Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pstrąg z grilla
Dodaj do CookBook

Pstrąg z grilla

(0)
1 godz 5 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Marta Śliwicka
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżka
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
4 
Pstrąg
4  łyżek
Masło
2  łyżek
Koperek posiekany
1  łyżka
Natka pietruszki
4  gałązek
Rozmaryn
1  główka
Czosnek
2  łyżek
Sok z cytryny
trochę
Pieprz
2  łyżek
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
10.2 g
Wartość energetyczna
329.4 kcal
Tłuszcze
24.9 g
Białko
18.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dorodny pstrąg pasuje idealnie na grilla. Świeża ryba imponuje smakiem i delikatnością, a dodatek łagodnych przypraw jeszcze bardziej podnosi jej walory kulinarne. Grillowanie pstrąga to sposób na przygotowanie pysznej alternatywy dla karkówki, boczku czy kiełbasek pieczonych na otwartym ogniu. Rybę można przyrządzić na dwa podstawowe sposoby. Pierwszym z nich jest umieszczenie jej na ruszcie bez folii. W drugim przypadku rybę można zawinąć w aluminium. Każdy ze sposobów jest dobry, aby spróbować, jak smakuje klasyczny pstrąg z grilla.


Pstrąg z grilla – jak wybrać rybę?

Najlepiej grillować świeżego pstrąga – takiego, który został wypatroszony tego samego dnia. Opcjonalnie można sięgnąć po rybę niezamrożoną, zapakowaną i przechowywaną w sklepowych lodówkach. Warto określić jej długość, aby być pewnym, że zmieści się na naszym ruszcie. W przypadku posiadania dużej ilości miejsca, bez problemu można wybrać spory egzemplarz ryby. Pstrąg na grilla warto dokładnie oczyścić z ewentualnych pozostałości i delikatnie umyć pod bieżącym strumieniem wody. Po osuszeniu tuszy ręcznikiem papierowym przychodzi czas na jej doprawianie.


Prosty przepis na pstrąga z grilla

Pstrąg z grilla w folii aluminiowej, tuż po przyprawieniu, warto odstawić na kilkadziesiąt minut. Wszystkie smaki się przegryzą, a ryba przepełni się aromatami. Nacięcia na tuszce wykorzystaj jako miejsce do włożenia ziół. Pstrąg z grilla dobrze komponuje się z natką pietruszki, a także gałązką rozmarynu. Wedle uznania można dodać także innych przypraw i ziół, w tym na przykład czosnku. Przygotuj emulsję tłuszczową, która będzie służyła do polania ryby na zewnątrz i wewnątrz. W tym celu roztop masło lub skorzystaj z wysokojakościowej oliwy z oliwek. Zawiń pstrąga we fragment folii aluminiowej. Rozgrzej grilla i układaj na ruszcie obok siebie. Jeśli masz mało miejsca, nie przejmuj się – zafoliowane ryby mogą się ze sobą lekko stykać, choć nie powinny na siebie zachodzić.


Pstrąg grillowany bez aluminium

Pstrąg na grilla może zostać przygotowany także bez użycia folii aluminiowej. Wówczas pomiń ostatni krok i układaj tusze bezpośrednio na ruszcie. Pamiętaj, aby po kilku minutach przewrócić rybę na drugą stronę. Dotyczy to zarówno wariantu z folią, jak i bez. Przy obracaniu pstrąga niezafoliowanego szczególnie uważaj na moment oderwania się skórki od metalu. Aby ułatwić sobie cały proces, warto wykorzystać w tym celu szpatułkę polaną olejem. Natłuszczone narzędzie to gwarancja łatwiejszego przesunięcia ryby, bez niszczenia jej struktury. Jak długo piec pstrąga na grillu? Najczęściej będzie to ok. 15-20 minut wliczając w to czas potrzebny do przygotowania obu stron ryby. Rybę podawaj z ziemniakami, ryżem i zestawem surówek. Ciesz się pysznym smakiem świeżej ryby przygotowanej w naturalnym wydaniu!

Przygotowanie

65 min
  • Krok 1

    5 min
    Pstrągi dokładnie oczyść i umyj.
  • Krok 2

    2 min
    Oprósz przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.
  • Krok 3

    30 min
    Ryby odstaw na 0,5 godziny do lodówki.
  • Krok 4

    3 min
    Do środka każdej ryby włóż jedną gałązkę rozmarynu i trzy nieobrane ząbki czosnku.
  • Krok 5

    2 min
    Stopione masło połącz z zieleniną i sokiem z cytryny.
  • Krok 6

    3 min
    Polej nim ryby z zewnątrz i w środku.
  • Krok 7

    20 min
    Piecz na rozgrzanym i posmarowanym olejem ruszcie po 7-10 minut z każdej strony.
Pstrąg z grilla

Krok 1 z 7

Pstrągi dokładnie oczyść i umyj.

Pstrąg z grilla

Krok 2 z 7

Oprósz przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.

Pstrąg z grilla

Krok 3 z 7

Ryby odstaw na 0,5 godziny do lodówki.

Pstrąg z grilla

Krok 4 z 7

Do środka każdej ryby włóż jedną gałązkę rozmarynu i trzy nieobrane ząbki czosnku.

Pstrąg z grilla

Krok 5 z 7

Stopione masło połącz z zieleniną i sokiem z cytryny.

Pstrąg z grilla

Krok 6 z 7

Polej nim ryby z zewnątrz i w środku.

Pstrąg z grilla

Krok 7 z 7

Piecz na rozgrzanym i posmarowanym olejem ruszcie po 7-10 minut z każdej strony.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Brunch
  • Danie główne
  • Dodatek
  • Drób
  • Inne
  • Inne
  • Inny
  • Kolacja
  • Kuchnia fusion
  • Kuchnie świata
  • miska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Owoce morza
  • Rodzinny posiłek
  • środek do polerowania kuchni
  • Tanie gotowanie
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Weekend
  • Źródło białka
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krokiety z wędzonym pstrągiem, suszonymi pomidorami, śliwką, kaszą jaglaną i Majonezem WINIARY

    Krokiety z wędzonym pstrągiem, suszonymi pomidorami, śliwką, kaszą jaglaną i Majonezem WINIARY

    42 min Łatwy
  • Pstrąg z cebulką, czosnkiem i koprem

    Pstrąg z cebulką, czosnkiem i koprem

    2 godz 18 min Łatwy
  • Filet z pstrąga z sosem musztardowym

    Filet z pstrąga z sosem musztardowym

    34 min Łatwy
  • Pstrąg w panierce smażony na masełku

    Pstrąg w panierce smażony na masełku

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu