Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Poczuj miętę ZWZ WINIARY

Jak suszyć miętę? Do czego ją dodawać? Skąd ją wziąć? - Sprawdź sam!

Niezwykle aromatyczna i jedna z najbardziej popularnych roślin znajdujących swoje zastosowanie w kuchni i ziołolecznictwie, czyli mięta. Najbardziej znana jest mięta pieprzowa i zielona, ale można spotkać jej wiele innych odmian, jak choćby miętę czekoladową, cytrynową czy pomarańczową. Mięta rewelacyjnie sprawdza się jako dodatek do orzeźwiających napojów, deserów czy chłodników, ale może też być smacznym składnikiem pokręcającym smak dań serwowanych na ciepło.

Uprawa mięty w domu

Mięta jest niezwykle łatwa w uprawie. W zasadzie nie wymaga prawie naszej uwagi. Wysadzona do gleby szybko się rozrasta. Jest rośliną wieloletnią. Wysadzamy ją w słonecznym i ciepłym miejscu i regularnie odchwaszczamy. Liście mięty obrywamy przed kwitnieniem. Miętę wysadzoną w ogrodzie możemy zrywać już od czerwca, a przy dobrej i ciepłej pogodzie nawet pod koniec maja. Oberwane liście mięty można suszyć lub zamrażać. Miętę możemy też wysadzić na balkonie lub w doniczce na parapecie.

Smaki i właściwości mięty

Liście mięty zaskakują głębią smaku i niezwykle intensywnym i przyjemnym aromatem. Mięta jest delikatnie słodka z jednoczesną nutka goryczy. Każda odmiana mięty smakuje nieco inaczej. Mięta cytrynowa uwodzi delikatnym cytrynowym zapachem – to moja ulubiona odmiana.

Mięta na pozór wydaje się być zupełnie zwyczajna, zapewne dlatego, że jest bardzo popularna i często spotykana, a tymczasem ma wyjątkowo korzystny wpływ na nasz organizm. Małe zielone listki mięty potrafią wpłynąć na poprawę naszego nastroju, działają uspokajająco. Już nasze babcie stosowały miętę na problemy żołądkowe. Mięta odświeża też oddech i wpływa na poprawę działania dróg oddechowych.

Liście mięty to źródło witaminy A i C oraz wapnia, magnezu, potasu i żelaza.

DSC_0115 ZWZ WINIARYDSC_0123 ZWZ WINIARYDSC_0098 ZWZ WINIARY

 

Do czego dodawać miętę?

Nie sposób nie wspomnieć  o szerokim zastosowaniu mięty w kuchni. Najczęściej wykorzystywana jest do deserów i orzeźwiających napojów, ale idealnie sprawdzi się też jako dodatek do mięs, sosów czy choćby pierogów z serem i świeżą miętą, które robiła moja babcia. W przypadku dań serwowanych na zimno, mięta będzie idealnym dodatkiem do sałatek, kanapek, sorbetów i oczywiście chłodników. Na blogu znajdziecie  przepis na chłodnik litewski z miętą lub gazpacho z granitą miętową. Mięta to też idealny dodatek do ciężkich potraw. Przez swoje właściwości sprawi, że danie będzie łatwiej przyswajalne dla naszego organizmu.

Mięta w postaci wysuszonych listków to idealny składnik do herbaty i naparów oraz aromatyczna przyprawa do wielu dań.

Jak suszyć miętę?

1. Wszystkie gałązki mięty bardzo dokładnie myjemy i pozostawiamy na ręczniku papierowym, aby osuszyć je z wody. Usuwamy chore i uszkodzone listki.

2. Obrywamy listki z gałązek (jeśli suszymy miętę w suszarce) lub pozostawiamy na gałązkach i przewiązujemy sznurkiem, jeśli będziemy suszyć miętę na dworze. Do suszenia na dworze wybieramy zadaszone i przewiewne miejsca.

3. W suszarce wysuszymy miętę w kilka godzin, natomiast wysuszenie mięty na dworze zajmie nam nawet kilka dni (w zależności od pogody).

4. Wysuszoną miętę kruszymy i przesypujemy do puszki lub słoika.

Jak zamrozić miętę ?

1. Tak jak przy suszeniu, miętę myjemy, osuszamy i usuwamy uszkodzone lub chore listki.

2. Urywamy liście i wkładamy do woreczka (można je też wcześniej posiekać).

3. Woreczek szczelnie zamykamy i wkładamy do zamrażalnika.

DSC_0094 ZWZ WINAIRYDSC_0091 ZWZ WINIARYDSC_0105 ZWZ WINIARY

 

Polecane artykuły

DSC_0288 ZWZ WINIARY
Ziołowy niezbędnik, czyli zioła do zup – jak je hodować?
Uprawa ziół w domu ZWZ WINIARY
Uprawa ziół w domu
5 sposobów na wykorzystanie ziół przy przygotowywaniu zup ZWZ WINIARY
5 sposobów na wykorzystanie ziół przy przygotowywaniu zup
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu