Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa kalarepowa z kaszą jaglaną

(0)
1 godz
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5  l
Woda
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
0.5 
Seler
4 
Skrzydełka z kurczaka
2 
Kalarepa
1  szklanka
Kasza jaglana
1  pęczek
Koperek
1  szczypta
Sól, pieprz
1 
Liść laurowy
trochę
Ziarno ziela angielskiego

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
18.19 g
Węglowodany
36.81 g
Tłuszcze
10.87 g
Wartość energetyczna
317.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
20 min
Skrzydełka zalewamy wodą, dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut.
Krok 2
15 min
Gotujemy kaszę jaglaną – w proporcjach: 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy.
Krok 3
3 min
Marchewkę i pietruszkę myjemy, obieramy, kroimy na średniej grubości plasterki.
Krok 4
3 min
Selera i cebulę myjemy, obieramy. Selera kroimy na kawałki, cebulę w piórka.
Krok 5
3 min
Kalarepy myjemy, odcinamy liście. Bulwy kroimy w kostkę, liście siekamy.
Krok 6
15 min
Do skrzydełek dodajemy wszystkie przygotowane warzywa oprócz liści kalarepy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec wyławiamy skrzydełka i kawałki selera, dodajemy liście kalarepy i gotujemy jeszcze 5 minut.
Krok 7
1 min
Zupę kalarepową podajemy z dodatkiem kaszy jaglanej, skrzydełek obranych z kości, udekorowaną posiekanym koperkiem.
Zupa kalarepowa z kaszą jaglaną

Krok 1 z 7

Skrzydełka zalewamy wodą, dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut.

Zupa kalarepowa z kaszą jaglaną

Krok 2 z 7

Gotujemy kaszę jaglaną – w proporcjach: 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy.

Zupa kalarepowa z kaszą jaglaną

Krok 3 z 7

Marchewkę i pietruszkę myjemy, obieramy, kroimy na średniej grubości plasterki.

Zupa kalarepowa z kaszą jaglaną

Krok 4 z 7

Selera i cebulę myjemy, obieramy. Selera kroimy na kawałki, cebulę w piórka.

Zupa kalarepowa z kaszą jaglaną

Krok 5 z 7

Kalarepy myjemy, odcinamy liście. Bulwy kroimy w kostkę, liście siekamy.

Zupa kalarepowa z kaszą jaglaną

Krok 6 z 7

Do skrzydełek dodajemy wszystkie przygotowane warzywa oprócz liści kalarepy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec wyławiamy skrzydełka i kawałki selera, dodajemy liście kalarepy i gotujemy jeszcze 5 minut.

Zupa kalarepowa z kaszą jaglaną

Krok 7 z 7

Zupę kalarepową podajemy z dodatkiem kaszy jaglanej, skrzydełek obranych z kości, udekorowaną posiekanym koperkiem.

O nadejściu prawdziwej wiosny można mówić wówczas, gdy w kuchni pachnie kalarepową. Podczas wizyty na targu nowalijki same wpadają do koszyka. Ten przepis na zupę kalarepową wykorzystuje ją w całości, zarówno bulwę, jak i liście – tak, aby nic się nie zmarnowało. Zupa lekka i delikatna, lecz dzięki dodatkowi kaszy jaglanej również pożywna. Samo zdrowie! Zjedzenie dwóch misek zupy kalarepowej w pełni dozwolone – nie stwierdzono żadnych przeciwwskazań!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika