Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem

0
1 godz 26 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  ml
Zakwas na barszcz biały
1  l
Woda
1  pęczek
Włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora)
1 
Cebula
2 
Liść laurowy
3  kulek
Ziele angielskie
2  ząbków
1  szczypta
Sól morska
5  kulek
Pieprz czarny
2  łyżek
Suszony majeranek
1  łyżka
Chrzan
4 
Jajko ugotowane na twardo
2  pęczków
Świeży szpinak baby
trochę
Natka pietruszki
0.5  szklanka
Sok z kiszonych ogórków

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.47 g
Węglowodany
27.92 g
Tłuszcze
6.75 g
Wartość energetyczna
217.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

86 min
Krok 1
12 min
Włoszczyznę myjemy, marchewkę, pietruszkę, seler obieramy, cebulę obieramy z łupinek, warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l wody, zagotowujemy.
Krok 2
60 min
Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku w łupinkach, ziarenka czarnego pieprzu, gotujemy godzinę na wolnym ogniu, co jakiś czas uzupełniając wodę.
Krok 3
5 min
Wywar odcedzamy, zakwas na barszcz dokładnie mieszamy, wlewamy do garnka z wywarem, zagotowujemy ciągle mieszając.
Krok 4
5 min
Szpinak baby myjemy, siekamy, dodajemy do zupy, gotujemy 5 minut.
Krok 5
3 min
Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę chrzanu i majeranek. W razie konieczności zakwaszamy barszcz sokiem z kiszonych ogórków.
Krok 6
1 min
Wiosenny barszcz biały na zakwasie podajemy z jajkiem na twardo pokrojonym w plasterki lub ćwiartki i posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki.
Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem

Krok 1 z 6

Włoszczyznę myjemy, marchewkę, pietruszkę, seler obieramy, cebulę obieramy z łupinek, warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l wody, zagotowujemy.

Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem

Krok 2 z 6

Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku w łupinkach, ziarenka czarnego pieprzu, gotujemy godzinę na wolnym ogniu, co jakiś czas uzupełniając wodę.

Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem

Krok 3 z 6

Wywar odcedzamy, zakwas na barszcz dokładnie mieszamy, wlewamy do garnka z wywarem, zagotowujemy ciągle mieszając.

Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem

Krok 4 z 6

Szpinak baby myjemy, siekamy, dodajemy do zupy, gotujemy 5 minut.

Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem

Krok 5 z 6

Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę chrzanu i majeranek. W razie konieczności zakwaszamy barszcz sokiem z kiszonych ogórków.

Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem

Krok 6 z 6

Wiosenny barszcz biały na zakwasie podajemy z jajkiem na twardo pokrojonym w plasterki lub ćwiartki i posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki.

Tradycyjny wiosenny barszcz biały na zakwasie – z jajkiem i listkami młodego szpinaku. Choć barszcz biały przygotowany na wywarze z białej kiełbasy wydaje się nie mieć konkurencji (jak barszcz biały kaliski z białą kiełbasą i jajkiem), wersja wiosenna z jajkiem i szpinakiem może być dla niego prawdziwym rywalem. Jak dla mnie, obie zupy są warte pokochania. Którą z nich przygotujecie na Wielkanoc?
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika