Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami
20min
Łatwy
2
pęczków
Świeży szczaw (2 x ok. 150g)
4
Ziemniaki
1
l
Wywar drobiowy lub warzywny
1
pęczek
bouquet garni ze świeżymi ziołami (lubczyk, gałązka selera, natka pietruszki)
4
łyżek
Śmietana
trochę
Pieprz czarny ziarnisty
1
szczypta
Sól morska
1
szczypta
Cukier do smaku
4
Jajko ugotowane na twardo
1
pęczek
Natka pietruszki do dekoracji
.
Wartości odżywcze
Białko
9.79 g
Węglowodany
13.55 g
Tłuszcze
7.77 g
Wartość energetyczna
160.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
20 min
Krok 1
10 min
Wywar doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i bukiet świeżych ziół, solimy, gotujemy 10 minut.
Krok 2
5 min
Szczaw dokładnie płuczemy, pozbawiamy ogonków, kroimy w drobne paseczki. Dodajemy do zupy, gotujemy kolejne 5 minut.
Krok 3
3 min
Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami zupy, dodajemy do garnka, mieszamy. Doprawiamy do smaku cukrem.
Krok 4
2 min
Zupę szczawiową podajemy z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo, posypujemy spora ilością świeżo zmielonego pieprzu. Na końcu zupę szczawiową dekorujemy natką pietruszki.
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu, przygotowana z aromatycznym bouquetem garni, podana koniecznie z ćwiartkami jajka
na twardo, to już prawdziwa klasyka. Kto nie jadł zupy szczawiowej w gorące czerwcowe popołudnie, ten nie posmakował prawdziwego lata. Trud żmudnego wypłukiwania piasku z listków szczawiu szybko wynagrodzi talerz pysznej kwaśnej zupy. Choć w dzieciństwie rzadko lubiana, wśród dorosłych próżno szukać osoby, która nie miałaby do zupy szczawiowej sentymentu. Smacznego!
Komentarze 0