Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Pomidory i przetwory na zimę ZWZ WINIARY

Pomidory i przetwory na zimę

Sezon na pomidory w pełni. Kiedy stragany uginają się pod skrzynkami z przeróżnego rodzaju pomidorami, od malinówek, poprzez bawole serca, po kiście pomidorów koktajlowych, aż trudno uwierzyć, że za kilka miesięcy przyjdzie nam oglądać jedynie ich bladych kuzynów z zagranicy. Bez wyrazu i co gorsza – bez smaku. Chyba że zamkniemy te aromatyczne pomidory, których teraz mamy pod dostatkiem, w słoikach.

Na pomidorowe przetwory najlepiej wybierać mięsiste odmiany, na przykład pomidory lima. Łatwo je poznać po kształcie – są podłużne. Świetnie nadają się do zamknięcia w słoikach. Jak dobrze pójdzie (czyt. jak dobrze je schowam przed domownikami), dotrwają do zimy i będzie z nich pyszna zupa pomidorowa.

pomidory-na-zimę-IMG_4489 ZWZ WINIARYpomidory-na-zimę-IMG_45181 ZWZ WINIARY

Oczywiście można też wykorzystać inne odmiany, jednak te bardziej wodniste trzeba będzie dłużej gotować, a co za tym idzie, pewnie do końca gotowania nie przetrwają w kawałkach. A ja właśnie postanowiłam zamknąć w słoikach pomidory w kawałkach. Będą nie tylko na zupę pomidorową, ale także na leczo i wiele innych pyszności, gdzie kawałki pomidorów biorą górę nad przecierem czy sosem pomidorowym.

Ile kilogramów przerobić na przetwory? Ile bym nie zrobiła, i tak będzie mało. Trzeba liczyć, że na jeden słoiczek o pojemności 0,5 l potrzebny będzie kilogram pomidorów. Łatwo policzyć, że na przygotowanie 10 słoików potrzeba 20 kg pomidorów.

pomidory-i-przetwory-na-zimę-IMG_4508 ZWZ WINIARY

Czy usuwać gniazda nasienne? Ja nie usuwam, bo zupełnie mi nie przeszkadzają. Poza tym, jedząc zupę z takich pomidorów, ma się wrażenie, jakby była przygotowana ze świeżych pomidorów. Zimą takie odczucia są na wagę złota. Ale jeśli nie chcecie nasion, po sparzeniu pomidorów wrzątkiem i obraniu ich ze skórki, wystarczy przekroić pomidory na pół i usunąć gniazda nasienne.

Jeśli chcemy, żeby takie przetwory z pomidorów przetrwały do zimy, trzeba słoiki poddać pasteryzacji. A potem dobrze schować przed domownikami :) Ja pasteryzuję słoiki na sucho, czyli w piekarniku. Kiedy pomidory trafią do słoików, wkładam je do zimnego piekarnika, nastawiam piekarnik na 130°C i pasteryzuję przetwory pół godziny od momentu, kiedy piekarnik się nagrzeje. Na drugi dzień powtarzam pasteryzację. I gotowe. O tym, jak przygotować słoiki i zakrętki do pasteryzacji pisałam przy wekowaniu zup – klik.

Takie pomidory możecie wykorzystać do pysznej pomidorówki lub innych zup na bazie pomidorów, na przykład do rozgrzewającej zupy wiejskiej z fasolą i soczewicą, potrawki z indyka.

pomidory-na-zimę-IMG_4527 ZWZ WINIARYpomidory-na-zimę-IMG_45341 ZWZ WINIARY

Autor: Agata

pomidory-na-zimę-główne-IMG_4503_0 ZWZ WINIARY

Przepis na pomidory z ziołami w słoiczkach

W sezonie na pomidory aż żal nie zamknąć pomidorowych pyszności w słoikach. Zamykamy, dobrze chowamy przed domownikami. Pomidory na zimę będą na wagę złota!
Zobacz przepis

Polecane artykuły

Świeże zioła w kuchni – do jakich zup je wykorzystać?
Świeże zioła w kuchni – do jakich zup je wykorzystać?
Poczuj miętę
Poczuj miętę
Kiełkujemy, czyli odrobina zieleni zimową porą
Kiełkujemy, czyli odrobina zieleni zimową porą
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu