Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem
1 godz 26 min
Łatwy
500
ml
Zakwas na barszcz biały
1
l
Woda
1
pęczek
Włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora)
1
Cebula
2
Liść laurowy
3
kulek
Ziele angielskie
2
ząbków
1
szczypta
Sól morska
5
kulek
Pieprz czarny
2
łyżek
Suszony majeranek
1
łyżka
Chrzan
4
Jajko ugotowane na twardo
2
pęczków
Świeży szpinak baby
trochę
Natka pietruszki
0.5
szklanka
Sok z kiszonych ogórków
.
Wartości odżywcze
Białko
15.47 g
Węglowodany
27.92 g
Tłuszcze
6.75 g
Wartość energetyczna
217.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
86 min
Krok 1
12 min
Włoszczyznę myjemy, marchewkę, pietruszkę, seler obieramy, cebulę obieramy z łupinek, warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l wody, zagotowujemy.
Krok 2
60 min
Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku w łupinkach, ziarenka czarnego pieprzu, gotujemy godzinę na wolnym ogniu, co jakiś czas uzupełniając wodę.
Krok 3
5 min
Wywar odcedzamy, zakwas na barszcz dokładnie mieszamy, wlewamy do garnka z wywarem, zagotowujemy ciągle mieszając.
Krok 4
5 min
Szpinak baby myjemy, siekamy, dodajemy do zupy, gotujemy 5 minut.
Krok 5
3 min
Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę chrzanu i majeranek. W razie konieczności zakwaszamy barszcz sokiem z kiszonych ogórków.
Krok 6
1 min
Wiosenny barszcz biały na zakwasie podajemy z jajkiem na twardo pokrojonym w plasterki lub ćwiartki i posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki.
Tradycyjny wiosenny barszcz biały na zakwasie – z jajkiem i listkami młodego szpinaku. Choć barszcz biały przygotowany na wywarze z białej kiełbasy wydaje się nie mieć konkurencji (jak barszcz biały kaliski z białą kiełbasą i jajkiem), wersja wiosenna z jajkiem i szpinakiem może być dla niego prawdziwym rywalem. Jak dla mnie, obie zupy są warte pokochania. Którą z nich przygotujecie na Wielkanoc?
Komentarze 0