Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pyszna zupa ogórkowa jak u babci

0
57 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200 g
żeberka wołowe
200 g
Włoszczyzna
2 
Ziemniaki
4 
Ogórek kiszony
100 ml
Kwaśna śmietana
1 łyżeczka
Mąka pszenna
1 łyżka
Koperek
1 trochę
Ziele angielskie mielone
1 trochę
Pieprz czarny
1 
Liść laurowy
2 kostek
Bulion na żeberkach WINIARY

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
224.88 kcal
Białko
12.8 g
Tłuszcze
13.97 g
Węglowodany
11.42 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

57 min
Krok 1
10 min
Żeberka umyj, zalej 2 szklankami wody. Dodaj ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liść laurowy i gotuj ok. 30 minut, aż będą miękkie. Wyjmij mięso i odstaw.
Krok 2
5 min
Bulion rozpuść w 1l gorącej wody.
Krok 3
5 min
Warzywa oczyść, umyj i obierz.
Krok 4
5 min
Warzywa i ogórki pokrój w paseczki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokrój w kostkę.
Krok 5
25 min
Warzywa i ziemniaki połącz z bulionem i gotuj 15 minut. Następnie dodaj ogórki i gotuj kolejne 10-15 minut, dodaj też mięso. W razie potrzeby dodaj trochę wody, jeśli zupa jest za gęsta.
Krok 6
5 min
Śmietanę połącz z mąką. Rozprowadź w małej ilości gorącej zupy, a następnie połącz z całością, zagotuj.
Krok 7
2 min
Przed podaniem posyp koperkiem.
Pyszna zupa ogórkowa jak u babci

Krok 1 z 7

Żeberka umyj, zalej 2 szklankami wody. Dodaj ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liść laurowy i gotuj ok. 30 minut, aż będą miękkie. Wyjmij mięso i odstaw.

Pyszna zupa ogórkowa jak u babci

Krok 2 z 7

Bulion rozpuść w 1l gorącej wody.

Pyszna zupa ogórkowa jak u babci

Krok 3 z 7

Warzywa oczyść, umyj i obierz.

Pyszna zupa ogórkowa jak u babci

Krok 4 z 7

Warzywa i ogórki pokrój w paseczki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokrój w kostkę.

Pyszna zupa ogórkowa jak u babci

Krok 5 z 7

Warzywa i ziemniaki połącz z bulionem i gotuj 15 minut. Następnie dodaj ogórki i gotuj kolejne 10-15 minut, dodaj też mięso. W razie potrzeby dodaj trochę wody, jeśli zupa jest za gęsta.

Pyszna zupa ogórkowa jak u babci

Krok 6 z 7

Śmietanę połącz z mąką. Rozprowadź w małej ilości gorącej zupy, a następnie połącz z całością, zagotuj.

Pyszna zupa ogórkowa jak u babci

Krok 7 z 7

Przed podaniem posyp koperkiem.

Zupa ogórkowa to jedno z tych dań, które natychmiast przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Nic dziwnego – większość z nas kojarzy ją z babciną kuchnią. Gotowana na wieprzowych żeberkach, doprawiona zielem angielskim, koperkiem i liśćmi laurowymi jest świetnym sposobem na pożywny obiad w ciągu tygodnia. Łagodny smak śmietanki zrównoważy intensywny aromat kiszonych ogórków, a kawałeczki miękkich żeberek sprawią, że zupa będzie bardziej sycąca. Jedną z wielu zalet zupy ogórkowej, poza jej smakiem, jest łatwość i krótki czas jej przygotowania.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika