Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sezon na pomidory w pełni. Kiedy stragany uginają się pod skrzynkami z przeróżnego rodzaju pomidorami, od malinówek, poprzez bawole serca, po kiście pomidorów koktajlowych, aż trudno uwierzyć, że za kilka miesięcy przyjdzie nam oglądać jedynie ich bladych kuzynów z zagranicy. Bez wyrazu i co gorsza – bez smaku. Chyba że zamkniemy te aromatyczne pomidory, których teraz mamy pod dostatkiem, w słoikach.

Na pomidorowe przetwory najlepiej wybierać mięsiste odmiany, na przykład pomidory lima. Łatwo je poznać po kształcie – są podłużne. Świetnie nadają się do zamknięcia w słoikach. Jak dobrze pójdzie (czyt. jak dobrze je schowam przed domownikami), dotrwają do zimy i będzie z nich pyszna zupa pomidorowa.

pomidory-na-zimę-IMG_4489 ZWZ WINIARYpomidory-na-zimę-IMG_45181 ZWZ WINIARY

Oczywiście można też wykorzystać inne odmiany, jednak te bardziej wodniste trzeba będzie dłużej gotować, a co za tym idzie, pewnie do końca gotowania nie przetrwają w kawałkach. A ja właśnie postanowiłam zamknąć w słoikach pomidory w kawałkach. Będą nie tylko na zupę pomidorową, ale także na leczo i wiele innych pyszności, gdzie kawałki pomidorów biorą górę nad przecierem czy sosem pomidorowym.

Ile kilogramów przerobić na przetwory? Ile bym nie zrobiła, i tak będzie mało. Trzeba liczyć, że na jeden słoiczek o pojemności 0,5 l potrzebny będzie kilogram pomidorów. Łatwo policzyć, że na przygotowanie 10 słoików potrzeba 20 kg pomidorów.

pomidory-i-przetwory-na-zimę-IMG_4508 ZWZ WINIARY

Czy usuwać gniazda nasienne? Ja nie usuwam, bo zupełnie mi nie przeszkadzają. Poza tym, jedząc zupę z takich pomidorów, ma się wrażenie, jakby była przygotowana ze świeżych pomidorów. Zimą takie odczucia są na wagę złota. Ale jeśli nie chcecie nasion, po sparzeniu pomidorów wrzątkiem i obraniu ich ze skórki, wystarczy przekroić pomidory na pół i usunąć gniazda nasienne.

Jeśli chcemy, żeby takie przetwory z pomidorów przetrwały do zimy, trzeba słoiki poddać pasteryzacji. A potem dobrze schować przed domownikami :) Ja pasteryzuję słoiki na sucho, czyli w piekarniku. Kiedy pomidory trafią do słoików, wkładam je do zimnego piekarnika, nastawiam piekarnik na 130°C i pasteryzuję przetwory pół godziny od momentu, kiedy piekarnik się nagrzeje. Na drugi dzień powtarzam pasteryzację. I gotowe. O tym, jak przygotować słoiki i zakrętki do pasteryzacji pisałam przy wekowaniu zup – klik.

Takie pomidory możecie wykorzystać do pysznej pomidorówki lub innych zup na bazie pomidorów, na przykład do rozgrzewającej zupy wiejskiej z fasolą i soczewicąpotrawki z indyka.

pomidory-na-zimę-IMG_4527 ZWZ WINIARYpomidory-na-zimę-IMG_45341 ZWZ WINIARY

Autor: Agata

Przepis na pomidory z ziołami w słoiczkach

W sezonie na pomidory aż żal nie zamknąć pomidorowych pyszności w słoikach. Zamykamy, dobrze chowamy przed domownikami. Pomidory na zimę będą na wagę złota!
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty