Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa pieczarkowa ze świeżym estragonem

0
26min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  kg
Świeże pieczarki
3 
Średniej wielkości ziemniaki
1 
Marchewka
1  l
Wywar warzywny
1  gałązka
Świeży estragon
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
0.5  szklanka
Kremowa śmietanka
1  łyżka
Mąka pszenna
1  łyżka
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.21 g
Węglowodany
36.64 g
Tłuszcze
27.16 g
Wartość energetyczna
416.2 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

26 min
Krok 1
10 min
Ziemniaki i marchewkę kroję w kostkę (marchewkę można pokroić w słupki), wrzucam do wrzącego bulionu, dodaję gałązkę estragonu, gotuję 10 minut.
Krok 2
10 min
W tym czasie myję pieczarki, kroję w grubą kostkę (można pokroić w plasterki), wrzucam na rozgrzany olej, podsmażam. Dodaję pieczarki do bulionu, gotuję 10 minut.
Krok 3
5 min
Do szklanki ze śmietaną dodaję szczyptę soli, dodaję łyżkę mąki i rozprowadzam ją tak, żeby nie było grudek. Hartuję śmietanę odrobiną bulionu, dolewam do garnka, gotuję chwilę. Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 4
1 min
Zupę pieczarkową podaję udekorowaną listkami świeżego estragonu.
Zupa pieczarkowa ze świeżym estragonem

Krok 1 z 4

Ziemniaki i marchewkę kroję w kostkę (marchewkę można pokroić w słupki), wrzucam do wrzącego bulionu, dodaję gałązkę estragonu, gotuję 10 minut.

Zupa pieczarkowa ze świeżym estragonem

Krok 2 z 4

W tym czasie myję pieczarki, kroję w grubą kostkę (można pokroić w plasterki), wrzucam na rozgrzany olej, podsmażam. Dodaję pieczarki do bulionu, gotuję 10 minut.

Zupa pieczarkowa ze świeżym estragonem

Krok 3 z 4

Do szklanki ze śmietaną dodaję szczyptę soli, dodaję łyżkę mąki i rozprowadzam ją tak, żeby nie było grudek. Hartuję śmietanę odrobiną bulionu, dolewam do garnka, gotuję chwilę. Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.

Zupa pieczarkowa ze świeżym estragonem

Krok 4 z 4

Zupę pieczarkową podaję udekorowaną listkami świeżego estragonu.

Późną jesienią można wypatrzeć leśne grzyby. Co prawda łatwiej trafić na muchomora, ale borowiki też się zdarzają. Od tych jesiennych rozważań zamarzyła mi się zupa grzybowa. Ugotowałam pieczarkową, bo do świeżych pieczarek dostęp mamy przecież przez cały rok. Zupa pieczarkowa ze świeżym estragonem nie miała zastąpić grzybowej, bo to dwie zupełnie różne zupy. Poza tym uważam, że pieczarkowa ma swój urok i nie było by sprawiedliwie traktować pieczarek jako substytut grzybów leśnych. A gęsta zupa pieczarkowa z estragonem jest królową zup pieczarkowych.

Świeży estragon świetnie komponuje się z daniami z pieczarek i grzybów leśnych. Jest bardzo aromatyczny i wyrazisty w smaku. Suszony już tak nie pachnie, więc jeśli tylko mam taką możliwość, to właśnie świeże listki dodaję do zupy. Świeży estragon kupuję cięty, w plastikowym pudełeczku. Ponieważ listki szybko jednak więdną, porcjuję go sobie i zamrażam.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika