Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W żurku najważniejszy jest zakwas. To od niego zależy smak i aromat jednej z naszych ulubionych, tradycyjnych polskich zup. Zakwas można oczywiście kupić, tylko… czy warto, kiedy jego przygotowanie zajmuje zaledwie 5 minut? O tym, aby go zrobić należy jednak pomyśleć kilka dni przed gotowaniem zupy – domowy zakwas na żurek musi zdążyć się ukisić. Zwykle trawa to ok. 3-5 dni, w zależności od preferencji smakowych: im dłużej kiszony – tym bardziej kwaśny żur.
Słoik na domowy zakwas na żurek należy wyparzyć i pozostawić do wyschnięcia.
Krok 2
5 min
Do słoika wsypać szklankę mąki, zalać ciepłą wodą, dokładnie wymieszać.
Krok 3
3 min
Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie, opcjonalnie ząbek lub dwa czosnku.
Krok 4
3 min
Słoik przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce.
Krok 5
4320 min
Żur kisić przez minimum 3 dni, raz dziennie mieszając. Intensywny i kwaśny uzyskamy po 5 dniach.
Krok 6
2 min
Gotowy domowy zakwas na żurek przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Krok 1
z
6
Słoik na domowy zakwas na żurek należy wyparzyć i pozostawić do wyschnięcia.
Krok 2
z
6
Do słoika wsypać szklankę mąki, zalać ciepłą wodą, dokładnie wymieszać.
Krok 3
z
6
Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie, opcjonalnie ząbek lub dwa czosnku.
Krok 4
z
6
Słoik przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce.
Krok 5
z
6
Żur kisić przez minimum 3 dni, raz dziennie mieszając. Intensywny i kwaśny uzyskamy po 5 dniach.
Krok 6
z
6
Gotowy domowy zakwas na żurek przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0