
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Wiosenna zupa rzodkiewkowa

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Zazwyczaj dodawałam ją do zup serwowanych na zimno, ale pogoda na razie nas nie rozpieszcza i na orzeźwiające chłodniki muszę jeszcze nieco poczekać. Rzodkiewkę ugotowałam więc w bulionie. Nabrała delikatnego koloru i w smaku też stała się bardziej łagodna. Rzodkiewkę zazwyczaj łączę z twarogiem lub serkiem śmietankowym i stąd pomysł dodania serka do zupy, choć taką metodę zabielania zupy stosuję w swojej kuchni już od jakiegoś czasu. Serek świetnie sprawdzi się też w zupie szczawiowej lub koperkowej.
Polecam też :
Zieloną zupę z groszkiem,cukinią i płatkami kukurydzianymi
Przygotowanie
Krok 1
15 minKrok 2
2 minKrok 3
3 minKrok 4
5 minKrok 5
3 minKrok 6
1 min
Krok 1 z 6
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę. Przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem wody. Gotujemy około 10-15 minut (ziemniaki nie powinny być jeszcze ugotowane).

Krok 2 z 6
Rzodkiewki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki.

Krok 3 z 6
Do osobnej miski nabieramy nieco wody, w której gotowały się ziemniaki i mieszamy z śmietanką, a następnie dodajemy serek śmietankowy. Całość bardzo dokładnie mieszamy trzepaczką lub widelcem.

Krok 4 z 6
Do ziemniaków dodajemy pokrojone rzodkiewki i 2 kostki bulionu warzywnego. Gotujemy jeszcze 5 minut.

Krok 5 z 6
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku kozieradką i odrobiną pieprzu, i dolewamy rozrobioną wcześniej śmietanę z serkiem.

Krok 6 z 6
Zupę rzodkiewkową obficie posypujemy koperkiem i listkami świeżej mięty.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0