Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa tajska wege

(0)
8 godz 30 min
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Szalotka
5 
Grzyby shiitake
1 
Papryczka chili
3  cm
Imbir
1 
Cukinia
1 
Papryka żółta
100  g
Zielona fasolka szparagowa (świeża lub mrożona)
200  g
Różyczki kalafiora (mogą być mrożone)
200  g
Ulubiony makaron ryżowy
200  ml
Mleko kokosowe
400  ml
Bulion warzywny
2 
Marchewka z rosołu
trochę
Olej kokosowy lub inny olej roślinny do smażenia
1 
Limonka
trochę
Sos sojowy
1  łyżka
Olej sezamowy
trochę
Kolendra lub natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.91 g
Węglowodany
57.94 g
Tłuszcze
17.19 g
Wartość energetyczna
404.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

510 min
Krok 1
480 min
Grzyby shitake namoczyć przez noc.
Krok 2
5 min
Szalotkę obrać i drobno posiekać. Papryczkę chilli oraz imbir posiekać. Shitake pokroić w kostkę.
Krok 3
3 min
Cukinię i paprykę umyć, pokroić w kostkę.
Krok 4
10 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać szalotkę, shitake, chilli oraz imbir. Podsmażyć. Następnie dorzucić cukinie, i paprykę oraz fasolę i kalafiora. Podlać sosem sojowym i delikatnie podsmażyć.
Krok 5
5 min
Tak przygotowane warzywa zalać bulionem i mlekiem kokosowym. Dodać odrobinę oleju sezamowego i gotować przez klika minut. Kiedy warzywa zmiękną dodać pokrojoną marchewkę z bulionu.
Krok 6
2 min
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać odrobiny soku z limonki.
Krok 7
5 min
Podawać z ugotowanym makaronem i posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Zupa tajska wege

Krok 1 z 7

Grzyby shitake namoczyć przez noc.

Zupa tajska wege

Krok 2 z 7

Szalotkę obrać i drobno posiekać. Papryczkę chilli oraz imbir posiekać. Shitake pokroić w kostkę.

Zupa tajska wege

Krok 3 z 7

Cukinię i paprykę umyć, pokroić w kostkę.

Zupa tajska wege

Krok 4 z 7

Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać szalotkę, shitake, chilli oraz imbir. Podsmażyć. Następnie dorzucić cukinie, i paprykę oraz fasolę i kalafiora. Podlać sosem sojowym i delikatnie podsmażyć.

Zupa tajska wege

Krok 5 z 7

Tak przygotowane warzywa zalać bulionem i mlekiem kokosowym. Dodać odrobinę oleju sezamowego i gotować przez klika minut. Kiedy warzywa zmiękną dodać pokrojoną marchewkę z bulionu.

Zupa tajska wege

Krok 6 z 7

Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać odrobiny soku z limonki.

Zupa tajska wege

Krok 7 z 7

Podawać z ugotowanym makaronem i posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.

Uwielbiasz egzotyczne smaki, lecz nie masz aktualnie możliwości wybrania się na inny kontynent lub właśnie zamknęła się Twoja ulubiona azjatycka restauracja? Nic straconego! Dania kuchni azjatyckiej można odtworzyć w domu, należy jedynie zaopatrzyć się w kilka mniej codziennych składników. Zakupy zrobisz w specjalnych sklepach lub… bez wychodzenia z domu - wygodnie, przez internet!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha