Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

0
20min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  pęczków
Świeży szczaw (2 x ok. 150g)
4 
Ziemniaki
1  l
Wywar drobiowy lub warzywny
1  pęczek
bouquet garni ze świeżymi ziołami (lubczyk, gałązka selera, natka pietruszki)
4  łyżek
Śmietana
trochę
Pieprz czarny ziarnisty
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Cukier do smaku
4 
Jajko ugotowane na twardo
1  pęczek
Natka pietruszki do dekoracji

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.79 g
Węglowodany
13.55 g
Tłuszcze
7.77 g
Wartość energetyczna
160.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

20 min
Krok 1
10 min
Wywar doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i bukiet świeżych ziół, solimy, gotujemy 10 minut.
Krok 2
5 min
Szczaw dokładnie płuczemy, pozbawiamy ogonków, kroimy w drobne paseczki. Dodajemy do zupy, gotujemy kolejne 5 minut.
Krok 3
3 min
Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami zupy, dodajemy do garnka, mieszamy. Doprawiamy do smaku cukrem.
Krok 4
2 min
Zupę szczawiową podajemy z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo, posypujemy spora ilością świeżo zmielonego pieprzu. Na końcu zupę szczawiową dekorujemy natką pietruszki.
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

Krok 1 z 4

Wywar doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i bukiet świeżych ziół, solimy, gotujemy 10 minut.

Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

Krok 2 z 4

Szczaw dokładnie płuczemy, pozbawiamy ogonków, kroimy w drobne paseczki. Dodajemy do zupy, gotujemy kolejne 5 minut.

Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

Krok 3 z 4

Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami zupy, dodajemy do garnka, mieszamy. Doprawiamy do smaku cukrem.

Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

Krok 4 z 4

Zupę szczawiową podajemy z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo, posypujemy spora ilością świeżo zmielonego pieprzu. Na końcu zupę szczawiową dekorujemy natką pietruszki.

Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu, przygotowana z aromatycznym bouquetem garni, podana koniecznie z ćwiartkami jajka na twardo, to już prawdziwa klasyka. Kto nie jadł zupy szczawiowej w gorące czerwcowe popołudnie, ten nie posmakował prawdziwego lata. Trud żmudnego wypłukiwania piasku z listków szczawiu szybko wynagrodzi talerz pysznej kwaśnej zupy. Choć w dzieciństwie rzadko lubiana, wśród dorosłych próżno szukać osoby, która nie miałaby do zupy szczawiowej sentymentu. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika