
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł








Chłodnik buraczkowy na zsiadłym mleku z baby leaves

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Młode listki i kiełki to dodatek idealny na lato, ale nie tylko! Zobacz inne przepisy na zupy z kiełkami i młodymi warzywami:
Zupa z młodych strączków groszku cukrowego
Zupa z cukinii z kiełkami i serkiem mascarpone
Zupa z liści młodej rzodkiewki
Zupa wiosenna z młodych warzyw ze świeżym szczawiem
Zupa z pokrzywy ze świeżymi ziołami i serem grana padano
Zupa fit – orzeźwiający chłodnik z kiełkami
Botwinka z chipsami z liści buraków
Zupa krem ze świeżego groszku z fetą i kiełkami Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna
Zobacz też
Zobacz Chłodnik z botwiny i rzodkiewki
Zobacz Chołodziec, czyli chłodnik litewski z Pana Tadeusza
Zobacz Chłodnik z botwinki – jak u mamy!
Przygotowanie
Krok 1
30 minKrok 2
10 minKrok 3
120 minKrok 4
1 min
Krok 1 z 4
Buraczki myjemy, obieramy, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odstawiamy do przestygnięcia.

Krok 2 z 4
Ogórki myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o mniejszych lub większych oczkach – według uznania. Podobnie postępujemy z buraczkami.

Krok 3 z 4
Do miski przekładamy starte warzywa, dodajemy porządnie wymieszane zsiadłe mleko. Dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki dla przegryzienia smaków.

Krok 4 z 4
Chłodnik podajemy hojnie posypany młodymi listkami buraczka (zamiast mikroliści możemy wykorzystać kiełki buraczka).
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0