Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa tajska wege
Zupa tajska wege
Zupa tajska wege
Zupa tajska wege
Zupa tajska wege
Zupa tajska wege
Zupa tajska wege

Zupa tajska wege

(0)
8 godz 30 min
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Szalotka
5 
Grzyby shiitake
1 
Papryczka chili
3  cm
Imbir
1 
Cukinia
1 
Papryka żółta
100  g
Zielona fasolka szparagowa (świeża lub mrożona)
200  g
Różyczki kalafiora (mogą być mrożone)
200  g
Ulubiony makaron ryżowy
200  ml
Mleko kokosowe
400  ml
Bulion warzywny
2 
Marchewka z rosołu
trochę
Olej kokosowy lub inny olej roślinny do smażenia
1 
Limonka
trochę
Sos sojowy
1  łyżka
Olej sezamowy
trochę
Kolendra lub natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.91 g
Węglowodany
57.94 g
Tłuszcze
17.19 g
Wartość energetyczna
404.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Uwielbiasz egzotyczne smaki, lecz nie masz aktualnie możliwości wybrania się na inny kontynent lub właśnie zamknęła się Twoja ulubiona azjatycka restauracja? Nic straconego! Dania kuchni azjatyckiej można odtworzyć w domu, należy jedynie zaopatrzyć się w kilka mniej codziennych składników. Zakupy zrobisz w specjalnych sklepach lub… bez wychodzenia z domu - wygodnie, przez internet!

Przygotowanie

510 min
  • Krok 1

    480 min
    Grzyby shitake namoczyć przez noc.
  • Krok 2

    5 min
    Szalotkę obrać i drobno posiekać. Papryczkę chilli oraz imbir posiekać. Shitake pokroić w kostkę.
  • Krok 3

    3 min
    Cukinię i paprykę umyć, pokroić w kostkę.
  • Krok 4

    10 min
    Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać szalotkę, shitake, chilli oraz imbir. Podsmażyć. Następnie dorzucić cukinie, i paprykę oraz fasolę i kalafiora. Podlać sosem sojowym i delikatnie podsmażyć.
  • Krok 5

    5 min
    Tak przygotowane warzywa zalać bulionem i mlekiem kokosowym. Dodać odrobinę oleju sezamowego i gotować przez klika minut. Kiedy warzywa zmiękną dodać pokrojoną marchewkę z bulionu.
  • Krok 6

    2 min
    Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać odrobiny soku z limonki.
  • Krok 7

    5 min
    Podawać z ugotowanym makaronem i posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Zupa tajska wege

Krok 1 z 7

Grzyby shitake namoczyć przez noc.

Zupa tajska wege

Krok 2 z 7

Szalotkę obrać i drobno posiekać. Papryczkę chilli oraz imbir posiekać. Shitake pokroić w kostkę.

Zupa tajska wege

Krok 3 z 7

Cukinię i paprykę umyć, pokroić w kostkę.

Zupa tajska wege

Krok 4 z 7

Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać szalotkę, shitake, chilli oraz imbir. Podsmażyć. Następnie dorzucić cukinie, i paprykę oraz fasolę i kalafiora. Podlać sosem sojowym i delikatnie podsmażyć.

Zupa tajska wege

Krok 5 z 7

Tak przygotowane warzywa zalać bulionem i mlekiem kokosowym. Dodać odrobinę oleju sezamowego i gotować przez klika minut. Kiedy warzywa zmiękną dodać pokrojoną marchewkę z bulionu.

Zupa tajska wege

Krok 6 z 7

Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać odrobiny soku z limonki.

Zupa tajska wege

Krok 7 z 7

Podawać z ugotowanym makaronem i posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kolacja
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia tajska
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa curry

    Zupa curry

    25 min Łatwy
  • Zupa fasolowa z puszki na boczku

    Zupa fasolowa z puszki na boczku

    48 min Średni
  • Wegetariańska zupa tajska

    Wegetariańska zupa tajska

    56 min Średni
  • Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

    Pikantna zupa meksykańska z chorizo i czerwoną papryką

    14 godz 20 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu