Zupa tajska wege

(0)
8 godz 30 min
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Szalotka
5 
Grzyby shiitake
1 
Papryczka chili
3  cm
Imbir
1 
Cukinia
1 
Papryka żółta
100  g
Zielona fasolka szparagowa (świeża lub mrożona)
200  g
Różyczki kalafiora (mogą być mrożone)
200  g
Ulubiony makaron ryżowy
200  ml
Mleko kokosowe
400  ml
Bulion warzywny
2 
Marchewka z rosołu
trochę
Olej kokosowy lub inny olej roślinny do smażenia
1 
Limonka
trochę
Sos sojowy
1  łyżka
Olej sezamowy
trochę
Kolendra lub natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.91 g
Węglowodany
57.94 g
Tłuszcze
17.19 g
Wartość energetyczna
404.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Uwielbiasz egzotyczne smaki, lecz nie masz aktualnie możliwości wybrania się na inny kontynent lub właśnie zamknęła się Twoja ulubiona azjatycka restauracja? Nic straconego! Dania kuchni azjatyckiej można odtworzyć w domu, należy jedynie zaopatrzyć się w kilka mniej codziennych składników. Zakupy zrobisz w specjalnych sklepach lub… bez wychodzenia z domu - wygodnie, przez internet!
Gotujmy

Przygotowanie

510 min
Krok 1
480 min
Grzyby shitake namoczyć przez noc.
Krok 2
5 min
Szalotkę obrać i drobno posiekać. Papryczkę chilli oraz imbir posiekać. Shitake pokroić w kostkę.
Krok 3
3 min
Cukinię i paprykę umyć, pokroić w kostkę.
Krok 4
10 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać szalotkę, shitake, chilli oraz imbir. Podsmażyć. Następnie dorzucić cukinie, i paprykę oraz fasolę i kalafiora. Podlać sosem sojowym i delikatnie podsmażyć.
Krok 5
5 min
Tak przygotowane warzywa zalać bulionem i mlekiem kokosowym. Dodać odrobinę oleju sezamowego i gotować przez klika minut. Kiedy warzywa zmiękną dodać pokrojoną marchewkę z bulionu.
Krok 6
2 min
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać odrobiny soku z limonki.
Krok 7
5 min
Podawać z ugotowanym makaronem i posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Zupa tajska wege

Krok 1 z 7

Grzyby shitake namoczyć przez noc.

Zupa tajska wege

Krok 2 z 7

Szalotkę obrać i drobno posiekać. Papryczkę chilli oraz imbir posiekać. Shitake pokroić w kostkę.

Zupa tajska wege

Krok 3 z 7

Cukinię i paprykę umyć, pokroić w kostkę.

Zupa tajska wege

Krok 4 z 7

Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać szalotkę, shitake, chilli oraz imbir. Podsmażyć. Następnie dorzucić cukinie, i paprykę oraz fasolę i kalafiora. Podlać sosem sojowym i delikatnie podsmażyć.

Zupa tajska wege

Krok 5 z 7

Tak przygotowane warzywa zalać bulionem i mlekiem kokosowym. Dodać odrobinę oleju sezamowego i gotować przez klika minut. Kiedy warzywa zmiękną dodać pokrojoną marchewkę z bulionu.

Zupa tajska wege

Krok 6 z 7

Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać odrobiny soku z limonki.

Zupa tajska wege

Krok 7 z 7

Podawać z ugotowanym makaronem i posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika