Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
ryba i owoce morza z grilla

Grill – pomysł na rybę i inne owoce morza

Na grilla nadają się nie tylko mięsa i warzywa, ale też wszelkie owoce morza.

Całe ryby jak łosoś, okoń morski, halibut, makrelę oraz filety możesz grillować bezpośrednio na ruszcie. Pamiętaj jednak o trzech zasadach:

  • aby skóra nie przywierała, natłuść grill,

  • samą rybę również posmaruj tym samym olejem, którego użyłeś do natłuszczenia rusztu,

  • przed grillowaniem natnij delikatnie skórę nożem w trzech miejscach, dzięki czemu ryba równomiernie się ugrilluje. 


  •  

Takie ryby w całości możesz też nafaszerować świeżymi lub suszonymi ziołami, cienkimi plasterkami cytryny, trawą cytrynową, doprawić solą, pieprzem i/lub ulubionymi przyprawami. Nafaszerowaną rybę jednak najlepiej grillować w specjalnym koszyczku, najczęściej w kształcie ryby, który można już kupić w większości marketów. Dzięki temu łatwiej ją obrócisz, skóra nie przywrze do kratki a farsz nie wypadnie.

Delikatne ryby oraz cienkie filety, mule, małe i średnie krewetki oraz małże Świętego Jakuba najlepiej grillować na specjalnej tacce aluminiowej. Dobrym pomysłem jest też zawinięcie w folię aluminiową, dzięki czemu ryby i owoce morza będą się równomiernie gotować i zostaną soczyste. Możesz wtedy dodać ulubione dodatki jak świeże zioła, pomidorki, masło, przyprawy, łyżkę białego wytrawnego wina itp.

Z krewetek możesz też zrobić szaszłyki na grilla, nadziać je na zmianę z warzywami na specjalne wykałaczki i grillować już bezpośrednio na ruszcie.

Polecane przepisy

Łosoś grillowany

Łosoś grillowany

18 min Łatwy
Pstrąg z grilla

Pstrąg z grilla

1 godz 5 min Łatwy
Łosoś z grilla z Sosem tatarskim WINIARY

Łosoś z grilla z Sosem tatarskim WINIARY

50 min Łatwy
Rybny burger

Rybny burger

30 min Łatwy
Grillowany dorsz z warzywami, jabłkiem i sosem tatarskim WINIARY

Grillowany dorsz z warzywami, jabłkiem i sosem tatarskim WINIARY

30 min Łatwy
Pstrąg ziołowo-cytrusowy

Pstrąg ziołowo-cytrusowy

35 min Łatwy
Szaszłyki z łososia i ananasa

Szaszłyki z łososia i ananasa

1 godz 36 min Łatwy
Zobacz więcej

Polecane artykuły

Jaką rybę wybrać do ryby po grecku
Jaką rybę wybrać do ryby po grecku?
Grill bez mięsa – 6 pomysłów na grillowane warzywa, sery i ryby
Grill bez mięsa – 6 pomysłów na grillowane warzywa, sery i ryby
Grillowane owoce
Grillowane owoce
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu