Wiosenna zupa rzodkiewkowa
29min
Łatwy
1
l
Woda
480
g
Duże ziemniaki
1
Duży pęczek rzodkiewek
1
szczypta
Pieprz do smaku
1
szczypta
Kozieradka do smaku
1
pęczek
Koperek
3
łyżek
Serek śmietankowy
120
ml
Śmietana
2
kostek
1
pęczek
Świeże listki mięty
.
Wartości odżywcze
Białko
10.85 g
Węglowodany
36.27 g
Tłuszcze
15.51 g
Wartość energetyczna
322.4 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
29 min
Krok 1
15 min
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę. Przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem wody. Gotujemy około 10-15 minut (ziemniaki nie powinny być jeszcze ugotowane).
Krok 2
2 min
Rzodkiewki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki.
Krok 3
3 min
Do osobnej miski nabieramy nieco wody, w której gotowały się ziemniaki i mieszamy z śmietanką, a następnie dodajemy serek śmietankowy. Całość bardzo dokładnie mieszamy trzepaczką lub widelcem.
Krok 4
5 min
Do ziemniaków dodajemy pokrojone rzodkiewki i 2 kostki bulionu warzywnego. Gotujemy jeszcze 5 minut.
Krok 5
3 min
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku kozieradką i odrobiną pieprzu, i dolewamy rozrobioną wcześniej śmietanę z serkiem.
Krok 6
1 min
Zupę rzodkiewkową obficie posypujemy koperkiem i listkami świeżej mięty.
Co roku po długiej zimie tęsknię za kolorowymi straganami uginającymi się od świeżych warzyw i owoców. Na razie cieszę oczy i podniebienie nowalijkami, szczypiorem wyhodowanym na kuchennym parapecie i kiełkami, które uwielbiam. Na ryneczku są już dostępne nasze krajowe rzodkiewki i kupuję je prawie codziennie. Czasem nie zdążę dodać ich nawet do kanapek czy twarożku, bo mąż i synek zjadają je w całości zaraz po umyciu. Nie mogłam się jednak oprzeć pokusie i wykorzystałam też rzodkiewkę jako składnik zupy.
Zazwyczaj dodawałam ją do zup serwowanych na zimno, ale pogoda na razie nas nie rozpieszcza i na orzeźwiające chłodniki muszę jeszcze nieco poczekać. Rzodkiewkę ugotowałam więc w bulionie. Nabrała delikatnego koloru i w smaku też stała się bardziej łagodna. Rzodkiewkę zazwyczaj łączę z twarogiem lub serkiem śmietankowym i stąd pomysł dodania serka do zupy, choć taką metodę zabielania zupy stosuję w swojej kuchni już od jakiegoś czasu. Serek świetnie sprawdzi się też w zupie szczawiowej lub koperkowej.
Zazwyczaj dodawałam ją do zup serwowanych na zimno, ale pogoda na razie nas nie rozpieszcza i na orzeźwiające chłodniki muszę jeszcze nieco poczekać. Rzodkiewkę ugotowałam więc w bulionie. Nabrała delikatnego koloru i w smaku też stała się bardziej łagodna. Rzodkiewkę zazwyczaj łączę z twarogiem lub serkiem śmietankowym i stąd pomysł dodania serka do zupy, choć taką metodę zabielania zupy stosuję w swojej kuchni już od jakiegoś czasu. Serek świetnie sprawdzi się też w zupie szczawiowej lub koperkowej.
Polecam też :
Zieloną zupę z groszkiem,cukinią i płatkami kukurydzianymi
Komentarze 0