Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!

Jak obrać i przyrządzić krewetki?

W sklepach najczęściej możemy kupić krewetki mrożone, poddane już obróbce, jednak warto postawić na świeże owoce morza. Ich walory smakowe są nieporównywalnie lepsze! Wbrew pozorom ich obranie i przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Należy tylko pamiętać o kilku zasadach. Jak obrać krewetki i stworzyć z nich smakowite dania? Podpowiadamy!

Jak przygotować krewetki mrożone i świeże?

Mrożone krewetki znajdziemy niemal w każdym dużym supermarkecie. Przeważnie są już poddane wstępnemu gotowaniu. Powinny być jasno lub ciemno różowe albo prawie białe. Kupując krewetki, trzeba zwrócić szczególną uwagę na ilość glazury – powinno być jej jak najmniej, ponieważ w przeciwnym razie nie będziemy w stanie dokładnie ocenić wyglądu mięsa. Jeżeli zdecydujemy się na mrożone krewetki, lepiej wybrać te o szarym zabarwieniu (nie obgotowane). Jak przyrządzić krewetki mrożone? W pierwszej kolejności należy je rozmrozić bez użycia wody. Wówczas powinny mieć zbitą konsystencję i świeży morski zapach. Rozmrażając krewetki z pancerzem, trzeba zwrócić uwagę czy jest błyszczący i nieuszkodzony. W żadnym wypadku nie powinien kleić się do mięsa!

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak obrać krewetki?

Zanim zdecydujemy się na zakup krewetek należy sprawdzić ich świeżość po zapachu i kolorze. Powinny być bezwonne, szarawe, a po wstępnej obróbce – różowe. Warto pamiętać, że świeże krewetki szybko się psują, dlatego najlepiej przygotować je tego samego dnia. Na wstępie należy je umyć i usunąć przewód pokarmowy w postaci ciemnej, cienkiej niteczki biegnącej wzdłuż ciała. Można łatwo ją wydłubać za pomocą końcówki noża. Następnie zdejmujemy pancerzyk, głowę i wąsiki. Jednak nie jest to konieczne. W zależności od przepisu możemy zostawić niejadalne części ciała i usunąć je na talerzu po przygotowaniu. Warto pamiętać o postawieniu na stole miseczki z wodą, którą obmyjemy palce oraz cytrynie, dzięki której pozbędziemy się morskiego zapachu krewetek. Nie należy zdejmować ogonków, ponieważ wzbogacają smak potrawy. A jak przyrządzić krewetki, aby cieszyć się wspaniałym smakiem?

Główne zasady

Istnieje mnóstwo znakomitych przepisów na krewetki. Niezależnie od sposobu przygotowania dania, należy trzymać się kilku głównych zasad. Przede wszystkim trzeba bardzo krótko smażyć, gotować i grillować mięso. W przeciwnym razie może być gumowate, twarde i bez smaku. Krewetka powinna zmienić kolor – trwa to około 1,5 minuty z obu stron. Oczywiście im większa, tym dłużej będzie się smażyć. Ze względu na krótki czas obróbki termicznej możemy użyć niemal każdego oleju. Gdy zdecydujemy się na danie azjatyckie, warto skorzystać z kokosowego, natomiast w stylu francuskim – z oliwy z oliwek.

Najlepsze przepisy z krewetkami w roli głównej

Krewetki można smażyć, gotować i grillować na tysiące różnych sposobów! Charakteru dodają im oczywiście różnorodne, aromatyczne przyprawy. Jak przyrządzić krewetki? Oto sprawdzone przepisy!

Makaron z krewetkami i szparagami

Wiosna to czas, kiedy na naszych stołach królują szparagi. Warto je wykorzystać również w przepisie z owocami morza w roli głównej. Do przygotowania makaronu z krewetkami i szparagami będziemy potrzebować dowolnego makaronu, krewetek królewskich, szparagów zielonych, pomidorków koktajlowych oraz dodatków, które wydobędą głębię smaku mięsa – czosnku, cebuli, natki pietruszki, świeżo mielonego pieprzu oraz Przyprawy ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. W pierwszej kolejności gotujemy makaron al dente oraz szparagi (ok. 3 min.). Na patelni rozgrzewamy olej i masło, smażymy czosnek, cebulkę, pomidorki, krewetki i szparagi. Na koniec dodajemy szczypiorek, natkę pietruszki i przyprawy. Wystarczy tylko połączyć składniki z patelni z makaronem i gotowe!

Krewetki w sosie teriyaki

Krewetki w sosie teriyaki to znakomita wariacja smaków, łącząca w sobie wyrazisty sos sojowy, ostry aromat imbiru i słodycz miodu. W tym przepisie krewetki nie wymagają dodatków – będą pyszne same w sobie! W celu przygotowania dania należy wymieszać sos sojowy z miodem i łyżeczką imbiru, a następnie gotować do odparowania płynu. Krewetki smażymy z czosnkiem, dodajemy uprażony sezam. Gotowe mięso polewamy sosem teriyaki.

Polecane przepisy

Zupa tajska z krewetkami

Zupa tajska z krewetkami

52 min Łatwy
Szaszłyki z krewetek w marynacie z sosu sojowego i chilli

Szaszłyki z krewetek w marynacie z sosu sojowego i chilli

31 min Łatwy
Spaghetti z krewetkami i kurkami

Spaghetti z krewetkami i kurkami

40 min Łatwy
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu