Domowy makaron do rosołu
37min
Średni
.
Wartości odżywcze
Białko
19.49 g
Węglowodany
72.33 g
Tłuszcze
9.51 g
Wartość energetyczna
431.39 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
37 min
Krok 1
2 min
Mąkę przesiewamy na stolnicę, oprószamy solą.
Krok 2
5 min
Robimy dołek, wbijamy jajka, zagniatamy ciasto (ta czynność będzie wymagała sporo cierpliwości i trochę siły).
Krok 3
5 min
Kiedy ciasto będzie jednolite, dzielimy je na dwie części, pierwszą cienko rozwałkowujemy (tak cienko, że placek powinien zająć prawie całą stolnicę).
Krok 4
15 min
Przekładamy płat ciasta na blat kuchenny i zostawiamy chwilę do przeschnięcia (ok. 15 minut, bez przykrycia). W tym czasie rozwałkowujemy drugą część ciasta i postępujemy z nią analogicznie jak z pierwszą.
Krok 5
5 min
Rozwałkowane placki ciasta delikatnie oprószamy mąką, zwijamy w rulon, cienko kroimy. Otrzymany makaron rozsypujemy po stolnicy, by porozdzielał się na nitki.
Krok 6
5 min
Makaron gotujemy we wrzącej lekko osolonej wodzie ok. 5 minut, odcedzamy.
Domowy makaron. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, nawet pomimo wysiłku, jakiego wymaga ugniatanie i wałkowanie ciasta, i cierpliwości, jaką trzeba się wykazać. Za to jak pysznie smakuje, zwłaszcza z esencjonalnym rosołem lub zupą pomidorową.
Domowy makaron świetnie sprawdzi się w zupach, np.:
Rosół z kaczki z domowym makaronem
Klasyczna zupa pomidorowa
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami i makaronem
Tradycyjny rosół wołowy z makaronem
Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami
Domowy makaron świetnie sprawdzi się w zupach, np.:
Rosół z kaczki z domowym makaronem
Klasyczna zupa pomidorowa
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami i makaronem
Tradycyjny rosół wołowy z makaronem
Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami
Komentarze 0