Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa ogórkowa to jedno z tych dań, które natychmiast przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Nic dziwnego – większość z nas kojarzy ją z babciną kuchnią. Gotowana na wieprzowych żeberkach, doprawiona zielem angielskim, koperkiem i liśćmi laurowymi jest świetnym sposobem na pożywny obiad w ciągu tygodnia. Łagodny smak śmietanki zrównoważy intensywny aromat kiszonych ogórków, a kawałeczki miękkich żeberek sprawią, że zupa będzie bardziej sycąca. Jedną z wielu zalet zupy ogórkowej, poza jej smakiem, jest łatwość i krótki czas jej przygotowania.
Żeberka umyj, zalej 2 szklankami wody. Dodaj ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liść laurowy i gotuj ok. 30 minut, aż będą miękkie. Wyjmij mięso i odstaw.
Bulion rozpuść w 1l gorącej wody.
Warzywa oczyść, umyj i obierz.
Warzywa i ogórki pokrój w paseczki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokrój w kostkę.
Warzywa i ziemniaki połącz z bulionem i gotuj 15 minut. Następnie dodaj ogórki i gotuj kolejne 10-15 minut, dodaj też mięso. W razie potrzeby dodaj trochę wody, jeśli zupa jest za gęsta.
Śmietanę połącz z mąką. Rozprowadź w małej ilości gorącej zupy, a następnie połącz z całością, zagotuj.
Przed podaniem posyp koperkiem.