Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wiosenna zupa rzodkiewkowa

0
29min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  l
Woda
480  g
Duże ziemniaki
1 
Duży pęczek rzodkiewek (lub kawałki białej rzepki, jeśli nie masz rzodkiewek)
1  szczypta
Pieprz do smaku
1  szczypta
Kozieradka do smaku
1  pęczek
Koperek
3  łyżek
Serek śmietankowy
120  ml
Śmietana
1  pęczek
Świeże listki mięty

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.85 g
Węglowodany
36.27 g
Tłuszcze
15.51 g
Wartość energetyczna
322.4 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

29 min
Krok 1
15 min
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę. Przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem wody. Gotujemy około 10-15 minut (ziemniaki nie powinny być jeszcze ugotowane).
Krok 2
2 min
Rzodkiewki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki.
Krok 3
3 min
Do osobnej miski nabieramy nieco wody, w której gotowały się ziemniaki i mieszamy z śmietanką, a następnie dodajemy serek śmietankowy. Całość bardzo dokładnie mieszamy trzepaczką lub widelcem.
Krok 4
5 min
Do ziemniaków dodajemy pokrojone rzodkiewki i 2 kostki bulionu warzywnego. Gotujemy jeszcze 5 minut.
Krok 5
3 min
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku kozieradką i odrobiną pieprzu, i dolewamy rozrobioną wcześniej śmietanę z serkiem.
Krok 6
1 min
Zupę rzodkiewkową obficie posypujemy koperkiem i listkami świeżej mięty.
Wiosenna zupa rzodkiewkowa

Krok 1 z 6

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę. Przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem wody. Gotujemy około 10-15 minut (ziemniaki nie powinny być jeszcze ugotowane).

Wiosenna zupa rzodkiewkowa

Krok 2 z 6

Rzodkiewki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki.

Wiosenna zupa rzodkiewkowa

Krok 3 z 6

Do osobnej miski nabieramy nieco wody, w której gotowały się ziemniaki i mieszamy z śmietanką, a następnie dodajemy serek śmietankowy. Całość bardzo dokładnie mieszamy trzepaczką lub widelcem.

Wiosenna zupa rzodkiewkowa

Krok 4 z 6

Do ziemniaków dodajemy pokrojone rzodkiewki i 2 kostki bulionu warzywnego. Gotujemy jeszcze 5 minut.

Wiosenna zupa rzodkiewkowa

Krok 5 z 6

Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku kozieradką i odrobiną pieprzu, i dolewamy rozrobioną wcześniej śmietanę z serkiem.

Wiosenna zupa rzodkiewkowa

Krok 6 z 6

Zupę rzodkiewkową obficie posypujemy koperkiem i listkami świeżej mięty.

Co roku po długiej zimie tęsknię za kolorowymi straganami uginającymi się od świeżych warzyw i owoców. Na razie cieszę oczy i podniebienie nowalijkami, szczypiorem wyhodowanym na kuchennym parapecie i kiełkami, które uwielbiam. Na ryneczku są już dostępne nasze krajowe rzodkiewki i kupuję je prawie codziennie. Czasem nie zdążę dodać ich nawet do kanapek czy twarożku, bo mąż i synek zjadają je w całości zaraz po umyciu. Nie mogłam się jednak oprzeć pokusie i wykorzystałam też rzodkiewkę jako składnik zupy.

Zazwyczaj dodawałam ją do zup serwowanych na zimno, ale pogoda na razie nas nie rozpieszcza i na orzeźwiające chłodniki muszę jeszcze nieco poczekać. Rzodkiewkę ugotowałam więc w bulionie. Nabrała delikatnego koloru i w smaku też stała się bardziej łagodna. Rzodkiewkę zazwyczaj łączę z twarogiem lub serkiem śmietankowym i stąd pomysł dodania serka do zupy, choć taką metodę zabielania zupy stosuję w swojej kuchni już od jakiegoś czasu. Serek świetnie sprawdzi się też w zupie szczawiowej lub koperkowej.

Polecam też :

Zieloną zupę z groszkiem,cukinią i płatkami kukurydzianymi

Zupę jarzynową z cukinią

Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

Zupę szczawiową na wywarze z wędzonki

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika