Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Na grilla nadają się nie tylko mięsa i warzywa, ale też wszelkie owoce morza.

Całe ryby jak łosoś, okoń morski, halibut, makrelę oraz filety możesz grillować bezpośrednio na ruszcie. Pamiętaj jednak o trzech zasadach:

  • aby skóra nie przywierała, natłuść grill,

  • samą rybę również posmaruj tym samym olejem, którego użyłeś do natłuszczenia rusztu,

  • przed grillowaniem natnij delikatnie skórę nożem w trzech miejscach, dzięki czemu ryba równomiernie się ugrilluje. 

  •  

Takie ryby w całości możesz też nafaszerować świeżymi lub suszonymi ziołami, cienkimi plasterkami cytryny, trawą cytrynową, doprawić solą, pieprzem i/lub ulubionymi przyprawami. Nafaszerowaną rybę jednak najlepiej grillować w specjalnym koszyczku, najczęściej w kształcie ryby, który można już kupić w większości marketów. Dzięki temu łatwiej ją obrócisz, skóra nie przywrze do kratki a farsz nie wypadnie.

Delikatne ryby oraz cienkie filety, mule, małe i średnie krewetki oraz małże Świętego Jakuba najlepiej grillować na specjalnej tacce aluminiowej. Dobrym pomysłem jest też zawinięcie w folię aluminiową, dzięki czemu ryby i owoce morza będą się równomiernie gotować i zostaną soczyste. Możesz wtedy dodać ulubione dodatki jak świeże zioła, pomidorki, masło, przyprawy, łyżkę białego wytrawnego wina itp.

Z krewetek możesz też zrobić szaszłyki na grilla, nadziać je na zmianę z warzywami na specjalne wykałaczki i grillować już bezpośrednio na ruszcie.

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty