Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Domowy makaron do rosołu
Domowy makaron do rosołu
Domowy makaron do rosołu
Domowy makaron do rosołu
Domowy makaron do rosołu
Domowy makaron do rosołu
Domowy makaron do rosołu

Domowy makaron do rosołu

(0)
37min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
20  dag
Mąka (plus sporo do podsypywania)
2 
Jajka
1  łyżeczka
Oliwa z oliwek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
19.49 g
Węglowodany
72.33 g
Tłuszcze
9.51 g
Wartość energetyczna
431.39 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Domowy makaron. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, nawet pomimo wysiłku, jakiego wymaga ugniatanie i wałkowanie ciasta, i cierpliwości, jaką trzeba się wykazać. Za to jak pysznie smakuje, zwłaszcza z esencjonalnym rosołem lub zupą pomidorową.
Domowy makaron świetnie sprawdzi się w zupach, np.:
Rosół z kaczki z domowym makaronem
Klasyczna zupa pomidorowa
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami i makaronem
Tradycyjny rosół wołowy z makaronem
Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami

Przygotowanie

37 min
  • Krok 1

    2 min
    Mąkę przesiewamy na stolnicę, oprószamy solą.
  • Krok 2

    5 min
    Robimy dołek, wbijamy jajka, zagniatamy ciasto (ta czynność będzie wymagała sporo cierpliwości i trochę siły).
  • Krok 3

    5 min
    Kiedy ciasto będzie jednolite, dzielimy je na dwie części, pierwszą cienko rozwałkowujemy (tak cienko, że placek powinien zająć prawie całą stolnicę).
  • Krok 4

    15 min
    Przekładamy płat ciasta na blat kuchenny i zostawiamy chwilę do przeschnięcia (ok. 15 minut, bez przykrycia). W tym czasie rozwałkowujemy drugą część ciasta i postępujemy z nią analogicznie jak z pierwszą.
  • Krok 5

    5 min
    Rozwałkowane placki ciasta delikatnie oprószamy mąką, zwijamy w rulon, cienko kroimy. Otrzymany makaron rozsypujemy po stolnicy, by porozdzielał się na nitki.
  • Krok 6

    5 min
    Makaron gotujemy we wrzącej lekko osolonej wodzie ok. 5 minut, odcedzamy.
Domowy makaron do rosołu

Krok 1 z 6

Mąkę przesiewamy na stolnicę, oprószamy solą.

Domowy makaron do rosołu

Krok 2 z 6

Robimy dołek, wbijamy jajka, zagniatamy ciasto (ta czynność będzie wymagała sporo cierpliwości i trochę siły).

Domowy makaron do rosołu

Krok 3 z 6

Kiedy ciasto będzie jednolite, dzielimy je na dwie części, pierwszą cienko rozwałkowujemy (tak cienko, że placek powinien zająć prawie całą stolnicę).

Domowy makaron do rosołu

Krok 4 z 6

Przekładamy płat ciasta na blat kuchenny i zostawiamy chwilę do przeschnięcia (ok. 15 minut, bez przykrycia). W tym czasie rozwałkowujemy drugą część ciasta i postępujemy z nią analogicznie jak z pierwszą.

Domowy makaron do rosołu

Krok 5 z 6

Rozwałkowane placki ciasta delikatnie oprószamy mąką, zwijamy w rulon, cienko kroimy. Otrzymany makaron rozsypujemy po stolnicy, by porozdzielał się na nitki.

Domowy makaron do rosołu

Krok 6 z 6

Makaron gotujemy we wrzącej lekko osolonej wodzie ok. 5 minut, odcedzamy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto na uszka i pierogi - przepis na idealne ciasto

    Ciasto na uszka i pierogi - przepis na idealne ciasto

    1 godz 40 min Łatwy
  • Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe

    Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe

    2 godz 20 min Trudny
  • Domowy makaron

    Domowy makaron

    51 min Średni
  • Naturalna domowa maca

    Naturalna domowa maca

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu