
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł







Domowy makaron do rosołu

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Domowy makaron świetnie sprawdzi się w zupach, np.:
Rosół z kaczki z domowym makaronem
Klasyczna zupa pomidorowa
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami i makaronem
Tradycyjny rosół wołowy z makaronem
Zupa koperkowa zabielana z makaronem i klopsikami
Przygotowanie
Krok 1
2 minKrok 2
5 minKrok 3
5 minKrok 4
15 minKrok 5
5 minKrok 6
5 min
Krok 1 z 6
Mąkę przesiewamy na stolnicę, oprószamy solą.

Krok 2 z 6
Robimy dołek, wbijamy jajka, zagniatamy ciasto (ta czynność będzie wymagała sporo cierpliwości i trochę siły).

Krok 3 z 6
Kiedy ciasto będzie jednolite, dzielimy je na dwie części, pierwszą cienko rozwałkowujemy (tak cienko, że placek powinien zająć prawie całą stolnicę).

Krok 4 z 6
Przekładamy płat ciasta na blat kuchenny i zostawiamy chwilę do przeschnięcia (ok. 15 minut, bez przykrycia). W tym czasie rozwałkowujemy drugą część ciasta i postępujemy z nią analogicznie jak z pierwszą.

Krok 5 z 6
Rozwałkowane placki ciasta delikatnie oprószamy mąką, zwijamy w rulon, cienko kroimy. Otrzymany makaron rozsypujemy po stolnicy, by porozdzielał się na nitki.

Krok 6 z 6
Makaron gotujemy we wrzącej lekko osolonej wodzie ok. 5 minut, odcedzamy.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0