Przepis na barszcz ukraiński ze świeżą pietruszką
2 godz 48 min
Łatwy
2
Duże buraki
4
Duże ziemniaki
3
l
Woda
300
g
Wędzony boczek
2
ząbków
2
Liść laurowy
2
kulek
Ziarenka ziela angielskiego
2
kulek
Ziarenko pieprzu
400
g
Świeża kapusta
1
łyżka
Ocet
1
pęczek
Koperek Świeży
1
Pietruszka (korzeń)
1
Marchewka
1
kawałek
Seler (korzeń)
1
Por (biała część)
1
szczypta
Cukier do smaku
1
szczypta
Sól do smaku
1
szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
2
opakowań
1
puszka
Fasola biała konserwowa
.
Wartości odżywcze
Białko
17.97 g
Węglowodany
40.75 g
Tłuszcze
29.28 g
Wartość energetyczna
556.75 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
168 min
Krok 1
60 min
Buraki gotujemy w osobnym garnku do miękkości. Ja swoje ugotowałam w szybkowarze w 40 minut.
Krok 2
40 min
Do wysokiego garnka wkładamy boczek wędzony i zalewamy go zimną wodą.Dodajemy ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.Gotujemy pod przykryciem.
Krok 3
6 min
Obieramy pietruszkę i marchewkę. Warzywa ucieramy na tarce o dużych oczkach (seler, pietruszka i marchewka).
Krok 4
2 min
Pora bardzo drobno siekamy i dodajemy do wywaru razem z utartymi warzywami.
Krok 5
3 min
Kapustę też ucieramy na tarce lub drobno szatkujemy. dodajemy do zupy.
Krok 6
10 min
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Kiedy warzywa będą prawie miękkie dodajemy ziemniaki.
Krok 7
12 min
Do zupy wsypujemy zawartość obu opakowań barszczu czerwonego instant Winiary. Gotujemy do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie.
Krok 8
2 min
Pod koniec dodajemy łyżkę octu i doprawiamy do smaku, pieprzem i cukrem i w razie potrzeby solimy.
Krok 9
1 min
Fasolę przepłukujemy przez sitko pod bieżącą wodą i dodajemy do zupy.
Krok 10
30 min
Kiedy buraki nieco ostygną obieramy je i kroimy w drobną kostkę lub ucieramy na tarce.
Krok 11
1 min
Dodajemy do barszczu razem z fasolą.
Krok 12
1 min
Do ugotowanego barszczu ukraińskiego dodajemy posiekaną natkę świeżej pietruszki.
Wiem, że wiele osób zaczyna już myśleć o barszczu wigilijnym, a ja tymczasem proponuję rozgrzewający i pożywny barszcz ukraiński z świeżą pietruszką. Bardzo lubię takie zupy, które nie są tylko dodatkiem do głównego dania, ale same mogą stanowić naprawdę sycący posiłek.
Barszcz ukraiński to kolejna zupa, którą gotuję w największym garnku jaki posiadam. Zajadamy się nią kilka dni. Uwielbiamy wszystkie zupy buraczane. Ostatnio ugotowałam między innymi zupę z pieczonych buraków, oraz barszcz czerwony z uszkami z suszonymi grzybami.
Barszcz ukraiński to nasz sposób na przetrwanie długiej zimy. Zawsze dodaję też sporą ilość świeżej pietruszki. Pietruszka to bogate źródło witaminy C, warto więc jeść jej jak najwięcej. Dzięki tym małym, zielonym listkom możemy poprawić odporność naszego organizmu. Poza tym pietruszka oczyszcza i odtruwa organizm. Myślę, że to wystarczające argumenty, aby jak najczęściej dodawać ją do zupy 🙂
Jeśli jesteście ciekawi wersji Agatki na barszcz ukraiński, to zapraszam tutaj: klik
Barszcz ukraiński to kolejna zupa, którą gotuję w największym garnku jaki posiadam. Zajadamy się nią kilka dni. Uwielbiamy wszystkie zupy buraczane. Ostatnio ugotowałam między innymi zupę z pieczonych buraków, oraz barszcz czerwony z uszkami z suszonymi grzybami.
Barszcz ukraiński to nasz sposób na przetrwanie długiej zimy. Zawsze dodaję też sporą ilość świeżej pietruszki. Pietruszka to bogate źródło witaminy C, warto więc jeść jej jak najwięcej. Dzięki tym małym, zielonym listkom możemy poprawić odporność naszego organizmu. Poza tym pietruszka oczyszcza i odtruwa organizm. Myślę, że to wystarczające argumenty, aby jak najczęściej dodawać ją do zupy 🙂
Jeśli jesteście ciekawi wersji Agatki na barszcz ukraiński, to zapraszam tutaj: klik
Komentarze 0