Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pyszna mięsno – warzywna tarta

0
115 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200 g
Mąka pszenna
100 g
Masło
0.25 łyżeczka
Sól
3 łyżek
Olej
2 
Cebula
1 ząbek
Czosnek
0.5 
Papryka czerwona
0.5 
Papryka zielona
500 g
Mięso mielone
1 
Jajko
1 łyżka
Koncentrat pomidorowy
4 łyżek
Śmietana 18%
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
0.5 łyżeczka
Tymianek
5 
Pomidorki koktajlowe
3 gałązek
Tymianek świeży

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
359.68 kcal
Węglowodany
18.78 g
Tłuszcze
26.02 g
Białko
12.26 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

115 min
Krok 1
15 min
Mąkę, zimne masło i posiekaj, dodaj 3 łyżki zimnej wody, szybko zagnieć gładkie ciasto. Wstaw na 30 minut do lodówki.
Krok 2
15 min
Następnie ciasto rozwałkuj, włóż do natłuszczonej formy na tatrę, nakłuj widelcem lub przykryj papierem i obciąż grochem lub fasolą.
Krok 3
20 min
Piecz 20 minut w temp. 200°C.
Krok 4
5 min
Cebulę, czosnek i papryki oczyść i pokrój w kostkę.
Krok 5
10 min
Na oleju zeszklij cebulę i czosnek, dodaj papryki, duś kilka minut. Następnie dodaj mięso, koncentrat, przyprawy Kostki Mięsne.
Krok 6
10 min
Smaż ok. 10 minut, cały czas mieszając, ostudź.
Krok 7
5 min
Jajko połącz ze śmietaną i tymiankiem, wymieszaj z mięsem, wyłóż farsz na podpieczony spód.
Krok 8
5 min
Pomidorki koktajlowe poprzekrawaj na pół i poukładaj na tarcie według uznania.
Krok 9
30 min
Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz 30 minut. Przed podaniem posyp świeżym tymiankiem.
Pyszna mięsno – warzywna tarta

Krok 1 z 9

Mąkę, zimne masło i posiekaj, dodaj 3 łyżki zimnej wody, szybko zagnieć gładkie ciasto. Wstaw na 30 minut do lodówki.

Pyszna mięsno – warzywna tarta

Krok 2 z 9

Następnie ciasto rozwałkuj, włóż do natłuszczonej formy na tatrę, nakłuj widelcem lub przykryj papierem i obciąż grochem lub fasolą.

Pyszna mięsno – warzywna tarta

Krok 3 z 9

Piecz 20 minut w temp. 200°C.

Pyszna mięsno – warzywna tarta

Krok 4 z 9

Cebulę, czosnek i papryki oczyść i pokrój w kostkę.

Pyszna mięsno – warzywna tarta

Krok 5 z 9

Na oleju zeszklij cebulę i czosnek, dodaj papryki, duś kilka minut. Następnie dodaj mięso, koncentrat, przyprawy Kostki Mięsne.

Pyszna mięsno – warzywna tarta

Krok 6 z 9

Smaż ok. 10 minut, cały czas mieszając, ostudź.

Pyszna mięsno – warzywna tarta

Krok 7 z 9

Jajko połącz ze śmietaną i tymiankiem, wymieszaj z mięsem, wyłóż farsz na podpieczony spód.

Pyszna mięsno – warzywna tarta

Krok 8 z 9

Pomidorki koktajlowe poprzekrawaj na pół i poukładaj na tarcie według uznania.

Pyszna mięsno – warzywna tarta

Krok 9 z 9

Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz 30 minut. Przed podaniem posyp świeżym tymiankiem.

Zaskocz wszystkich, podając wytrawną tartę z mięsem mielonym . Wystarczy wyłożyć podsmażone mięso z warzywami na ciasto i upiec! Prawda, że proste? Udekoruj swoją tartę mięsno-warzywną ulubionymi dodatkami – w naszej wersji są to pomidorki koktajlowe i tymianek.

Choć ciasto na tartę możesz kupić gotowe w markecie, najlepszy rezultat osiągniesz, jeśli przygotujesz je samodzielnie. Przepis na ciasto na tartę nie jest skomplikowany: posiekaj mąkę wraz z zimnym masłem, dodaj wodę i szybko zagnieć. Odstaw na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i przełóż do formy na tartę, nakłuj widelcem albo przykryj papierem i obciąż fasolą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.

W tym czasie możesz przygotować farsz do tarty mięsno-warzywnej . Oczyść cebule, czosnek i papryki, następnie pokrój wszystko w kostkę. Zeszklij cebule i czosnek na patelni, po chwili dodaj papryki i duś przez parę minut. Dodaj mięso, koncentrat oraz kostki mięsne WINIARY. Smaż 10 minut, mieszając cały czas, by składniki się nie przypaliły. Odstaw do wystudzenia.

Połącz jajko ze śmietaną i tymiankiem, następnie wymieszaj z farszem i wyłóż na podpieczony spód tarty. Na wierzchu ułóż połówki pomidorków koktajlowych. Wstaw ponownie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 30 minut. Upieczoną tartę mięsno-warzywną posyp świeżym tymiankiem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika