Spaghetti z krewetkami i kurkami
40min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
31.49 g
Węglowodany
110.53 g
Tłuszcze
18.79 g
Wartość energetyczna
722.82 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
40 min
Krok 1
10 min
Kurki delikatnie oczyść przy pomocy pędzelka lub szczoteczki do zębów, następnie przetrzyj lekko zwilżonym ręcznikiem papierowym. Jeśli zdecydujesz się na mycie kurek pod bieżącą wodą pamiętaj, aby bardzo dokładnie je osuszyć przed smażeniem. W przeciwnym wypadku zamiast smażyć, będą się dusić.
Krok 2
5 min
Parmezan pokrój na cienkie plasterki. Możesz użyć do tego obieraczki do warzyw.
Krok 3
5 min
Rozmrożone krewetki opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Oderwij główki i zdejmij pancerzyki. Natnij delikatnie grzbiety i przy pomocy wykałaczki wyjmij ciemny przewód pokarmowy. Jeżeli wolisz – możesz też użyć oczyszczonych już krewetek.
Krok 4
10 min
Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu (najlepiej al dente, czyli tak, aby był jeszcze lekko twardy).
Krok 5
10 min
Czosnek pokrój na cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek. Dodaj kurki i podsmażaj 2 minuty. Następnie dodaj krewetki i smaż jeszcze minutę, aż złapią ładny różowy kolor. Dodaj czosnek, posiekaną natkę pietruszki, tymianek, dopraw do smaku solą i pieprzem i smaż przez kolejne pół minuty. Na koniec dodaj ugotowany makaron, wymieszaj z sosem. Serwuj z parmezanem.
Jeśli lubisz smak krewetek, to mamy dla Ciebie nowy, smakowity przepis. Spaghetti z krewetkami i kurkami łączy ze sobą delikatny smak owoców morza z delikatnym aromatem leśnych grzybów. Wyśmienicie smakują posypane parmezanem, posiekaną kolendrą i świeżym tymiankiem.
Komentarze 0