Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Domowy zakwas na żurek

1
72 godz 28 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  szklanka
Mąka żytnia razowa typ 2000
2  szklanek
Ciepła, przegotowana woda
5 
Listek laurowy
5 
Ziarno ziela angielskiego
2  ząbków

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.06 g
Węglowodany
41.14 g
Tłuszcze
1.35 g
Wartość energetyczna
216.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

4348 min
Krok 1
15 min
Słoik na domowy zakwas na żurek należy wyparzyć i pozostawić do wyschnięcia.
Krok 2
5 min
Do słoika wsypać szklankę mąki, zalać ciepłą wodą, dokładnie wymieszać.
Krok 3
3 min
Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie, opcjonalnie ząbek lub dwa czosnku.
Krok 4
3 min
Słoik przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce.
Krok 5
4320 min
Żur kisić przez minimum 3 dni, raz dziennie mieszając. Intensywny i kwaśny uzyskamy po 5 dniach.
Krok 6
2 min
Gotowy domowy zakwas na żurek przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Domowy zakwas na żurek

Krok 1 z 6

Słoik na domowy zakwas na żurek należy wyparzyć i pozostawić do wyschnięcia.

Domowy zakwas na żurek

Krok 2 z 6

Do słoika wsypać szklankę mąki, zalać ciepłą wodą, dokładnie wymieszać.

Domowy zakwas na żurek

Krok 3 z 6

Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie, opcjonalnie ząbek lub dwa czosnku.

Domowy zakwas na żurek

Krok 4 z 6

Słoik przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce.

Domowy zakwas na żurek

Krok 5 z 6

Żur kisić przez minimum 3 dni, raz dziennie mieszając. Intensywny i kwaśny uzyskamy po 5 dniach.

Domowy zakwas na żurek

Krok 6 z 6

Gotowy domowy zakwas na żurek przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

W żurku najważniejszy jest zakwas. To od niego zależy smak i aromat jednej z naszych ulubionych, tradycyjnych polskich zup. Zakwas można oczywiście kupić, tylko… czy warto, kiedy jego przygotowanie zajmuje zaledwie 5 minut? O tym, aby go zrobić należy jednak pomyśleć kilka dni przed gotowaniem zupy – domowy zakwas na żurek musi zdążyć się ukisić. Zwykle trawa to ok. 3-5 dni, w zależności od preferencji smakowych: im dłużej kiszony – tym bardziej kwaśny żur.

Kwaśny może być nie tylko żurek na domowym zakwasie! Dowiedz się jak zakwaszać zupy oraz zobacz przepisy na zupy z kwaśnym posmakiem:
Zupa borowikowa na zakwasie z kiszonej kapusty
Barszcz czerwony na zakwasie
Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem
Krem z młodej kapusty z jabłkiem i śmietaną
Chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami
Kwaśnica z prażokami
Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu
Zupa ogórkowa na żeberkach
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika