Zupa borowikowa na zakwasie z kiszonej kapusty
43min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
2.27 g
Węglowodany
9.8 g
Tłuszcze
13.42 g
Wartość energetyczna
162.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
43 min
Krok 1
6 min
Cebule obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle. W trakcie szklenia dorzucić gałązkę rozmarynu.
Krok 2
6 min
Marchewkę i pietruszki obrać, pokroić w plasterki. Dorzucić do cebuli i przez chwilę razem podsmażyć.
Krok 3
20 min
Podsmażone warzywa przełożyć do garnka, zalać wodą – tak, aby przykryła wszystkie warzywa. Gotować na wolnym ogniu aż marchewki i pietruszki całkowicie zmiękną – wówczas zmiksować całość na gładką masę i dolać zakwas z kiszonej kapusty.
Krok 4
3 min
W 500 ml zimnej wody rozmieszać zawartość opakowania Zupy borowikowej Winiary. Dodać do przygotowanej bazy zupy. Zagotować.
Krok 5
5 min
Całość gotować jeszcze przez chwilę na małym ogniu, dodać mascarpone – rozprowadzając serek w z odrobiną gorącej zupy borowikowej w osobnym naczyniu, aby się nie zważył.
Krok 6
3 min
Zupa borowikowa dobrze smakuje z posiekaną natką zielonej pietruszki, chrupiącymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Zupa borowikowa na zakwasie z kiszonej kapusty, który możecie dowolnie – przygotować samodzielnie lub kupić w wybranych sklepach owocami i warzywami. Dodatek serka mascarpone sprawia, że zupa borowikowa nabiera aksamitnej konsystencji, a świeża natka pietruszki nadaje zupie borowikowej charakteru.
Zabielanie zupy serkiem mascarpone to świetny sposób, ale czy wiesz jak jeszcze postępować z zupami? Zobacz nasze triki i pomysły!
Zakwaszanie zup – jak zakwaszać zupy?
Jak zagęścić zupę?
Jak zabielić zupę?
Porady kulinarne – triki kuchenne, czyli jak uratować przesoloną zupę
Zabielanie zupy serkiem mascarpone to świetny sposób, ale czy wiesz jak jeszcze postępować z zupami? Zobacz nasze triki i pomysły!
Zakwaszanie zup – jak zakwaszać zupy?
Jak zagęścić zupę?
Jak zabielić zupę?
Porady kulinarne – triki kuchenne, czyli jak uratować przesoloną zupę
Komentarze 0