Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
O nadejściu prawdziwej wiosny można mówić wówczas, gdy w kuchni pachnie kalarepową. Podczas wizyty na targu nowalijki same wpadają do koszyka. Ten przepis na zupę kalarepową wykorzystuje ją w całości, zarówno bulwę, jak i liście – tak, aby nic się nie zmarnowało. Zupa lekka i delikatna, lecz dzięki dodatkowi kaszy jaglanej również pożywna. Samo zdrowie! Zjedzenie dwóch misek zupy kalarepowej w pełni dozwolone
– nie stwierdzono żadnych przeciwwskazań!
Przygotowanie
60 min
Krok 1
20 min
Skrzydełka zalewamy wodą, dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut.
Krok 2
15 min
Gotujemy kaszę jaglaną – w proporcjach: 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy.
Krok 3
3 min
Marchewkę i pietruszkę myjemy, obieramy, kroimy na średniej grubości plasterki.
Krok 4
3 min
Selera i cebulę myjemy, obieramy. Selera kroimy na kawałki, cebulę w piórka.
Krok 5
3 min
Kalarepy myjemy, odcinamy liście. Bulwy kroimy w kostkę, liście siekamy.
Krok 6
15 min
Do skrzydełek dodajemy wszystkie przygotowane warzywa oprócz liści kalarepy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec wyławiamy skrzydełka i kawałki selera, dodajemy liście kalarepy i gotujemy jeszcze 5 minut.
Krok 7
1 min
Zupę kalarepową podajemy z dodatkiem kaszy jaglanej, skrzydełek obranych z kości, udekorowaną posiekanym koperkiem.
Krok 1
z
7
Skrzydełka zalewamy wodą, dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut.
Krok 2
z
7
Gotujemy kaszę jaglaną – w proporcjach: 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy.
Krok 3
z
7
Marchewkę i pietruszkę myjemy, obieramy, kroimy na średniej grubości plasterki.
Krok 4
z
7
Selera i cebulę myjemy, obieramy. Selera kroimy na kawałki, cebulę w piórka.
Krok 5
z
7
Kalarepy myjemy, odcinamy liście. Bulwy kroimy w kostkę, liście siekamy.
Krok 6
z
7
Do skrzydełek dodajemy wszystkie przygotowane warzywa oprócz liści kalarepy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec wyławiamy skrzydełka i kawałki selera, dodajemy liście kalarepy i gotujemy jeszcze 5 minut.
Krok 7
z
7
Zupę kalarepową podajemy z dodatkiem kaszy jaglanej, skrzydełek obranych z kości, udekorowaną posiekanym koperkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0