Zupa z kwiatów dyni
35min
Łatwy
2
łyżek
600
ml
Woda
8
Kwiat dyni
1
Cebula mała
1
ząbek
trochę
Oliwa do smażenia
6
łyżek
Płatki owsiane
1
szczypta
Imbir
1
szczypta
Gałka muszkatołowa
0.25
Cytryna
5
Listki świeżej melisy
4
łyżek
Śmietana do zup 18%
.
Wartości odżywcze
Białko
4.14 g
Węglowodany
14 g
Tłuszcze
7.42 g
Wartość energetyczna
138.17 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
35 min
Krok 1
8 min
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Smażymy na złoty kolor na oliwie z chili.
Krok 2
5 min
Kwiaty dyni myjemy i kroimy w drobne paseczki.
Krok 3
10 min
Bulion doprowadzamy do wrzenia i nastawiamy na mały ogień. Dodajemy do niego cebulę z czosnkiem oraz pokrojone kwiaty dyni i płatki owsiane. Całość delikatnie mieszamy.
Krok 4
3 min
Doprawiamy do smaku imbirem oraz gałką muszkatołową. Ja dodałam około 1/3 łyżeczki.
Krok 5
3 min
Z cytryny wyciskamy sok i dodajemy go do zupy. Zabielamy śmietanką.
Krok 6
3 min
Na początku zupa będzie niezbyt gęsta, ale po chwili płatki owsiane napęcznieją i zagęszczą zupę.
Krok 7
3 min
Na samym końcu dodajemy listki drobno posiekanej melisy.
Rok temu smażyłam kwiaty dyni w cieście naleśnikowym. Widziałam, że znajomi blogerzy piekli tarty z kwiatami dyni. Pięknie się prezentują w potrawach. Kwiaty dyni można też zastąpić kwiatami cukinii. Smakują dosyć podobnie.
W przydomowym ogródku mojego taty w tym roku dynie wyjątkowo obrodziły i postanowiłam wykorzystać nieco kwiatków. Czas na dyniowe przetwory i zupy przyjdzie jesienną porą, a teraz przygotowałam lekką i zdrową zupę z kwiatów dyni. Skorzystałam ze sprawdzonego wcześniej sposobu na dodanie płatków owsianych. Płatki świetnie zagęszczają zupę i nie zmieniają jej smaku. Kwiaty dyni pokroiłam w cienkie paseczki tak, aby były widoczne w zupie, ale jednocześnie łatwe do nabrania na łyżkę.
Zupę z kwiatów dyni przygotowałam na bazie bulionu drobiowego, który najczęściej wykorzystuję podczas gotowania zup, ale świetnie sprawdzi się też tutaj warzywny bulion z lubczykiem.
W przydomowym ogródku mojego taty w tym roku dynie wyjątkowo obrodziły i postanowiłam wykorzystać nieco kwiatków. Czas na dyniowe przetwory i zupy przyjdzie jesienną porą, a teraz przygotowałam lekką i zdrową zupę z kwiatów dyni. Skorzystałam ze sprawdzonego wcześniej sposobu na dodanie płatków owsianych. Płatki świetnie zagęszczają zupę i nie zmieniają jej smaku. Kwiaty dyni pokroiłam w cienkie paseczki tak, aby były widoczne w zupie, ale jednocześnie łatwe do nabrania na łyżkę.
Zupę z kwiatów dyni przygotowałam na bazie bulionu drobiowego, który najczęściej wykorzystuję podczas gotowania zup, ale świetnie sprawdzi się też tutaj warzywny bulion z lubczykiem.
Komentarze 0