabielania zupy stosuję w swojej kuchni już od jakiegoś czasu. Serek świetnie sprawdzi się też w zupie szczawiowej lub koperkowej.

Polecam też :

Zieloną zupę z groszkiem,cukinią i płatkami kukurydzianymi

Zupę jarzynową z cukinią

Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

Zupę szczawiową na wywarze z wędzonki

Przygotowanie

29 min
  • Krok 1

    15 min
    Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę. Przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem wody. Gotujemy około 10-15 minut (ziemniaki nie powinny być jeszcze ugotowane).
  • Krok 2

    2 min
    Rzodkiewki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki.
  • Krok 3

    3 min
    Do osobnej miski nabieramy nieco wody, w której gotowały się ziemniaki i mieszamy z śmietanką, a następnie dodajemy serek śmietankowy. Całość bardzo dokładnie mieszamy trzepaczką lub widelcem.
  • Krok 4

    5 min
    Do ziemniaków dodajemy pokrojone rzodkiewki i 2 kostki bulionu warzywnego. Gotujemy jeszcze 5 minut.
  • Krok 5

    3 min
    Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku kozieradką i odrobiną pieprzu, i dolewamy rozrobioną wcześniej śmietanę z serkiem.
  • Krok 6

    1 min
    Zupę rzodkiewkową obficie posypujemy koperkiem i listkami świeżej mięty.
Wiosenna zupa rzodkiewkowa

Krok 1 z 6

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę. Przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem wody. Gotujemy około 10-15 minut (ziemniaki nie powinny być jeszcze ugotowane).

Wiosenna zupa rzodkiewkowa

Krok 2 z 6

Rzodkiewki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki.

Wiosenna zupa rzodkiewkowa

Krok 3 z 6

Do osobnej miski nabieramy nieco wody, w której gotowały się ziemniaki i mieszamy z śmietanką, a następnie dodajemy serek śmietankowy. Całość bardzo dokładnie mieszamy trzepaczką lub widelcem.

Wiosenna zupa rzodkiewkowa

Krok 4 z 6

Do ziemniaków dodajemy pokrojone rzodkiewki i 2 kostki bulionu warzywnego. Gotujemy jeszcze 5 minut.

Wiosenna zupa rzodkiewkowa

Krok 5 z 6

Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku kozieradką i odrobiną pieprzu, i dolewamy rozrobioną wcześniej śmietanę z serkiem.

Wiosenna zupa rzodkiewkowa

Krok 6 z 6

Zupę rzodkiewkową obficie posypujemy koperkiem i listkami świeżej mięty.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Botwinka z chipsami z liści buraków

    Botwinka z chipsami z liści buraków

    53 min Łatwy
  • Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

    Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

    1 godz 18 min Łatwy
  • Kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem

    Kartoflanka z prawdziwkami i wędzonym pstrągiem

    42 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

    Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

    2 godz 17 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu