Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Makaron z krewetkami i szparagami

0
2 godz 10 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200  g
Makaron Penne
250  g
Szparagi
8 
Pomidorki koktajlowe
250  g
Krewetki surowe
2  ząbków
4  płaskich łyżek
Olej
1  Płaska łyżka
Masło
1 
Cebula
1  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Pieprz czarny
1  pęczek
Szczypiorek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
23.44 g
Węglowodany
49.86 g
Tłuszcze
15.46 g
Wartość energetyczna
407.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

130 min
Krok 1
30 min
Jeśli używasz zamrożonych krewetek – wyjmij je z zamrażarki, aby rozmarzły.
Krok 2
10 min
Makaron ugotuj w dużej ilości posolonej wody, odsącz.
Krok 3
10 min
Szparagi oczyść i odetnij zdrewniałe końcówki, a następnie pokrój szparagi na 2 cm kawałki.
Krok 4
15 min
Zagotuj 500 ml wody i wrzuć szparagi – bez czubków. Gotuj 3 minuty, następnie dodaj czubki i gotuj kolejne 3 minuty.
Krok 5
15 min
Szparagi odsącz i włóż do zimnej wody z lodem, aż wystygną. Ponownie je odsącz.
Krok 6
5 min
Pomidorki przekrój w poprzek na połowę.
Krok 7
10 min
Krewetki oczyść z pozostałości pancerzyków.
Krok 8
7 min
Czosnek oczyść i pokrój w plasterki.
Krok 9
5 min
Na patelni rozgrzej olej i masło.
Krok 10
15 min
Zeszklij czosnek i cebulkę, dodaj pomidorki, krótko przesmażaj przez 2-3 minuty, następnie dodaj krewetki i szparagi – przesmażaj kolejne 2-3 minuty.
Krok 11
3 min
Dodaj szczypiorek i natkę pietruszki, dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.
Krok 12
5 min
Całość wymieszaj z makaronem.
Makaron z krewetkami i szparagami

Krok 1 z 12

Jeśli używasz zamrożonych krewetek – wyjmij je z zamrażarki, aby rozmarzły.

Makaron z krewetkami i szparagami

Krok 2 z 12

Makaron ugotuj w dużej ilości posolonej wody, odsącz.

Makaron z krewetkami i szparagami

Krok 3 z 12

Szparagi oczyść i odetnij zdrewniałe końcówki, a następnie pokrój szparagi na 2 cm kawałki.

Makaron z krewetkami i szparagami

Krok 4 z 12

Zagotuj 500 ml wody i wrzuć szparagi – bez czubków. Gotuj 3 minuty, następnie dodaj czubki i gotuj kolejne 3 minuty.

Makaron z krewetkami i szparagami

Krok 5 z 12

Szparagi odsącz i włóż do zimnej wody z lodem, aż wystygną. Ponownie je odsącz.

Makaron z krewetkami i szparagami

Krok 6 z 12

Pomidorki przekrój w poprzek na połowę.

Makaron z krewetkami i szparagami

Krok 7 z 12

Krewetki oczyść z pozostałości pancerzyków.

Makaron z krewetkami i szparagami

Krok 8 z 12

Czosnek oczyść i pokrój w plasterki.

Makaron z krewetkami i szparagami

Krok 9 z 12

Na patelni rozgrzej olej i masło.

Makaron z krewetkami i szparagami

Krok 10 z 12

Zeszklij czosnek i cebulkę, dodaj pomidorki, krótko przesmażaj przez 2-3 minuty, następnie dodaj krewetki i szparagi – przesmażaj kolejne 2-3 minuty.

Makaron z krewetkami i szparagami

Krok 11 z 12

Dodaj szczypiorek i natkę pietruszki, dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.

Makaron z krewetkami i szparagami

Krok 12 z 12

Całość wymieszaj z makaronem.

Wiosenny przysmak – makaron z krewetkami i zielonymi szparagami. Do tego dania najlepiej pasuje makaron pióra (penne) lub mniej u nas znany casarecce (lekko skręcone rureczki).

Makaron podajemy z podsmażoną cebulą z czosnkiem, pomidorkami, krewetkami królewskimi oraz ugotowanymi szparagami, które hartujemy w wodzie z lodem, by nie straciły kruchości i koloru. Doprawiamy natką pietruszki, siekanym szczypiorkiem i przyprawą Ziarenka Smaku uniwersalne WINIARY.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

100 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
100 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
23.4g / 22%
Węglowodany
49.9g / 46%
Tłuszcze
15.5g / 32%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika