Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Co roku po długiej zimie tęsknię za kolorowymi straganami uginającymi się od świeżych warzyw i owoców. Na razie cieszę oczy i podniebienie nowalijkami, szczypiorem wyhodowanym na kuchennym parapecie i kiełkami, które uwielbiam. Na ryneczku są już dostępne nasze krajowe rzodkiewki i kupuję je prawie codziennie. Czasem nie zdążę dodać ich nawet do kanapek czy twarożku, bo mąż i synek zjadają je w całości zaraz po umyciu. Nie mogłam się jednak oprzeć pokusie i wykorzystałam też rzodkiewkę jako składnik zupy.
Zazwyczaj dodawałam ją do zup serwowanych na zimno, ale pogoda na razie nas nie rozpieszcza i na orzeźwiające chłodniki muszę jeszcze nieco poczekać. Rzodkiewkę ugotowałam więc w bulionie. Nabrała delikatnego koloru i w smaku też stała się bardziej łagodna. Rzodkiewkę zazwyczaj łączę z twarogiem lub serkiem śmietankowym i stąd pomysł dodania serka do zupy, choć taką metodę zabielania zupy stosuję w swojej kuchni już od jakiegoś czasu. Serek świetnie sprawdzi się też w zupie szczawiowej lub koperkowej.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę. Przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem wody. Gotujemy około 10-15 minut (ziemniaki nie powinny być jeszcze ugotowane).
Krok 2
2 min
Rzodkiewki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki.
Krok 3
3 min
Do osobnej miski nabieramy nieco wody, w której gotowały się ziemniaki i mieszamy z śmietanką, a następnie dodajemy serek śmietankowy. Całość bardzo dokładnie mieszamy trzepaczką lub widelcem.
Krok 4
5 min
Do ziemniaków dodajemy pokrojone rzodkiewki i 2 kostki bulionu warzywnego. Gotujemy jeszcze 5 minut.
Krok 5
3 min
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku kozieradką i odrobiną pieprzu, i dolewamy rozrobioną wcześniej śmietanę z serkiem.
Krok 6
1 min
Zupę rzodkiewkową obficie posypujemy koperkiem i listkami świeżej mięty.
Krok 1
z
6
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę. Przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem wody. Gotujemy około 10-15 minut (ziemniaki nie powinny być jeszcze ugotowane).
Krok 2
z
6
Rzodkiewki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki.
Krok 3
z
6
Do osobnej miski nabieramy nieco wody, w której gotowały się ziemniaki i mieszamy z śmietanką, a następnie dodajemy serek śmietankowy. Całość bardzo dokładnie mieszamy trzepaczką lub widelcem.
Krok 4
z
6
Do ziemniaków dodajemy pokrojone rzodkiewki i 2 kostki bulionu warzywnego. Gotujemy jeszcze 5 minut.
Krok 5
z
6
Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku kozieradką i odrobiną pieprzu, i dolewamy rozrobioną wcześniej śmietanę z serkiem.
Krok 6
z
6
Zupę rzodkiewkową obficie posypujemy koperkiem i listkami świeżej mięty.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0