Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa pieczarkowa ze świeżym estragonem
Zupa pieczarkowa ze świeżym estragonem
Zupa pieczarkowa ze świeżym estragonem

Zupa pieczarkowa ze świeżym estragonem

(0)
26min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  kg
Świeże pieczarki
3 
Średniej wielkości ziemniaki
1 
Marchewka
1  l
Wywar warzywny
1  gałązka
Świeży estragon
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
0.5  szklanka
Kremowa śmietanka
1  łyżka
Mąka pszenna
1  łyżka
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.21 g
Węglowodany
36.64 g
Tłuszcze
27.16 g
Wartość energetyczna
416.2 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Późną jesienią można wypatrzeć leśne grzyby. Co prawda łatwiej trafić na muchomora, ale borowiki też się zdarzają. Od tych jesiennych rozważań zamarzyła mi się zupa grzybowa. Ugotowałam pieczarkową, bo do świeżych pieczarek dostęp mamy przecież przez cały rok. Zupa pieczarkowa ze świeżym estragonem nie miała zastąpić grzybowej, bo to dwie zupełnie różne zupy. Poza tym uważam, że pieczarkowa ma swój urok i nie było by sprawiedliwie traktować pieczarek jako substytut grzybów leśnych. A gęsta zupa pieczarkowa z estragonem jest królową zup pieczarkowych.

Świeży estragon świetnie komponuje się z daniami z pieczarek i grzybów leśnych. Jest bardzo aromatyczny i wyrazisty w smaku. Suszony już tak nie pachnie, więc jeśli tylko mam taką możliwość, to właśnie świeże listki dodaję do zupy. Świeży estragon kupuję cięty, w plastikowym pudełeczku. Ponieważ listki szybko jednak więdną, porcjuję go sobie i zamrażam.

Przygotowanie

26 min
  • Krok 1

    10 min
    Ziemniaki i marchewkę kroję w kostkę (marchewkę można pokroić w słupki), wrzucam do wrzącego bulionu, dodaję gałązkę estragonu, gotuję 10 minut.
  • Krok 2

    10 min
    W tym czasie myję pieczarki, kroję w grubą kostkę (można pokroić w plasterki), wrzucam na rozgrzany olej, podsmażam. Dodaję pieczarki do bulionu, gotuję 10 minut.
  • Krok 3

    5 min
    Do szklanki ze śmietaną dodaję szczyptę soli, dodaję łyżkę mąki i rozprowadzam ją tak, żeby nie było grudek. Hartuję śmietanę odrobiną bulionu, dolewam do garnka, gotuję chwilę. Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.
  • Krok 4

    1 min
    Zupę pieczarkową podaję udekorowaną listkami świeżego estragonu.
Zupa pieczarkowa ze świeżym estragonem

Krok 1 z 4

Ziemniaki i marchewkę kroję w kostkę (marchewkę można pokroić w słupki), wrzucam do wrzącego bulionu, dodaję gałązkę estragonu, gotuję 10 minut.

Zupa pieczarkowa ze świeżym estragonem

Krok 2 z 4

W tym czasie myję pieczarki, kroję w grubą kostkę (można pokroić w plasterki), wrzucam na rozgrzany olej, podsmażam. Dodaję pieczarki do bulionu, gotuję 10 minut.

Zupa pieczarkowa ze świeżym estragonem

Krok 3 z 4

Do szklanki ze śmietaną dodaję szczyptę soli, dodaję łyżkę mąki i rozprowadzam ją tak, żeby nie było grudek. Hartuję śmietanę odrobiną bulionu, dolewam do garnka, gotuję chwilę. Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.

Zupa pieczarkowa ze świeżym estragonem

Krok 4 z 4

Zupę pieczarkową podaję udekorowaną listkami świeżego estragonu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Barszcz ukraiński na kurczaku

    Barszcz ukraiński na kurczaku

    56 min Łatwy
  • Zupa kalafiorowa z curry

    Zupa kalafiorowa z curry

    22 min Łatwy
  • Zupa jabłkowa z porem

    Zupa jabłkowa z porem

    45 min Średni
  • Rosół chiński z grzybami mun

    Rosół chiński z grzybami mun

    1 godz 13 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu