Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rybny burger

1
30min
Łatwy
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Bułka maślana (lub, jeśli nie masz, może być też duża kajzerka)
400  g
Biała ryba (np. halibut lub dorsz) z certyfikatem MSC
4  liści
Sałata lub dwie garści rukoli
0.5  główka
Kapusta czerwona
1 
Mała marchewka
1 
Mała Cebula
trochę
Sok z połówki cytryny
1  łyżeczka
Miód
1  pęczek
Kolendra
1 
Mała papryczka chili
2  łyżek
Sos sojowy
trochę
Olej rzepakowy, może być też słonecznikowy
trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
23.08 g
Węglowodany
24.99 g
Tłuszcze
20.36 g
Wartość energetyczna
371.28 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
10 min
Kapustę, cebulę, marchewkę chilli, drobno poszatkuj, następnie dodaj sól, 1 łyżeczkę miodu, sok z cytryny, majonez oraz posiekaną kolendrę. Całość dokładnie wymieszaj. WSKAZÓWKA: surówkę z kapusty przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym szklanym słoiku lub w porcelanowej miseczce pod przykryciem. Wykorzystaj maksymalnie następnego dnia. Będzie świetna do każdego obiadu.
Krok 2
2 min
Sos sojowy wymieszaj z 2 łyżkami oleju. Rybę połącz z zalewą i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
2 min
Rozgrzej patelnię grillową lub grill.
Krok 4
5 min
Usmaż lub zgrilluj rybę. Rybę możesz grillować na kawałku papieru pergaminowego, dzięki temu ryba na pewno nie przywrze do grilla. WSKAZÓWKA: Ryby wybieraj ze zrównoważonych połowów potwierdzonych certyfikatem. Surowe możesz zamrozić do czterech miesięcy. Jeśli chcesz wykorzystać je od razu, przechowuj je na najniższej półce w lodówce maksymalnie do 2 dni.
Krok 5
7 min
Bułki przekrój na pół i również ugrilluj.
Krok 6
4 min
Na spód bułki nałóż surówkę z kapusty, następnie rukolę, kotlet rybny, odrobinę keczupu, całość przykryj drugą połówką bułki.
Rybny burger

Krok 1 z 6

Kapustę, cebulę, marchewkę chilli, drobno poszatkuj, następnie dodaj sól, 1 łyżeczkę miodu, sok z cytryny, majonez oraz posiekaną kolendrę. Całość dokładnie wymieszaj. WSKAZÓWKA: surówkę z kapusty przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym szklanym słoiku lub w porcelanowej miseczce pod przykryciem. Wykorzystaj maksymalnie następnego dnia. Będzie świetna do każdego obiadu.

Rybny burger

Krok 2 z 6

Sos sojowy wymieszaj z 2 łyżkami oleju. Rybę połącz z zalewą i dokładnie wymieszaj.

Rybny burger

Krok 3 z 6

Rozgrzej patelnię grillową lub grill.

Rybny burger

Krok 4 z 6

Usmaż lub zgrilluj rybę. Rybę możesz grillować na kawałku papieru pergaminowego, dzięki temu ryba na pewno nie przywrze do grilla. WSKAZÓWKA: Ryby wybieraj ze zrównoważonych połowów potwierdzonych certyfikatem. Surowe możesz zamrozić do czterech miesięcy. Jeśli chcesz wykorzystać je od razu, przechowuj je na najniższej półce w lodówce maksymalnie do 2 dni.

Rybny burger

Krok 5 z 6

Bułki przekrój na pół i również ugrilluj.

Rybny burger

Krok 6 z 6

Na spód bułki nałóż surówkę z kapusty, następnie rukolę, kotlet rybny, odrobinę keczupu, całość przykryj drugą połówką bułki.

Cześć! Czy słyszycie poranny śpiew ptaków, a za oknem widzicie pierwsze promienie słoneczne? To znak, że idzie wiosna! A wraz z nią nadchodzi sezon grillowy! Razem z Winiary #pomagamywgotowaniuiniemarnowaniu więc pokażę wam jak grillować zdrowo i zero waste’owo. Udowodnię, że grill to nie tylko kiełbaska!;) Mam dla Was przepis na rybny Burger. To przepis, który smakiem i wyglądem zachęca do ograniczania spożywania mięsa. Zróbcie go ze mną! Soczysta ryba, chrupiąca surówka, to brzmi jak posiłek, przy którym nie chce się gadać, chce się go pożerać w całości. Zaraz się tym zajmę, a Was zapraszam do subskrypcji kanału „Szkoła gotowania Winiary” na YT gdzie znajdziecie więcej inspiracji do pożarcia w ramach akcji #pomagamywgotowaniuiniemarnowaniu.  To co, widzimy się?
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

75 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
75 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
23.1g / 24%
Węglowodany
25g / 27%
Tłuszcze
20.4g / 48%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika