Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Aromatyczny bulion drobiowy

(0)
2 godz 27 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Udka z kurczaka
3 
Skrzydełka z kurczaka
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Por
1  gałązka
Lubczyk
1  gałązka
Natka selera
1 
Opcjonalnie: nieduży kawałek gałązki świeżego rozmarynu
1 
Cebula
2  ząbków
10 
Ziarenka pieprzu czarnego
trochę
Sól morska
1  kawałek
Opcjonalnie: kawałek kapusty włoskiej lub białej
0.5  szklanka
Białe wytrawne wino

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
16.76 g
Węglowodany
13.78 g
Tłuszcze
13.05 g
Wartość energetyczna
240.04 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

147 min
Krok 1
10 min
Udka i skrzydełka myję, obieram ze skóry, zalewam około 3 litrami zimnej wody i zagotowuję.
Krok 2
3 min
Po zagotowaniu zmniejszam temperaturę, żeby bulion tylko pyrkotał. Ściągam szumy małym sitkiem.
Krok 3
3 min
Obieram warzywa, duże kroję na mniejsze części, dodaję do bulionu.
Krok 4
3 min
Pora oczyszczam i w kawałku dodaję do bulionu.
Krok 5
1 min
Dodaję obrane ząbki czosnku. Można też dodać do bulionu pół szklanki białego wina.
Krok 6
5 min
Cebulę opalam nad ogniem (ja zrobiłam to „po sąsiedzku”, ale można też pokroić cebulę w grube krążki i podpiec na patelni bez tłuszczu).
Krok 7
1 min
Dodaję do bulionu ziarenka pieprzu, gałązkę lubczyku, natki selera, kawałek gałązki świeżego rozmarynu (ok 3 cm).
Krok 8
120 min
Gotuję bulion „na wolnym ogniu” pod przykryciem około 1,5-2 godziny, pod koniec gotowania doprawiam solą morską. Wygotowującą się w trakcie gotowania wodę uzupełniam dolewając wrzątkiem.
Krok 8
1 min
Po odcedzeniu można przechowywać bulion w lodówce 2-3 dni (z mojego przepisu wychodzi ok. 3 litrów bulionu, w sam raz na 3 dni). Wystudzony bulion (po wyjęciu warzyw i mięsa!) można także przelać do mniejszych pojemników i zamrozić.
Aromatyczny bulion drobiowy

Krok 1 z 9

Udka i skrzydełka myję, obieram ze skóry, zalewam około 3 litrami zimnej wody i zagotowuję.

Aromatyczny bulion drobiowy

Krok 2 z 9

Po zagotowaniu zmniejszam temperaturę, żeby bulion tylko pyrkotał. Ściągam szumy małym sitkiem.

Aromatyczny bulion drobiowy

Krok 3 z 9

Obieram warzywa, duże kroję na mniejsze części, dodaję do bulionu.

Aromatyczny bulion drobiowy

Krok 4 z 9

Pora oczyszczam i w kawałku dodaję do bulionu.

Aromatyczny bulion drobiowy

Krok 5 z 9

Dodaję obrane ząbki czosnku. Można też dodać do bulionu pół szklanki białego wina.

Aromatyczny bulion drobiowy

Krok 6 z 9

Cebulę opalam nad ogniem (ja zrobiłam to „po sąsiedzku”, ale można też pokroić cebulę w grube krążki i podpiec na patelni bez tłuszczu).

Aromatyczny bulion drobiowy

Krok 7 z 9

Dodaję do bulionu ziarenka pieprzu, gałązkę lubczyku, natki selera, kawałek gałązki świeżego rozmarynu (ok 3 cm).

Aromatyczny bulion drobiowy

Krok 8 z 9

Gotuję bulion „na wolnym ogniu” pod przykryciem około 1,5-2 godziny, pod koniec gotowania doprawiam solą morską. Wygotowującą się w trakcie gotowania wodę uzupełniam dolewając wrzątkiem.

Aromatyczny bulion drobiowy

Krok 8 z 9

Po odcedzeniu można przechowywać bulion w lodówce 2-3 dni (z mojego przepisu wychodzi ok. 3 litrów bulionu, w sam raz na 3 dni). Wystudzony bulion (po wyjęciu warzyw i mięsa!) można także przelać do mniejszych pojemników i zamrozić.

Dobry esencjonalny bulion jest podstawą pysznych zup. Jakiś czas temu Jola przygotowywała bulion warzywny z lubczykiem.Ja postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem na aromatyczny bulion drobiowy.

Aby taki był, powinien gotować się około 1,5-2 godziny. Codziennie? Nie do zrobienia. Ale wystarczy raz na kilka dni ugotować większą ilość i baza do codziennie innej zupy gotowa. Zazwyczaj gotuję bulion w dużym rosołowym garze, kiedy wystygnie, przelewam do półlitrowych plastikowych pojemników i mrożę lub zużywam w ciągu kilku najbliższych dni (2-3). Kiedy czas goni i potrzebna jest zupa na szybko, zdarza mi się gotować wywar drobiowy lub warzywny w przyspieszonym tempie. Jednak długie gotowanie wydobywa z mięsa i warzyw o wiele więcej.

Najlepiej na buliony nadaje się dobry kurczak, na przykład zagrodowy. Taka swojska kurka z podwórka :). Aby bulion był esencjonalny, ale też nie za tłusty, zawsze obieram elementy z kurczaka ze skóry, choć nieszczególnie dobrze radzę sobie z obieraniem skrzydełek (obieram, jak umiem :)). Do bulionu potrzeba też dużo warzyw. Ale za nie dużo marchewki, żeby bulion nie był za słodki. Dobrze jest dodać też świeże zioła, lubczyk, natkę pietruszki, gałązkę natki selera, kawałek gałązki świeżego rozmarynu. Bulion będzie wtedy niezwykle aromatyczny, ale też trzeba uważać, żeby zioła nie zdominowały jego smaku. Moim zdaniem lubczyk jest w bulionie obowiązkowy. Mam w ogródku pokaźny jego krzak, więc przez całe lato dodaję do zup świeże gałązki, a zimą – mrożone. Świeży lubczyk możecie hodować w doniczce na parapecie przez cały rok, albo dodawać do zup suszony.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika