Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Świeże zioła w kuchni – do jakich zup je wykorzystać? ZWZ WINIARY

Świeże zioła w kuchni – do jakich zup je wykorzystać?

Świeże zioła nie tylko pięknie wyglądają na kuchennym parapecie, co już mieliśmy okazję podejrzeć u Joli, ale przede wszystkim dodają potrawom niezwykłego smaku i aromatu, charakterystycznego tylko dla świeżych ziół, często zupełnie odmiennego od tego, jaki dają zioła suszone. W sklepach właściwie można dostać wszelkie zioła, ale do jakich zup ich używać? Sprawdźcie moje podpowiedzi, ale pamiętajcie, że to jedynie moje sugestie. Poeksperymentujcie w swojej kuchni, bawcie się smakami, sprawdźcie własne pomysły i… dajcie mi znać, jak Wam poszło :)

W moim domu najbardziej lubiana jest tradycyjna zielona pietruszka, koperek i szczypiorek. Pietruszka i szczypiorek rosną w moim ogródku i często dzieci spontanicznie zrywają sobie gałązkę lub ździebełko i zjadają na miejscu. Korzystając z tej przychylności, jaką darzą zieleninę, dodaję ją właściwie do wszystkich zup.

Natka zielonej pietruszki pasuje chyba do każdej zupy (polecam do barszczu ukraińskiego), a przy niektórych jest wręcz niezastąpiona. Nie wyobrażam sobie bez zielonej pietruszki rosołu, z kolei koperek jest nieodzowny do ogórkowej i zup kapuścianych, bo doskonale ułatwia trawienie. Niektórzy twierdzą, że tam, gdzie pasuje natka pietruszki, doskonale pasuje też kolendra. Jednak jej smak jest dość specyficzny i można go albo bardzo lubić, albo bardzo nie lubić. Ja szczerze mówiąc za kolendrą ostatnio nie przepadam, choć zdarza mi się dodać ją do zup w azjatyckim klimacie.

Szczypiorek dobrze komponuje się z zupami ziemniaczanymi (do których świetnie pasuje też rozmaryn), ale czasem używam go zamiennie z koperkiem i natką.

Aby nie straciły swoich cennych witamin, zioła siekam tuż przed podaniem zupy domownikom i posypuję nimi zupę już na talerzach. Choć tak naprawdę najlepiej nie siekać ziół, a rwać je palcami, zachowują wtedy więcej witamin.

zioła_IMG_5893 ZWZ WINIARY

Niemalże do każdej zupy dodaję świeżą gałązkę lubczyku. W przeciwieństwie do natki, koperku czy szczypiorku, gałązkę lubczyku dodaję podczas gotowania. W moim ogrodzie rośnie przepiękny krzak lubczyku, przywiezionego od mojej cioci z Poznania. Jest prawdziwą dumą mojego ogrodu. Ale lubczyk można też hodować w doniczce na kuchennym parapecie. Rozejrzyjcie się też po targowiskach, a nawet sprawdźcie w swoim warzywniaku – w moim można kupić świeży lubczyk cięty, to tegoroczna nowość, podobnie jak cięty świeży czosnek niedźwiedzi.

Czasem też kupuję gałązki świeżych ziół, pakowane po kilka sztuk w małe plastikowe pojemniczki, przechowywane w sklepowych lodówkach. Lubię to rozwiązanie, bo to łatwy dostęp do wielu różnorodnych smaków i aromatów. Przecież nie sposób w małym przydomowym ogródku hodować wszystkich ziół, nie mówiąc już o kuchennym parapecie.

zioła-nowe-IMG_5670 ZWZ WINIARY

Aromatyczną bazylię dodaję do przeróżnych włoskich zup, świetnie komponuje się nie tylko z zupą pomidorową, ale też minestrone i innymi zupami warzywnymi w śródziemnomorskim klimacie, który podkreśla też świeże oregano (o wiele łagodniejsze w smaku niż suszone) i świetnie komponujący się z nim tymianek (spróbujcie kremu z papryki z pomidorami i świeżym tymiankiem)

Świeży estragon uwielbiam dodawać do zup z grzybów leśnych i pieczarkowych. ale i inne zioła świetnie komponują się z takimi zupami, co potwierdza przepis Joli na zupę grzybową ze śmietanką i ziołami. Z zupami grzybowymi dobrze komponuje się także rozmaryn o leśnym aromacie. Jego gałązkę można dodać do gotującego się wywaru na zupę.

zioła_IMG_5663 ZWZ WINIARY

Bardzo lubię też świeżą szałwię, na przykład jako dodatek do zupy czosnkowej. Jeśli macie ochotę, możecie podać do zupy smażone na maśle chrupiące listki szałwii – w takiej postaci świetnie pasują do wielu kremowych zup (i choć to może mało dietetyczne, dobrze jest nie odsączać listków z nadmiaru masła, bo przechodzi szałwiowym aromatem).

Drobne listki majeranku idealnie pasują do zup z roślin strączkowych (do ich doprawiania polecam też świeży cząber), a nade wszystko do barszczu białego. W przeciwieństwie do suszonego, jest bardzo łagodny i moim zdaniem nie ma możliwości przesadzenia z jego ilością w takich zupach.

A chłodniki, na które niedługo zacznie się sezon, często podaję z listkiem aromatycznej mięty lub równie orzeźwiającej melisy. Mięta pasuje zarówno do chłodników owocowych, jak i warzywnych. Jednak moją ulubioną zupą z miętową nutą jest krem z cukinii podawany na ciepło. Wielbicielom mięty polecam także chłodnik litewski z miętą Joli.

zioła_IMG_5903 ZWZ WINIARY

Jeśli macie ochotę zająć się uprawą ziół na kuchennym parapecie, koniecznie zerknijcie tutaj.

Świeże zioła możecie wykorzystać także do przygotowania aromatycznego oleju. A co powiecie na wykorzystanie w kuchni mniej popularnych ziół? Odważnym polecam zupę z pokrzywy i zupę z dzikich ziół. Smacznego!

zioła_ok ZWZ WINIARY

Autor: Agata

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Polecane artykuły

DSC_0288 ZWZ WINIARY
Ziołowy niezbędnik, czyli zioła do zup – jak je hodować?
5 sposobów na wykorzystanie ziół przy przygotowywaniu zup ZWZ WINIARY
5 sposobów na wykorzystanie ziół przy przygotowywaniu zup
Uprawa ziół w domu ZWZ WINIARY
Uprawa ziół w domu
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu