Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa kalarepowa z kaszą jaglaną
Zupa kalarepowa z kaszą jaglaną
Zupa kalarepowa z kaszą jaglaną
Zupa kalarepowa z kaszą jaglaną

Zupa kalarepowa z kaszą jaglaną

(0)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Ania

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  l
Woda
120  g
Marchewka
2 
Pietruszka
0.5 
Seler
4 
Skrzydełka z kurczaka
2 
Kalarepa
1  szklanka
Kasza jaglana
1  pęczek
Koperek
1  szczypta
Sól, pieprz
1 
Liść laurowy
trochę
Ziarno ziela angielskiego
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
17.37 g
Węglowodany
35.3 g
Tłuszcze
9.89 g
Wartość energetyczna
293.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
O nadejściu prawdziwej wiosny można mówić wówczas, gdy w kuchni pachnie kalarepową. Podczas wizyty na targu nowalijki same wpadają do koszyka. Ten przepis na zupę kalarepową wykorzystuje ją w całości, zarówno bulwę, jak i liście – tak, aby nic się nie zmarnowało. Zupa lekka i delikatna, lecz dzięki dodatkowi kaszy jaglanej również pożywna. Samo zdrowie! Zjedzenie dwóch misek zupy kalarepowej w pełni dozwolone – nie stwierdzono żadnych przeciwwskazań!

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    20 min
    Skrzydełka zalewamy wodą, dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut.
  • Krok 2

    15 min
    Gotujemy kaszę jaglaną – w proporcjach: 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy.
  • Krok 3

    3 min
    Marchewkę i pietruszkę myjemy, obieramy, kroimy na średniej grubości plasterki.
  • Krok 4

    3 min
    Selera i cebulę myjemy, obieramy. Selera kroimy na kawałki, cebulę w piórka.
  • Krok 5

    3 min
    Kalarepy myjemy, odcinamy liście. Bulwy kroimy w kostkę, liście siekamy.
  • Krok 6

    15 min
    Do skrzydełek dodajemy wszystkie przygotowane warzywa oprócz liści kalarepy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec wyławiamy skrzydełka i kawałki selera, dodajemy liście kalarepy i gotujemy jeszcze 5 minut.
  • Krok 7

    1 min
    Zupę kalarepową podajemy z dodatkiem kaszy jaglanej, skrzydełek obranych z kości, udekorowaną posiekanym koperkiem.
Zupa kalarepowa z kaszą jaglaną

Krok 1 z 7

Skrzydełka zalewamy wodą, dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut.

Zupa kalarepowa z kaszą jaglaną

Krok 2 z 7

Gotujemy kaszę jaglaną – w proporcjach: 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy.

Zupa kalarepowa z kaszą jaglaną

Krok 3 z 7

Marchewkę i pietruszkę myjemy, obieramy, kroimy na średniej grubości plasterki.

Zupa kalarepowa z kaszą jaglaną

Krok 4 z 7

Selera i cebulę myjemy, obieramy. Selera kroimy na kawałki, cebulę w piórka.

Zupa kalarepowa z kaszą jaglaną

Krok 5 z 7

Kalarepy myjemy, odcinamy liście. Bulwy kroimy w kostkę, liście siekamy.

Zupa kalarepowa z kaszą jaglaną

Krok 6 z 7

Do skrzydełek dodajemy wszystkie przygotowane warzywa oprócz liści kalarepy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec wyławiamy skrzydełka i kawałki selera, dodajemy liście kalarepy i gotujemy jeszcze 5 minut.

Zupa kalarepowa z kaszą jaglaną

Krok 7 z 7

Zupę kalarepową podajemy z dodatkiem kaszy jaglanej, skrzydełek obranych z kości, udekorowaną posiekanym koperkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z żółtej fasolki szparagowej

    Zupa z żółtej fasolki szparagowej

    46 min Średni
  • Domowe flaczki drobiowe

    Domowe flaczki drobiowe

    3 godz 30 min Łatwy
  • Wiosenny krupnik z fasolką szparagową

    Wiosenny krupnik z fasolką szparagową

    52 min Łatwy
  • Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią

    Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią

    1 godz 26 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu