Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rok temu smażyłam kwiaty dyni w cieście naleśnikowym. Widziałam, że znajomi blogerzy piekli tarty z kwiatami dyni. Pięknie się prezentują w potrawach. Kwiaty dyni można też zastąpić kwiatami cukinii. Smakują dosyć podobnie.
W przydomowym ogródku mojego taty w tym roku dynie wyjątkowo obrodziły i postanowiłam wykorzystać nieco kwiatków. Czas na dyniowe przetwory i zupy przyjdzie jesienną porą, a teraz przygotowałam lekką i zdrową zupę z kwiatów dyni. Skorzystałam ze sprawdzonego wcześniej sposobu na dodanie płatków owsianych. Płatki świetnie zagęszczają zupę i nie zmieniają jej smaku. Kwiaty dyni pokroiłam w cienkie paseczki tak, aby były widoczne w zupie, ale jednocześnie łatwe do nabrania na łyżkę.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Smażymy na złoty kolor na oliwie z chili.
Krok 2
5 min
Kwiaty dyni myjemy i kroimy w drobne paseczki.
Krok 3
10 min
Bulion doprowadzamy do wrzenia i nastawiamy na mały ogień. Dodajemy do niego cebulę z czosnkiem oraz pokrojone kwiaty dyni i płatki owsiane. Całość delikatnie mieszamy.
Krok 4
3 min
Doprawiamy do smaku imbirem oraz gałką muszkatołową. Ja dodałam około 1/3 łyżeczki.
Krok 5
3 min
Z cytryny wyciskamy sok i dodajemy go do zupy. Zabielamy śmietanką.
Krok 6
3 min
Na początku zupa będzie niezbyt gęsta, ale po chwili płatki owsiane napęcznieją i zagęszczą zupę.
Krok 7
3 min
Na samym końcu dodajemy listki drobno posiekanej melisy.
Krok 1
z
7
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Smażymy na złoty kolor na oliwie z chili.
Krok 2
z
7
Kwiaty dyni myjemy i kroimy w drobne paseczki.
Krok 3
z
7
Bulion doprowadzamy do wrzenia i nastawiamy na mały ogień. Dodajemy do niego cebulę z czosnkiem oraz pokrojone kwiaty dyni i płatki owsiane. Całość delikatnie mieszamy.
Krok 4
z
7
Doprawiamy do smaku imbirem oraz gałką muszkatołową. Ja dodałam około 1/3 łyżeczki.
Krok 5
z
7
Z cytryny wyciskamy sok i dodajemy go do zupy. Zabielamy śmietanką.
Krok 6
z
7
Na początku zupa będzie niezbyt gęsta, ale po chwili płatki owsiane napęcznieją i zagęszczą zupę.
Krok 7
z
7
Na samym końcu dodajemy listki drobno posiekanej melisy.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
2
A
Al Capone
Droga Jolu, moje uwagi to twojego przepisu: pisz po polsku, np. 2 łyżki bulionu, a nie 2 Łyżek Bulion, bo sztuka cierpi i język się wypacza. Nie ma powodów, żeby nazwy składników pisać z dużej litery. Jeżeli możesz skracaj przepis maksymalnie. Po co te napisy krok 1, 2 itd, po co dodatkowe, zbędne napisy. Zupę ugotuje dzisiaj. Pozdrawiam. Moje uwagi są ku Twojemu dobru - wybacz, jeśli Cię dotknęły.
Winiary
Expert
Dziękujemy za uwagi - rozważymy je :) Kroki służą temu, by wszystko nawet dla początkujących było jasne :) Pozdrawiamy!
A
Al Capone
Od kilku dni szukałem w google innych przepisów wykorzystania kwiatów dyni (cukinii itp) niż kwiaty smażone w cieście. Chciałem kwiaty zamarynować, ale chyba jeszcze nikt nie wpadł na ten pomysł. Cieszę się, że spotkałem wreszcie coś innego. Szukaj dalej i daj znać jeśli sprawdzisz, że kwiaty można marynować. Gratuluję pomysłu.
Komentarze 2