Domowy zakwas na żurek
72 godz 28 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
6.06 g
Węglowodany
41.14 g
Tłuszcze
1.35 g
Wartość energetyczna
216.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
4348 min
Krok 1
15 min
Słoik na domowy zakwas na żurek należy wyparzyć i pozostawić do wyschnięcia.
Krok 2
5 min
Do słoika wsypać szklankę mąki, zalać ciepłą wodą, dokładnie wymieszać.
Krok 3
3 min
Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie, opcjonalnie ząbek lub dwa czosnku.
Krok 4
3 min
Słoik przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce.
Krok 5
4320 min
Żur kisić przez minimum 3 dni, raz dziennie mieszając. Intensywny i kwaśny uzyskamy po 5 dniach.
Krok 6
2 min
Gotowy domowy zakwas na żurek przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
W żurku najważniejszy jest zakwas. To od niego zależy smak i aromat jednej z naszych ulubionych, tradycyjnych polskich zup. Zakwas można oczywiście kupić, tylko… czy warto, kiedy jego przygotowanie zajmuje zaledwie 5 minut? O tym, aby go zrobić należy jednak pomyśleć kilka dni przed gotowaniem zupy – domowy zakwas na żurek musi zdążyć się ukisić. Zwykle trawa to ok. 3-5 dni, w zależności od preferencji smakowych: im dłużej kiszony – tym bardziej kwaśny żur.
Kwaśny może być nie tylko żurek na domowym zakwasie! Dowiedz się jak zakwaszać zupy oraz zobacz przepisy na zupy z kwaśnym posmakiem:
Zupa borowikowa na zakwasie z kiszonej kapusty
Barszcz czerwony na zakwasie
Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem
Krem z młodej kapusty z jabłkiem i śmietaną
Chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami
Kwaśnica z prażokami
Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu
Zupa ogórkowa na żeberkach
Kwaśny może być nie tylko żurek na domowym zakwasie! Dowiedz się jak zakwaszać zupy oraz zobacz przepisy na zupy z kwaśnym posmakiem:
Zupa borowikowa na zakwasie z kiszonej kapusty
Barszcz czerwony na zakwasie
Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem
Krem z młodej kapusty z jabłkiem i śmietaną
Chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami
Kwaśnica z prażokami
Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu
Zupa ogórkowa na żeberkach
Komentarze 0