Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Domowy makaron do rosołu

(0)
37min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

20  dag
Mąka (plus sporo do podsypywania)
2 
Jajka
1  łyżeczka
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
19.49 g
Węglowodany
72.33 g
Tłuszcze
9.51 g
Wartość energetyczna
431.39 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

37 min
Krok 1
2 min
Mąkę przesiewamy na stolnicę, oprószamy solą.
Krok 2
5 min
Robimy dołek, wbijamy jajka, zagniatamy ciasto (ta czynność będzie wymagała sporo cierpliwości i trochę siły).
Krok 3
5 min
Kiedy ciasto będzie jednolite, dzielimy je na dwie części, pierwszą cienko rozwałkowujemy (tak cienko, że placek powinien zająć prawie całą stolnicę).
Krok 4
15 min
Przekładamy płat ciasta na blat kuchenny i zostawiamy chwilę do przeschnięcia (ok. 15 minut, bez przykrycia). W tym czasie rozwałkowujemy drugą część ciasta i postępujemy z nią analogicznie jak z pierwszą.
Krok 5
5 min
Rozwałkowane placki ciasta delikatnie oprószamy mąką, zwijamy w rulon, cienko kroimy. Otrzymany makaron rozsypujemy po stolnicy, by porozdzielał się na nitki.
Krok 6
5 min
Makaron gotujemy we wrzącej lekko osolonej wodzie ok. 5 minut, odcedzamy.
Domowy makaron do rosołu

Krok 1 z 6

Mąkę przesiewamy na stolnicę, oprószamy solą.

Domowy makaron do rosołu

Krok 2 z 6

Robimy dołek, wbijamy jajka, zagniatamy ciasto (ta czynność będzie wymagała sporo cierpliwości i trochę siły).

Domowy makaron do rosołu

Krok 3 z 6

Kiedy ciasto będzie jednolite, dzielimy je na dwie części, pierwszą cienko rozwałkowujemy (tak cienko, że placek powinien zająć prawie całą stolnicę).

Domowy makaron do rosołu

Krok 4 z 6

Przekładamy płat ciasta na blat kuchenny i zostawiamy chwilę do przeschnięcia (ok. 15 minut, bez przykrycia). W tym czasie rozwałkowujemy drugą część ciasta i postępujemy z nią analogicznie jak z pierwszą.

Domowy makaron do rosołu

Krok 5 z 6

Rozwałkowane placki ciasta delikatnie oprószamy mąką, zwijamy w rulon, cienko kroimy. Otrzymany makaron rozsypujemy po stolnicy, by porozdzielał się na nitki.

Domowy makaron do rosołu

Krok 6 z 6

Makaron gotujemy we wrzącej lekko osolonej wodzie ok. 5 minut, odcedzamy.

Domowy makaron. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, nawet pomimo wysiłku, jakiego wymaga ugniatanie i wałkowanie ciasta, i cierpliwości, jaką trzeba się wykazać. Za to jak pysznie smakuje, zwłaszcza z esencjonalnym rosołem lub zupą pomidorową.
Domowy makaron świetnie sprawdzi się w zupach, np.:
Rosół z kaczki z domowym makaronem
Klasyczna zupa pomidorowa
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami i makaronem
Tradycyjny rosół wołowy z makaronem
Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha