90 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
90 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
17.5g / 43%
Węglowodany
6.1g / 14%
Tłuszcze
8g / 43%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Pstrąg z cebulką, czosnkiem i koprem

(0)
2 godz 18 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Wafelek2601

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Pstrąg
trochę
Oliwa z oliwek
trochę
Sól morska
trochę
Pieprz ziołowy
2 
Cebula
6  ząbków
0.5  pęczek
Koperek
8  dag
Masło

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
17.46 g
Węglowodany
6.12 g
Tłuszcze
7.95 g
Wartość energetyczna
167.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pyszna ryba wypełniona czosnkiem, cebulką i koprem. Pstrąg to król rzecznych ryb, który zawładnie również Waszymi stołami. Z dodatkiem warzyw wymienionych w przepisie, długo nie opuści tronu. Czosnek wspaniale podkreśla smak ryb i sprawia, że całość wybitnie pachnie. Smacznego!
Gotujmy

Przygotowanie

138 min
Krok 1
15 min
Pstrągi wypatroszyć, ja również odcinam głowy i ogony. Dokładnie umyć. Wysmarować oliwą, natrzeć solą morską i pieprzem ziołowym.
Krok 2
60 min
Odstawić na godzinę do lodówki.
Krok 3
5 min
Cebulę i czosnek obrać, koper umyć. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, koper posiekać. Połączyć razem.
Krok 4
10 min
Takim farszem wypełnić "brzuszki" pstrągów. Dodać kawałek masła.
Krok 5
3 min
Folię aluminiową wysmarować oliwą. Każdą rybę położyć na folii, nie zawijać.
Krok 6
45 min
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aż ryba będzie miękka (ok. 30-45 minut). Podawać z kawałkiem cytryny.
Pstrąg z cebulką, czosnkiem i koprem

Krok 1 z 6

Pstrągi wypatroszyć, ja również odcinam głowy i ogony. Dokładnie umyć. Wysmarować oliwą, natrzeć solą morską i pieprzem ziołowym.

Pstrąg z cebulką, czosnkiem i koprem

Krok 2 z 6

Odstawić na godzinę do lodówki.

Pstrąg z cebulką, czosnkiem i koprem

Krok 3 z 6

Cebulę i czosnek obrać, koper umyć. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, koper posiekać. Połączyć razem.

Pstrąg z cebulką, czosnkiem i koprem

Krok 4 z 6

Takim farszem wypełnić "brzuszki" pstrągów. Dodać kawałek masła.

Pstrąg z cebulką, czosnkiem i koprem

Krok 5 z 6

Folię aluminiową wysmarować oliwą. Każdą rybę położyć na folii, nie zawijać.

Pstrąg z cebulką, czosnkiem i koprem

Krok 6 z 6

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aż ryba będzie miękka (ok. 30-45 minut). Podawać z kawałkiem cytryny.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika