Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa kalarepowa z kaszą jaglaną

(0)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  l
Woda
120  g
Marchewka
2 
Pietruszka
0.5 
Seler
4 
Skrzydełka z kurczaka
2 
Kalarepa
1  szklanka
Kasza jaglana
1  pęczek
Koperek
1  szczypta
Sól, pieprz
1 
Liść laurowy
trochę
Ziarno ziela angielskiego
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
17.37 g
Węglowodany
35.3 g
Tłuszcze
9.89 g
Wartość energetyczna
293.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
O nadejściu prawdziwej wiosny można mówić wówczas, gdy w kuchni pachnie kalarepową. Podczas wizyty na targu nowalijki same wpadają do koszyka. Ten przepis na zupę kalarepową wykorzystuje ją w całości, zarówno bulwę, jak i liście – tak, aby nic się nie zmarnowało. Zupa lekka i delikatna, lecz dzięki dodatkowi kaszy jaglanej również pożywna. Samo zdrowie! Zjedzenie dwóch misek zupy kalarepowej w pełni dozwolone – nie stwierdzono żadnych przeciwwskazań!

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    20 min
    Skrzydełka zalewamy wodą, dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut.
  • Krok 2

    15 min
    Gotujemy kaszę jaglaną – w proporcjach: 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy.
  • Krok 3

    3 min
    Marchewkę i pietruszkę myjemy, obieramy, kroimy na średniej grubości plasterki.
  • Krok 4

    3 min
    Selera i cebulę myjemy, obieramy. Selera kroimy na kawałki, cebulę w piórka.
  • Krok 5

    3 min
    Kalarepy myjemy, odcinamy liście. Bulwy kroimy w kostkę, liście siekamy.
  • Krok 6

    15 min
    Do skrzydełek dodajemy wszystkie przygotowane warzywa oprócz liści kalarepy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec wyławiamy skrzydełka i kawałki selera, dodajemy liście kalarepy i gotujemy jeszcze 5 minut.
  • Krok 7

    1 min
    Zupę kalarepową podajemy z dodatkiem kaszy jaglanej, skrzydełek obranych z kości, udekorowaną posiekanym koperkiem.
Zupa kalarepowa z kaszą jaglaną

Krok 1 z 7

Skrzydełka zalewamy wodą, dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut.

Zupa kalarepowa z kaszą jaglaną

Krok 2 z 7

Gotujemy kaszę jaglaną – w proporcjach: 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy.

Zupa kalarepowa z kaszą jaglaną

Krok 3 z 7

Marchewkę i pietruszkę myjemy, obieramy, kroimy na średniej grubości plasterki.

Zupa kalarepowa z kaszą jaglaną

Krok 4 z 7

Selera i cebulę myjemy, obieramy. Selera kroimy na kawałki, cebulę w piórka.

Zupa kalarepowa z kaszą jaglaną

Krok 5 z 7

Kalarepy myjemy, odcinamy liście. Bulwy kroimy w kostkę, liście siekamy.

Zupa kalarepowa z kaszą jaglaną

Krok 6 z 7

Do skrzydełek dodajemy wszystkie przygotowane warzywa oprócz liści kalarepy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec wyławiamy skrzydełka i kawałki selera, dodajemy liście kalarepy i gotujemy jeszcze 5 minut.

Zupa kalarepowa z kaszą jaglaną

Krok 7 z 7

Zupę kalarepową podajemy z dodatkiem kaszy jaglanej, skrzydełek obranych z kości, udekorowaną posiekanym koperkiem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Domowe flaczki drobiowe

    3 godz 30 min Łatwy
  • Wiosenny krupnik z fasolką szparagową

    52 min Łatwy
  • Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią

    1 godz 26 min Łatwy
  • Zupa z żółtej fasolki szparagowej

    46 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu